471
| Wikipedia Public Domain/CreativeProtagon

Ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου ομολογεί, 23 χρόνια μετά, και γλιτώνει τη θανατική ποινή

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 13:05
|Wikipedia Public Domain/CreativeProtagon

Ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου ομολογεί, 23 χρόνια μετά, και γλιτώνει τη θανατική ποινή

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 13:05

Ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και δύο συνεργοί του ομολογούν ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να γλιτώσουν την θανατική ποινή και να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη.

Ο Χαλίντ Σεΐκ Μοχάμεντ, ο Βαλίντ μπιν Ατάς και ο Μουσταφά αλ-Χαουσάουι θα δικαστούν με κατηγορίες συνωμοσίας στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, ενώ βρίσκονται υπό αμερικανική κράτηση, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τους Times, η υπόθεση έχει καθυστερήσει λόγω ισχυρισμών ότι τα βασανιστήριά τους από τη CIA είχαν υπονομεύσει τα στοιχεία εναντίον τους.

Ωστόσο, σε επιστολή τους προς τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι τρεις άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία για να αποφύγουν τη θανατική ποινή.

«Σε αντάλλαγμα για την αποφυγή της θανατικής ποινής, οι τρεις κατηγορούμενοι συμφώνησαν να δηλώσουν ένοχοι για όλα τα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των 2.976 ατόμων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο», αναφέρει η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον υποναύαρχο Ααρον Ραγκ, τον γενικό εισαγγελέα, και τρεις δικηγόρους της ομάδας του.

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν ενταχθεί στην Αλ Κάιντα, κατηγορείται ότι επινόησε σχέδιο αεροπειρατείας πολιτικών αεροσκαφών για να τα οδηγήσει επάνω σε κτίρια. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι παρουσίασε το σχέδιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 1996, και βοήθησε στην εκπαίδευση ορισμένων από τους αεροπειρατές.

Ο Μοχάμεντ και ο αλ-Χαουσάουι συνελήφθησαν από τη CIA στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν το 2003 και κρατήθηκαν σε μυστικές φυλακές πριν μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο το 2006.

Μαζί με άλλους φερόμενους τζιχαντιστές ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν επί χρόνια από την υπηρεσία. Ο Μοχάμεντ υπέστη το μαρτύριο του πνιγμού στο νερό 183 φορές. Οι δικηγόροι υπεράσπισης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξαν ότι η μεταχείρισή τους καθιστούσε τις ομολογίες τους άκυρες και η μεταχείρισή τους καθυστέρησε τις προσπάθειες να δικαστούν για χρόνια.

Η συμφωνία αποτρέπει την πιθανότητα μιας στρατιωτικής δίκης, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες και να περιλάμβανε την απόρριψη των ομολογιών τους από έναν δικαστή. Ηταν υπό συζήτηση από το 2022, αλλά σταμάτησε πέρυσι όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να συμφωνήσει με τους όρους που ζητούσαν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι περιελάμβαναν ότι δεν θα φυλακιστούν σε απομόνωση και θα τους επιτραπεί μεγαλύτερη επαφή με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους. Δεν έχει αποκαλυφθεί εάν η τωρινή συμφωνίαπεριλαμβάνει αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Οι εισαγγελείς έχουν διαφωνήσει, όπως γράφουν οι Times, για το πώς να προχωρήσουν. Μερικοί συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου φοβήθηκαν ότι οι άνδρες θα πέθαιναν στη φυλακή χωρίς καταδίκη, αλλά άλλοι ζήτησαν τη θανατική ποινή, πιέζοντας την κυβέρνηση να φέρει την υπόθεση σε δίκη παρά τον κίνδυνο να απορριφθούν οι ομολογίες.

Ο ναύαρχος Ραγκ αναφέρει στην επιστολή ότι η απόφαση για σύναψη συμφωνίας μετά από «12 χρόνια προδικαστικής διαδικασίας δεν επιτεύχθηκε επιπόλαια». Ωστόσο, προσθέτει: «Είναι συλλογική, αιτιολογημένη και καλόπιστη κρίση μας ότι αυτή η συμφωνία είναι ο καλύτερος δρόμος προς τη δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...