784
| CreativeProtagon

Το Ισραήλ δείχνει τα δόντια του στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 14:20
|CreativeProtagon

Το Ισραήλ δείχνει τα δόντια του στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 14:20

Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ διεξάγει δύο πολέμους. Ο ένας είναι ο τοπικός πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι μια μικρή γωνιά της Μέσης Ανατολής. Ο δεύτερος πόλεμος αφορά την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνει πολλαπλά μέτωπα και με ποικίλες εντάσεις.

Διαφορετικές ομάδες και οντότητες έχουν ενταχθεί στον πόλεμο, γράφουν οι Times  του Λονδίνου, εκτοξεύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, σε ορισμένες περιπτώσεις καθημερινά. Αυτές περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τις σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ, τους Χούθι στην Υεμένη και, φυσικά, το Ιράν.

Αυτό που έχουν κοινό όλοι αυτοί οι πύραυλοι και τα drones είναι ότι σχεδιάζονται –και στις περισσότερες περιπτώσεις κατασκευάζονται– από το Ιράν και εκτοξεύονται από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του, ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης ιρανικής στρατηγικής που έχει στόχο να περικυκλωθεί το εβραϊκό κράτος από έναν «κύκλο φωτιάς».

Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ένα drone μεγάλης εμβέλειας των Χούθι χτύπησε το Τελ Αβίβ –ύστερα από κυκλική διαδρομή πάνω από τη Μεσόγειο– και σκότωσε ένα άτομο, θεωρήθηκε ότι ο κύκλος είχε ολοκληρωθεί. «Τώρα είμαστε περικυκλωμένοι από απειλές 360 μοιρών», είπε ένας βετεράνος διοικητής στο Σώμα Αεράμυνας του Ισραήλ.

Μετά το χτύπημα των Χούθι, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επιχειρήσεις για να σπάσει την ιρανική «πολιορκία». Μια αεροπορική επιδρομή μακράς εμβέλειας πριν από δέκα ημέρες προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, το σημείο επικοινωνίας των Χούθι με τον έξω κόσμο. Το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουλίου, δύο υψηλόβαθμα στελέχη των αντιπάλων του Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σε δύο πρωτεύουσες· ο στρατιωτικός αρχηγός της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε στη Βηρυτό και επτά ώρες αργότερα και 1.400 χιλιόμετρα μακριά, στην Τεχεράνη, δολοφονήθηκε ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η τοποθεσία της δολοφονίας του Χανίγια (για την οποία το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη), είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Ο Χανίγια βρισκόταν σε έναν ξενώνα του ιρανικού καθεστώτος, στην Τεχεράνη, λίγες ώρες αφότου είχε παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

Την Πέμπτη, δημοσιογράφος – συνεργάτης των New York Times δημοσίευσε φωτογραφία του κτιρίου, η ανατολική πλευρά του οποίου φαίνεται κατεστραμμένη και καλυμμένη με πράσινμο ύφασμα.

Οι ηγέτες του Ισραήλ γνωρίζουν ότι όταν κλιμακώνουν, με τόσο δραματικό τρόπο, την ένταση, πιθανώς θα οδηγήσουν σε συνολική σύγκρουση, σε όλα τα μέτωπα, με μια καταστροφική απάντηση να έρχεται πρώτα από όλα από τη Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο ιρανικών πυραύλων που στοχεύουν ισραηλινές πόλεις.

Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι  είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά υπολογίζουν ότι το Ιράν, το οποίο διέρχεται τη δική του τεταμένη εσωτερική πολιτική μετάβαση, θα αποφασίσει να υποχωρήσει προς το παρόν. Για τον σκοπό αυτό υπενθύμισαν στους Ιρανούς ότι παρά τα όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε, το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει δυνατότητες πληροφοριών και μεγάλης εμβέλειας χτυπημάτων που μπορούν να «τραυματίσουν» το Ιράν και τους πληρεξουσίους του οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν είναι εντελώς απομονωμένο σε αυτόν τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια ναυτική μοίρα, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, στον Περσικό Κόλπο, κοντά στις ακτές του Ιράν. Μια άλλη αμερικανική αρμάδα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μακριά από τις ακτές του Λιβάνου, όπου έχει την έδρα της η Χεζμπολάχ. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Αμερικανοί παραμονές των προεδρικών εκλογών είναι ένας ακόμη πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά η επίδειξη δύναμης έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να αποτρέψει αυτό ακριβώς.

Και δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, επισημαίνουν οι Times. Μια διεθνής ειδική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων βρετανικών πολεμικών πλοίων αλλά και ευρωπαϊκών, μεταξύ των οποίων και μια ελληνική φρεγάτα) βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα για να αποτρέπει τους Χούθι και να αναχαιτίζει τους πυραύλους τους. Ακόμη και μετριοπαθείς αραβικές χώρες, ιδιαίτερα οι Σαουδάραβες, συμμετέχουν στην προσπάθεια, πραγματοποιώντας αναχαιτίσεις πάνω από το δικό τους έδαφος. Αυτός ο ανεπίσημος συνασπισμός είναι πιο διακριτικός και ίσως λιγότερο συνεκτικός από τον «Σιιτικό Αξονα» του Ιράν, αλλά έχει μερικές από τις πιο προηγμένες δυνάμεις πυρός στον κόσμο και συντονίζεται από τα γραφεία της αμερικανικής κεντρικής Διοίκησης (Centcom) στη Φλόριντα και στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό ελπίζουν ότι η παρουσία τους θα αποτρέψει το Ιράν από περαιτέρω κλιμάκωση και θα πείσει το Ισραήλ ότι μπορεί να συγκρατηθεί από περισσότερες δολοφονίες και αεροπορικές επιδρομές προς το παρόν. 

Η τρομακτική εναλλακτική, καταλήγουν οι Times, είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...