480
Tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν την Παρασκευή | stock photo / Getty Images /Ideal Image

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή: Πολεμικά πλοία συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2024, 12:21
Tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν την Παρασκευή
|stock photo / Getty Images /Ideal Image

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή: Πολεμικά πλοία συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2024, 12:21

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την μεγαλύτερη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν διέταξε την ανάπτυξη στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» και των πλοίων συνοδείας του για να διασφαλιστεί ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στην περιοχή.

Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το «USS Theodore Roosevelt», βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν την Παρασκευή και συνοδευόταν από πολλά άλλα πολεμικά πλοία μετά την πρόσφατη αποχώρησή τους από τον Περσικό Κόλπο, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η μετατόπιση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακινηθούν στο Ισραήλ εάν πλεύσουν δυτικά γύρω από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Aντιτορπιλικά και καταδρομικά -ικανά για βαλλιστική πυραυλική άμυνα αλλά και επίθεση- θα αναπτυχθούν επίσης στην περιοχή, γράφει η Washington Post.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13 Απριλίου εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

Θέμα ημερών η επίθεση του Ιράν;

Κατά την εκτίμηση αμερικανών αξιωματούχων η ιρανική απάντηση στη δολοφονία Χανίγια«θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες», για αυτό και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί.

Ορόσημο, σύμφωνα με τους πολεμικούς αναλυτές, αποτελεί η ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Κατά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης, τα ιρανικά αντίποινα ενδέχεται να υπερβαίνουν ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανάλογο με αυτό του περασμένου Απριλίου, προχωρώντας σε μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επίθεση, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους.

Ήδη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, άφησε να εννοηθεί ότι μια συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στα σκαριά, αφού το Ισραήλ δολοφόνησε έναν από τους κορυφαίους διοικητές της ομάδας του, που υποστηρίζεται από το Ιράν , σε λιγότερες από 24 ώρες πριν από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. «Επειδή έχουν διαλέξει μια μάχη με όλους, δεν ξέρουν από πού θα έρθει η απάντηση… η απάντηση θα έρθει χωριστά ή συντονισμένα», είπε σε ομιλία του ο Νασράλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...