Σύντομες καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν και για τις εβδομαδιαίες αναρτήσεις του Πρωθυπουργού. Με αυτή την αφορμή, η τελευταία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι εβδομαδιαία αλλά έχει τον χαρακτήρα απολογισμού επταμήνου.
Οπως το θέτει ο Πρωθυπουργός, ήταν ένα πυκνό επτάμηνο, εντός του οποίου «υλοποιήθηκε το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις».
«Το είπαμε και το κάναμε, με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αυξήσεις στον κατώτατο και μέσο μισθό όπως και στις συντάξεις, επαναφορά των τριετιών, θέσπιση νέων ενισχύσεων για τις οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές, για το στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας, προτεραιοποίηση 6.500 προσλήψεων στο ΕΣΥ, το νέο ψηφιακό σχολείο αλλά και την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας που φέρνει πλέον ορατά αποτελέσματα κάτω από πολύ δύσκολες κλιματικές συνθήκες», αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης.
Η μάχη με την καθημερινότητα θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, επαναλαμβάνει ο Πρωθυποργός, ενώ στη συνέχεια «έχει επιτάχυνση ρυθμών ώστε να φτάσουμε στο 100% της υλοποίησης, αλλά και εμπλουτισμό του σχεδιασμού μας με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας».
Κοινωνική Πολιτική
Η πρώτη παρέμβαση που επισημαίνει ο ίδιος στην ανασκόπηση αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες: «Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια μεγάλη βοήθεια στους συμπολίτες μας με αναπηρία και στις οικογένειές τους που συμβάλλει στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης, την αυτόνομη διαβίωσή τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας. Τα νεότερα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος δείχνουν ότι οι ωφελούμενοι συμπολίτες μας ξεπέρασαν τους 1.000 και μάλιστα υπάρχουν άτομα με Προσωπικό Βοηθό σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, οι πρόνοιες και τα μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή να απλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης του προγράμματος προκειμένου να το βελτιώσουμε αν και όπου χρειάζεται ώστε να σχεδιάσουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά την καθολική εφαρμογή του».
Παράλληλα με τον προσωπικό βοηθό, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσπίζει πρόγραμμα ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία, καθώς και ενηλίκων άνω των 65 ετών, ύψους 5,7 εκ. ευρώ, επίσης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, έχει ως αντικείμενο την εξοικείωση των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων με τις νέες τεχνολογίες. Δικαιούχοι σε πρώτη φάση θα είναι 2.800 άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και 3.600 πολίτες άνω των 65 ετών.
Οικονομία
Στην Οικονομία, η ανασκόπηση του κ.Μητσοτάκη περιλαμβάνει την νέα έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις του Αυγούστου.
«Σκοπός είναι να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών λόγω της συγκυριακής αύξησης των τιμών του ρεύματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τον Ιούλιο. Αυτός είναι και ο τρόπος που θα αντιμετωπίζουμε κάθε φορά υπέρμετρες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας που προκαλούνται στις ξένες αγορές και επηρεάζουν και τη χώρα μας. Η ενίσχυση θα είναι 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, κατηγορία που καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές συμβεβλημένους σε κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο -περίπου 700.000 δικαιούχοι- η ενίσχυση ανέρχεται 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί από την ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίστηκε στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η εισφορά από την υπερβάλλουσα κερδοφορία των συγκεκριμένων μονάδων επιβάλλεται καταρχήν για τον μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες αναλόγως των εξελίξεων. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε «ουρανοκατέβατα κέρδη» που καταλήγουν στις τσέπες επιχειρήσεων και ανεβάζουν τεχνητά τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών. Και θα δώσουμε μάχη και στην Ευρώπη για αυτό το ζήτημα που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από ατέλειες στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά ενέργειας», τονίζει ο Πρωθυπουργός.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως εμβληματική μεταρρύθμιση τον ριζικό μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας 8 δημόσιων επιχειρήσεων που επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή μας και οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών. Οι 8 ΔΕΚΟ που θα μετεξελιχθούν σε «μικρές ΔΕΗ» (ενδεικτικά ο ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, οι κεντρικές αγορές τροφίμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης) αποκτούν πλέον ευελιξίες στη διοίκηση και τη διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους που θα τις κάνει πιο αποτελεσματικές στις υπηρεσίες που παρέχουν σε όλους μας.
«Ήταν καιρός πια οργανισμοί όπως τα ΕΛΤΑ ή ο ΟΑΣΑ να λειτουργήσουν με όρους 21ου αιώνα, αφήνοντας πίσω δυσκαμψίες και αδυναμίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Αξιοποιούνται «συνταγές» που πέτυχαν, όπως ευελιξία στις προσλήψεις ώστε οι 8 εταιρείες να ενισχυθούν με ικανά στελέχη της αγοράς, ταχύτερες διαδικασίες για τις προμήθειες (προκειμένου για παράδειγμα να μην μένουν ακινητοποιημένα δεκάδες λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω έλλειψης ανταλλακτικών), πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τους συνδικαλιστές οι οποίοι θα παραμείνουν μόνο στα Διοικητικά Συμβούλια. Η περίπτωση της ΔΕΗ που από το χείλος της καταστροφής το 2019 κατάφερε να πρωταγωνιστεί σήμερα στον ενεργειακό τομέα έχοντας πάνω από το 50% του μεριδίου αγοράς, αποτελεί «πιλότο» για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν», επισημαίνει ο κ.Μητσοτάκης.
Και προσθέτει ότι παράλληλα η κυβέρνηση, σε μια ασυνήθιστη για την ελληνική διοίκηση πρωτοβουλία, συγχωνεύει υπό το Υπερταμείο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΑΙΠΕΔ, δύο οργανισμούς που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης και υποστήριξαν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Η δουλειά τους ολοκληρώθηκε και έτσι κλείνει ένα πολυετές και επίπονο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία. Η απορρόφησή τους από το Υπερταμείο σημαίνει σημαντική μείωση στα διοικητικά κόστη και μεγαλύτερη οργανωτική ευελιξία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποκλειστικά με εθνικά χαρακτηριστικά».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, εφεξής το 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών θα επανεπενδύεται για την αναβάθμιση λιμανιών, κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Το άλλο 50% θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους (με το έως πρότινος πλαίσιο, το 100% των εσόδων πήγαινε στη εξυπηρέτηση του χρέους).
Αναφορικά με την δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ισχυρό επενδυτικό εργαλείο για τη χώρα μας, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Το Ταμείο αυτό θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές, αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Παραδείγματα τέτοιων επενδύσεων είναι επενδύσεις πράσινης μετάβασης, κυκλικής οικονομίας, γαλάζιας οικονομίας και τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, σε ενεργειακές επενδύσεις και στις αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, σε κλάδους μεταφορών και συναφών υποδομών, σε τεχνολογικούς κλάδους και σε επενδύσεις τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού (blockchain) και τεχνητής νοημοσύνης κλπ. Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινήσει με «προίκα» 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει το Υπερταμείο από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο».
Ακρίβεια
Περνώντας στο μέτωπο των τιμών, ο κ.Μητσοτάκης επαναλμβάνει ότι αποδίδουν τα μέτρα για περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων για τρίτο συνεχή μήνα, με τον δείκτη να κινείται στο 1,4% ενώ η Ευρωζώνη είναι στο 2,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανάρτηση, σε 13 κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ οι τιμές φέτος τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 ήταν μειωμένες κατά 1,56%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα απορρυπαντικά, σε είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, σε τροφές για κατοικίδια και σε βρεφικές τροφές.
«Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται σε μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων και οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ του ανταγωνισμού και των καθαρών τιμών στο πλαίσιο λειτουργίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Είναι ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τους επόμενους μήνες για να μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται η ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, καθώς στις υπηρεσίες είδαμε πιο τσιμπημένο τον πληθωρισμό Ιουλίου, ίσως και λόγω της αυξημένης εποχικής ζήτησης λόγω τουρισμού. Οι έλεγχοι δεν σταματούν, ούτε οι πιέσεις στους μεγάλους της αγοράς να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, ιδιαίτερα δε το φθινόπωρο, όταν ανοίγουν τα σχολεία και πολλά ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν πρόσθετα έξοδα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Δικαιοσύνη
Στην συνέχεια της ανασκόπησης, γίνεται αναφορά στην Δικαστική Αστυνομία που προβλέπεται στη χώρα από το… 1836 και συστάθηκε τώρα. Την περασμένη Τετάρτη ορκίστηκαν οι 500 αρχιφύλακες και φρουροί του νέου σώματος που επιλέχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, -15.000 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον- και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν για το έργο που θα επιτελούν. Οι ένστολοι θα επιδίδουν δικαστικά έγγραφα -απαλλάσσοντας την κανονική αστυνομία από αυτή τη δραστηριότητα ώστε να εκτελεί τα κανονικά της καθήκοντα για την ασφάλεια των πολιτών- θα εκτελούν τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων και θα αναλάβουν τη φρούρηση των δικαστηρίων.
Εως το τέλος του 2024 θα επιλεγούν, πάλι μέσω ΑΣΕΠ, και τα 150 επιστημονικά στελέχη του πολιτικού τμήματος της Δικαστικής αστυνομίας που θα συνδράμουν με τις γνώσεις τους τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων.
«Η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης συνιστά -θα το ξαναπώ- μία από τις μείζονες προτεραιότητές μας. Σε αυτήν αποσκοπεί και ο νέος Δικαστικός Χάρτης, η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών, αλλά και μια ακόμα αναγκαία παρέμβαση που επιλύεται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: η εναρμόνιση των Κωδίκων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας».
Αθλητισμός
Ο Πρωθυπουργός κάνει αναφορά και στον νέο αθλητικό νόμο, ως «ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα με διατάξεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, την οργάνωση του χώρου αλλά και το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των ομάδων».
Κομβικής σημασίας, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, είναι η παρέμβαση για τις λέσχες που πλέον είναι μια ανά ΠΑΕ, όποια θα ορίσει η ίδια η ομάδα έως τις 20 Αυγούστου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία όσες λέσχες δεν εχουν δηλωθεί θα θεωρούνται παράνομες.
Και ο Μίκης
Με έναν Μεγάλο Έλληνα κλείνει την ανασκόπηση ο Πρωθυπουργός: τον Μίκη Θεοδωράκη.
«Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2025 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη». Ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτήν την πολυσχιδή προσωπικότητα, τον συνθέτη, τον αγωνιστή, τον πολιτικό, τον στοχαστή, τον πολίτη, τον Μίκη όλων των Ελλήνων που όταν έφυγε συνειδητοποιήσαμε πως ήταν θνητός».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News