226
Πεδίο μάχης οι δρόμοι στη Ντάκα και σε άλλες πόλεις του Μπαγκλαντές | REUTERS/Mohammad Ponir Hossai

Μπαγκλαντές: Πολύνεκρες διαδηλώσεις για την παραίτηση της πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 17:52
Πεδίο μάχης οι δρόμοι στη Ντάκα και σε άλλες πόλεις του Μπαγκλαντές
|REUTERS/Mohammad Ponir Hossai

Μπαγκλαντές: Πολύνεκρες διαδηλώσεις για την παραίτηση της πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 17:52

Αιματηρά επεισόδια έχουν και πάλι ξεσπάσει στο Μπαγκλαντές, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Οι νέες ταραχές σχετίζονται με την απόφαση φοιτητικών συλλόγων να κηρύξουν ανυπακοή προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τόσο η πρωτεύουσα όσο και άλλες περιοχές έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντιφρονούντες.

Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τις μαζικές διαδηλώσεις. Στη διάρκεια των επεισοδίων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 75 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 200, σύμφωνα με το BBC.

Οπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, στην πρωτεύουσα Ντάκα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές έχει ανασταλεί, με ορισμένους παρόχους να δηλώνουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έλαβαν σχετικές εντολές από την κυβέρνηση.

Έχει ανακοινωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 μέχρι νεοτέρας.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αίτημα την κατάργηση των ποσοστώσεων στις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο τον περασμένο μήνα, αλλά έχουν πλέον μετατραπεί σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια του Ιουλίου, πολλοί από τους οποίους πυροβολήθηκαν από την αστυνομία.

Περίπου 10.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν συλληφθεί σε μια μεγάλη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και φοιτητές.

Η Χασίνα -που αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης- πρότεινε διάλογο με τις ενώσεις φοιτητών και στόχο να τερματιστεί η βία. Ομως οι διαδηλωτές φοιτητές απέρριψαν την προσφορά της.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...