693
| REUTERS/Mike Blake

Ο Πετρούνιας γράφει ιστορία στο Παρίσι: Χάλκινος στους κρίκους – τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 16:48
|REUTERS/Mike Blake

Ο Πετρούνιας γράφει ιστορία στο Παρίσι: Χάλκινος στους κρίκους – τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 16:48

Ολυμπιακή ιστορία με την υπογραφή του Λευτέρη Πετρούνια γράφτηκε την Κυριακή στο Παρίσι.

Με μια συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό και με βαθμολογία 15.100, ο «άρχοντας των κρίκων» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και πέρασε στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης με τρία μετάλλια στους κρίκους και ο πρώτος έλληνας γυμναστής που ανεβαίνει στο βάθρο σε τρεις Ολυμπιάδες.

Τις πρώτες δύο θέσεις κατέλαβαν οι Κινέζοι Γιανγκ Λιου – χρυσός για δεύτερη συνεχή διοργάνωση με 15.300- και Γινγκουάν Ζου (ασημένιο με 15.233), ο οποίος είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στα προκριμματικά της περασμένης εβδομάδας.

Στο στάδιο «Μπερσί» και ύστερα από έναν αγώνα με υψηλότατο ανταγωνισμό, ο 33χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε ένα άρτιο πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,300 που απέφερε για την εκτέλεση επίδοση 8,800, την υψηλότερη σε επίσημο αγώνα εντός του 2024. Ο ίδιος βέβαια δήλωσε αμέσως μετά ότι έκανε κάποια λάθη…

Ο Πετρούνιας αγωνίστηκε τρίτος από τους οκτώ φιναλίστ. Εκανε μια εκπληκτική έξοδο από τους κρίκους, με άψογη προσγείωση, ξεσηκώνοντας το γήπεδο. Οι μεγάλοι του αντίπαλοι στη ζώνη των μεταλλίων, ο Γάλλος, Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ, και ο Τούρκος, Αντέμ Ασίλ, βαθμολογήθηκαν τελικώς με 15.000 και 14.966 αντίστοιχα.

Μαζί του όλη η Ελλάδα και το βλέμμα στο Λος Αντζελες

Ο μαγικός Λευτέρης πανηγύρισε το μετάλλιο με δάκρυα στα μάτια και με την σύζυγό του στην αγκαλιά του.

Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους δύο αντιπάλους τους που κατέκτησαν το χρυσό και το αργυρό, λέγοντας πως είναι και οι δύο άξιοι και κάνουν τον ίδιο καλύτερο αθλητή.

«Ηρθα εδώ για να πάρω αυτό το μετάλλιο… Έχω δουλέψει πάρα πολύ τα τρία τελευταία χρόνια. Αν δεν είχα την οικογένεια μου, την ομάδα μου και όλη την Ελλάδα τίποτα δεν θα ήταν δυνατό… Αν έχω στόχο το Λος Άντζελες; Οπωσδήποτε χρειάζομαι ένα διάλειμμα να αφιερώσω στην οικογένεια μου, αλλά δεν σταματώ εδώ. Ο Αρμένιος που αγωνίστηκε σήμερα είναι 37 κι αν είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας θα διεκδικούσε μετάλλιο. Εγώ στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είμαι 37, αλλά με ευνοεί ότι αλλάζει ο κώδικας της γυμναστικής υπέρ μου καθώς μειώνονται δύο ασκήσεις και θεωρώ ότι θα μπορώ να κάνω μια άριστη εξέλιξη.. θα δούμε αυτή τη χρονιά τους αντιπάλους μου και θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ασυναγώνιστο»

Το σημερινό μετάλλιο του Πετρούνια είναι το έβδομο ολυμπιακό στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής.

Το σημερινό μετάλλιο του Πετρούνια είναι το συνολικά έβδομο Ολυμπιακό στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής. Δύο μετάλλια είχε κατακτήσει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, το χρυσό στην Αθήνα το 2004 και το ασημένιο στο Σίδνεϊ το 2000, επίσης στους κρίκους. Από ένα μετάλλιο είχαν κερδίσει ο Ιωάννης Μελισσανίδης το 1996 στην Ατλάντα (χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Αυστραλίας (Σίδνεϊ), το 2000.

Συγχαρητήρια από Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη

Τον μεγάλο έλληνα αθλητή συνεχάρη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που τόνισε πως ο Λευτέρης είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων:

«Με την τρίτη θέση που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο άρχοντας των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης με τρία μετάλλια στους κρίκους και ο πρώτος Έλληνας γυμναστής που ανέβηκε στο βάθρο σε τρεις Ολυμπιάδες! Θερμά συγχαρητήρια Λευτέρη, είσαι στις καρδιές όλων μας!»

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα:

 «Ο Αρχοντας των κρίκων το έκανε ξανά! Ο συγκλονιστικός Λευτέρης Πετρούνιας είναι χάλκινος Ολυμπιονίκης. Γίνεται έτσι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος που κερδίζει τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο. Θερμά συγχαρητήρια Λευτέρη. Μας κάνεις υπερήφανους. Σε ευχαριστούμε» 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...