1009
| CreativeProtagon

Πίσω από το διπλό πλήγμα του Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ και Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 16:14
|CreativeProtagon

Πίσω από το διπλό πλήγμα του Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ και Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 16:14

Στα πρόθυρα του χάους φέρνει τη Μέση Ανατολή το διπλό πλήγμα που κατάφερε το Ισραήλ – μέσα σε μόλις μερικές ώρες – κατά των δύο άσπονδων εχθρών του, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, στέλνοντας, συγχρόνως ένα ξεκάθαρο και ταπεινωτικό όσο και προκλητικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο πολιτικός ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε (μετά από πυραυλικό χτύπημα) στην Τεχεράνη, ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό, έχασε τη ζωή του ο Φουάντ Σουκούρ, ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Το ερώτημα που απασχολεί όλον τον κόσμο τώρα είναι εάν αυτή η «σοβαρή κλιμάκωση», όπως χαρακτήρισε η Χαμάς τη δολοφονία του ηγέτη της, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ένταση με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα προκαλέσει αυτό που όλοι φοβούνται: έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μασούντ Πεζεσκιάν. Πέρα από τον Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακάς του.

Η εξόντωση του παλαιστίνιου ηγέτη περισσότερο από συγκλονιστική χαρακτηρίζεται ως καταστροφική, καθώς, όπως εξηγεί ο Τζανλούκα Μερκούρι της Corriere della Sera σε ανάλυσή του, η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση, γεγονός που καθιστά απίθανη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οποιαδήποτε υπόθεση περί εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Χανίγια — επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς από το 2017, πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής από το 2006 έως το 2007 και επικεφαλής της διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας από το 2014 έως το 2017 — ενσάρκωσε τη λιγότερο ριζοσπαστική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης, τασσόμενος υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός και της επιστροφής στους πολιτικούς και διπλωματικούς ελιγμούς. Ζούσε στο Κατάρ και μετείχε ως προνομιακός συνομιλητής σε όλες τις διαπραγματεύσεις (αν και μετά από τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στους κόλπους της οργάνωσης είχε επικρατήσει η στρατιωτική πτέρυγα).

Η εξόντωση του Ισμαήλ Χανίγια σημειώθηκε μόλις ώρες έπειτα από ένα άλλο εντυπωσιακό πλήγμα του Ισραήλ που επίσης αλλάζει τα δεδομένα. Στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη σφαγή δώδεκα παιδιών σε χωριό Δρούζων στα υψίπεδα του Γκολάν το περασμένο Σάββατο από ρουκέτα της Χεζμπολάχ, οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν τρεις πυραύλους και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξαν περιοχή στο Νταχίε, προάστιο της Βηρυτού και προπύργιο της Χεζμπολάχ, καταστρέφοντας τρεις ορόφους μιας πολυκατοικίας. Ο απολογισμός της επίθεσης σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου ήταν τρεις νεκροί και 85 τραυματίες.

Εως το απόγευμα της Τρίτης η Χεζμπολάχ υποστήριζε ότι ο Φουάντ Σουκούρ, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής και ουσιαστικά Νο 2 της οργάνωσης, δεν συγκαταλεγόταν μεταξύ των νεκρών, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε πως είχε εξοντώσει τον άνθρωπο που έφερε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση του Σαββάτου, στόχος της οποίας πιθανώς να ήταν ένα στρατιωτικό φυλάκιο σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο το οποίο επλήγη, τελικά, από τη ρουκέτα της Χεζμπολάχ.

Ο ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, βρισκόταν εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο του Ισραήλ αλλά και της Ουάσιγκτον, καθώς φέρεται ότι διαδραμάτισε «κεντρικό ρόλο» στη βομβιστική επίθεση σε στρατώνες της Πολυεθνικής Δύναμης στο Λίβανο το 1983 που προκάλεσε το θάνατο 241 αμερικανών και 58 γάλλων στρατιωτικών και στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει για πέντε εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι Αμερικανοί κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι, δεδομένου ότι είχαν ζητήσει άμεσα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν σημειώθηκε η επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν, να μην πλήξει στόχους στη Βηρυτό.

Αυτό που φοβούνται, φυσικά, οι Αμερικανοί, και όλος ο κόσμος είναι το ξέσπασμα ενός δεύτερου πολέμου στην περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Εν μέρει θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της σιιτικής οργάνωσης στην ισραηλινή επιδρομή, ωστόσο ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ. Η συνήθως επικριτική απέναντι τον Νετανιάχου Haaretz, πλέον, τον περιγράφει τρόπον τινά ως μετριοπαθή σε σχέση με τους ακροδεξιούς υπερεθνικιστές εταίρους του που θα ήθελαν να μετατρέψουν τον Λίβανο σε μια τεράστια Γάζα.

Οπως αναφέρει σχετικά η ισραηλινή εφημερίδα, στη συνάντηση που αποφασίστηκε η επίθεση στη Βηρυτό «ο Νετανιάχου έδειξε ότι ήθελε μια ισχυρή μεν αλλά στοχευμένη απάντηση, ώστε να μην προκληθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης προς τον πόλεμο. Η απόφασή του να διεξαγάγει μια περιορισμένη επιχείρηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τους υπουργούς δεν ζητήθηκε να εγκρίνουν, ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου, “σημαντική στρατιωτική δράση” που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες πολέμου».

Αυτό σημαίνει πως ο Νετανιάχου θέλει να σταματήσει εδώ; Οχι ακριβώς. Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Ζιλ Κεπέλ, κορυφαίος ειδικός στο Ισλάμ, την τζιχάντ και την τρομοκρατία, εξήγησε ότι μέσω της επιλογής του συγκεκριμένου στόχου το Ισραήλ επιδίωξε να δείξει ότι μπορεί να εξουδετερώσει οποιονδήποτε στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ. «Ηταν μια διαβαθμισμένη προειδοποίηση. Ο Νετανιάχου έχει κάθε συμφέρον να επιτεθεί στη Χεζμπολάχ. Και θα το κάνει ξανά σύντομα, εκτός και εάν επιτευχθεί συμβιβασμός που θα αποτελεί νίκη για το Ισραήλ».

Αρά ο πόλεμος στο Λίβανο είναι αναπόφευκτος; «Ναι, θα έλεγα ότι ο Νετανιάχου επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον πιο αποφασισμένος από ποτέ. Συνάντησε έναν πολύ αδύναμο Μπάιντεν, ο οποίο, πλέον, τώρα έχει λίγα μέσα στη διάθεσή του, ώστε να τον σταματήσει […] Ως εκ τούτου, ο ισραηλινός ηγέτης γνωρίζει ότι έχει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να επιτεθεί στον Λίβανο και χρειάζεται μια ξεκάθαρη νίκη για να σώσει την πολιτική του καριέρα που επλήγη σημαντικά από την τρομερή αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου», είπε ο γάλλος ειδικός.

Οσον αφορά την εκεχειρία στη Γάζα, ο Κεπέλ, όπως και η πλειονότητα των αναλυτών, θεωρούν πως ο Νετανιάχου δεν τη θέλει: «Προσποιείται στους Αμερικανούς ότι κάνει παραχωρήσεις, αλλά θέλει το τέλος της Χαμάς. Οι όμηροι που παραμένουν στα χέρια της οργάνωσης είναι είτε νεκροί είτε ετοιμοθάνατοι: ο Νετανιάχου προσποιείται ότι νοιάζεται για αυτούς, αλλά στην πραγματικότητα εργάζεται για να σκοτώσει τον Γιαχία Σινουάρ (τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα) και τους κορυφαίους ηγέτες της. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζιλ Κεπέλ, αγνοώντας, φυσικά, πως έπειτα από λίγες ώρες το Ισραήλ επρόκειτο να τον δικαιώσει με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο: δολοφονώντας τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μέσα, μάλιστα, στην Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...