716
Ο Τραμπ στο συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, όπου έκανε το προσβλητικό σχόλιο για την καταγωγή της αντιπροέδρου Χάρις | REUTERS/Vincent Alban

Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για το ρατσιστικό σχόλιο για την Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2024, 11:37
Ο Τραμπ στο συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, όπου έκανε το προσβλητικό σχόλιο για την καταγωγή της αντιπροέδρου Χάρις
|REUTERS/Vincent Alban

Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ για το ρατσιστικό σχόλιο για την Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2024, 11:37

Οι ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ ότι η αντίπαλός του Καμάλα Χάρις «έγινε μαύρη» μόλις πρόσφατα, δέχονται δημόσιες επικρίσεις από συναδέλφους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Σε μια σπάνια επίδειξη αποδοκιμασίας του προεδρικού υποψηφίου τους, ορισμένα στελέχη του κόμματος εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα πρόσφατα ρατσιστικά σχόλια του Τραμπ.

«Νομίζω ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να εστιάσουμε στις πολιτικές της Κάμαλα Χάρις – για αυτές μιλάμε τόσο καιρό» δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, ο γερουσιαστής της Μοντάνα Στιβ Ντέινς, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι είπε και αυτός στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι καλή ιδέα για καμία από τις δύο πλευρές να παίζει με θέματα πολιτικής που αφορούν τη φυλετική ταυτότητα». Αλλά και ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τομ Τίλις ανέφερε ότι «προφανώς δεν μου άρεσε αυτό που άκουσα από τον Τραμπ».

Εμφανιζόμενος στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων την Τετάρτη, στο Σικάγο, ο Τραμπ ρώτησε αν η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών ήταν Ινδή ή μαύρη. «Σέβομαι και τις δύο ιδιότητες, αλλά [η Χάρις] δεν κάνει το ίδιο, καθώς δήλωνε Ινδή μέχρι τέλους και ξαφνικά έκανε στροφή και έγινε μαύρη» είπε ο πρώην πρόεδρος. Η Χάρις απάντησε λέγοντας ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από τέτοιο επίπεδο «διχασμού» και «ασέβειας».

Στη συνέχεια ο 78χρονος Τραμπ επέμεινε στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του. Στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social δημοσίευσε μια παλαιότερη φωτογραφία των μελών της οικογένειας της μητέρας της Χάρις, με παραδοσιακά ινδικά ρούχα. «Σε ευχαριστώ, Κάμαλα, για την ωραία φωτογραφία που έστειλες πριν από πολλά χρόνια» έγραψε με εμφανή σαρκασμό. «Η ζεστασιά, η φιλία και η αγάπη σου για την ινδική κληρονομιά σου εκτιμώνται πολύ».

Σε προεκλογική του συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντ. Βανς, έκανε κοροϊδευτικά σχόλια για την προφορά της αντιπροέδρου σε νωρίτερη προεκλογική ομιλία της στην Τζόρτζια – μιας από τις Πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

«Είδατε χθες ότι ήταν στην Τζόρτζια και χρησιμοποίησε νότια προφορά για το κοινό της Πολιτείας» είπε απευθυνόμενος στο πλήθος ο Βανς. «Μα, μεγάλωσε στο Βανκούβερ. Τι στο διάβολο συμβαίνει εδώ; Δεν είναι αυτή που προσποιείται ότι είναι».

Η 59χρονη Χάρις είναι μιγάς. Ο πατέρας της είναι Τζαμαϊκανός και η μητέρα της Ινδή. Μεγάλωσε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια στο Μόντρεαλ, όπου η μητέρα της, ερευνήτρια για τον καρκίνο του μαστού, εργαζόταν σε νοσοκομείο και πανεπιστήμιο της καναδικής μεγαλούπολης. Αργότερα η Κάμαλα εργάστηκε ως δικηγόρος και υπηρέτησε ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, πριν εκλεγεί γερουσιαστής της πολιτείας.

Μετά από μόλις 10 ημέρες καμπάνιας, έχει ισοφαρίσει τον Τραμπ στις έξι κρίσιμες Πολιτείες που θα κρίνουν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές – και οι Ρεπουμπλικανοί συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας τους θα είναι δυσκολότερος από ό,τι περίμεναν. Σύμφωνα με το Politico, σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόμματος νιώθουν «εντελώς απογοητευμένοι από την γκάφα του Τραμπ, που θα επηρεάσει όλους τους υποψηφίους τους» στις εκλογές.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Γερουσία, είπε ότι είναι «απαράδεκτο και απεχθές να επιτίθεται κανείς στην αντιπρόεδρο Χάρις ή στη φυλετική ταυτότητα οποιουδήποτε». Ο Σκοτ ​​Τζένινγκς, ένας Ρεπουμπλικανός υπεύθυνος στρατηγικής, είπε στο CNN ότι ο Τραμπ «τα έκανε πάνω του».

«Το μόνο ερώτημα είναι αν θα κυλιστεί στη βρωμιά ή αν θα σηκωθεί και θα αλλάξει σεντόνια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Αλάσκα, Λίσα Μαρκάουσκι, απαρίθμησε μια σειρά από πρόσφατες αστοχίες του Τραμπ και του Βανς σε δηλώσεις τους αναφορικά με τη Χάρις, υπενθυμίζοντας και τα υποτιμητικά σχόλια του υποψήφιου αντιπροέδρου για τις άτεκνες «γυναίκες με γάτες».

Και οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν τα σχόλια. Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, χαρακτήρισε την εμφάνιση του Τραμπ «κατρακύλα» που έδειξε ότι είναι ακατάλληλος για το αξίωμα. Ο Μαρκ Κέλι, γερουσιαστής από την Αριζόνα και ένα από τα φαβορί για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου της Χάρις, είπε ότι οι δηλώσεις ήταν «εμφανώς ρατσιστικές».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για ρατσιστικό λόγο. Για πολλά χρόνια πρωτοστάτησε σε ένα κίνημα που ισχυριζόταν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ – οπότε δεν είχε δικαίωμα να κατεβεί ως υποψήφιος. Ο τότε πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γέννησής του αλλά ο Τραμπ παραδέχθηκε το σφάλμα του μόλις το 2016 – λίγο πριν την εκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...