418
Κατά δήλωσή του στη διάρκεια του διαδικτυακού εράνου, ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες είναι «λευκός, μάγκας και λάτρης της Κάμαλα Χάρις» | White Dudes for Harris via YouTube

ΗΠΑ: Οι Λευκοί… Μάγκες μάζεψαν 4 εκατ. δολάρια υπέρ της Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 08:00
Κατά δήλωσή του στη διάρκεια του διαδικτυακού εράνου, ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες είναι «λευκός, μάγκας και λάτρης της Κάμαλα Χάρις»
|White Dudes for Harris via YouTube

ΗΠΑ: Οι Λευκοί… Μάγκες μάζεψαν 4 εκατ. δολάρια υπέρ της Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 08:00

Το 2020 ήταν το κίνημα Black Lives Matter για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών που οδήγησε στην επιτυχία ενός λευκού άνδρα, του Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Λευκοί Μάγκες μπορεί να αναδείξουν πρόεδρο των ΗΠΑ τη… μη λευκή  Κάμαλα Χάρις. Η Repubblica ενθουσιάστηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στις προεκλογικές ΗΠΑ.

Ονομάζονται White Dudes for Harris (Λευκοί Μάγκες υπέρ της Χάρις) και είναι μια ομάδα λευκών Αμερικανών που στηρίζουν την υποψήφια των Δημοκρατικών. Η ομάδα γεννήθηκε στο άψε-σβήσε, από έναν νεαρό επενδυτή τεχνολογίας, τον Ρος Μοράλες Ροκέτο, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω του 200.000 μέλη σε λίγες ημέρες και διενήργησε διαδικτυακό έρανο υπέρ της Χάρις.

Στο YouTube όλοι αυτοί επικοινώνησαν και μέσα σε 69 λεπτά ξεπεράστηκε το όριο των τριών εκατ. δολαρίων. Η σύνδεση έκλεισε στα τέσσερα εκατ. δολάρια. Κυρίως ήταν μικρές δωρεές, από 10 έως 25 δολάρια. Μόλις επετεύχθη ο στόχος, ένα κόμιξ της Χάρις εμφανίστηκε στην οθόνη. Η φιγούρα άπλωσε τα χέρια της όχι για να αρπάξει τα λεφτά, αλλά σε ένδειξη αγαλλίασης. Εμοιαζε με βιντεοπαιχνίδι, σχολίασαν οι Ιταλοί.

Η επιτυχία της ομάδας White Dudes έδωσε κάποια μηνύματα. Οτι η Χάρις έφερε ενθουσιασμό στους νέους και στους λευκούς άνδρες και ότι οι Δημοκρατικοί ξέρουν από τεχνολογία. Η συγκέντρωση τέτοιου ποσού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και μάλιστα με ελάχιστα έξοδα, μπορεί να γίνει ισχυρό εργαλείο στην εκστρατεία της Χάρις.

Στο διαδικτυακό μίτινγκ εμφανίστηκε και ο αυθεντικός «The Dude», ο χολιγουντιανός Τζεφ Μπρίτζες, ο οποίος είχε τον συγκεκριμένο ρόλο (του «μάγκα» όπως αποδίδεται η λέξη dude) στο εμβληματικό πια φιλμ «Μεγάλος Λεμπόφσκι» (1998) των αδελφών Κοέν.

Ο Μπρίτζες δήλωσε ότι είναι «λευκός, μάγκας και λάτρης της Χάρις». Προσέθεσε δε: «Μια πρόεδρος γυναίκα είναι κάτι το συναρπαστικό. Σκέφτηκα ότι ο Τραμπ είπε ‘‘παλέψτε, παλέψτε, παλέψτε’’. Οχι,  Ντόναλντ μου. Εσύ, πρέπει να τα παρατήσεις».

Μίλησαν και άλλοι Δημοκρατικοί, πολιτικοί ορισμένοι, οι οποίοι θύμισαν ότι ο Τραμπ καταδικάστηκε για 34 εγκλήματα και κατηγόρησαν τον αντιπρόεδρό του για οπισθοδρομικότητα όσον αφορά τις γυναίκες. Φυσικά, μίλησαν και άλλοι χολιγουντιανοί και τραγουδιστές, με αξιοσημείωτα πολιτικά επιχειρήματα: «Η ενέργεια που περιβάλλει τη Χάρις είναι απίστευτη!» είπαν.

«Υπάρχει σιωπηλή πλειοψηφία λευκών ανδρών», δήλωσε και ο Ροκέτο, «που δεν είναι τραμπιστές. Προσπαθούμε να δεσμεύσουμε ομάδες ανθρώπων τους οποίους η Αριστερά έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει». Εκτός των Λευκών Dudes δραστηριοποιούνται και άλλες παρόμοιες ομάδες, οι Latino Men for Kamala (Λατινοαμερικανοί υπέρ της Κάμαλα) και South Asian Men for Harris (Νοτιοασιάτες υπέρ της Χάρις).

Την περασμένη εβδομάδα, και η ομάδα White Women: Answer the Call 2024 (Λευκές Γυναίκες ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση) προσέφερε περισσότερα από οκτώ εκατ. δολάρια στην εκστρατεία της Χάρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...