582
Ο Πέδρο Σάντσεθ έδωσε συνέντευξη Τύπου, στο Μοκλόα, την Τετάρτη | REUTERS/Ana Beltran

Σάντσεθ: Μήνυση κατά του δικαστή που ερευνά τη σύζυγό του για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 13:25
Ο Πέδρο Σάντσεθ έδωσε συνέντευξη Τύπου, στο Μοκλόα, την Τετάρτη
|REUTERS/Ana Beltran

Σάντσεθ: Μήνυση κατά του δικαστή που ερευνά τη σύζυγό του για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 13:25

Ο Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά του δικαστή που ερευνά τη σύζυγό του για διαφθορά και άσκηση αθέμιτης επιρροής, κατηγορώντας τον για κατάχρηση του δικαστικού του αξιώματος.

Η είδηση της διαδικασίας έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες αφότου ο ισπανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το νόμιμο δικαίωμά του να μην καταθέσει σε υπόθεση που αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Η σύζυγός του ερευνάται μετά από καταγγελία της ομάδας Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), μιας αυτοαποκαλούμενης συνδικαλιστικής οργάνωσης με ακροδεξιούς δεσμούς που έχει μακρά ιστορία στην προσφυγή στα δικαστήρια για την καταδίωξη πολιτικών στόχων, σημείωσε ο Guardian.

Η Manos Limpias κατηγόρησε την Γκόμεθ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που διηύθυνε στη Μαδρίτη.

Παρόλο που οι εισαγγελείς της Μαδρίτης ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων -και μια έκθεση της αστυνομικής δύναμης Guardia Civil δεν βρήκε καμία ένδειξη εγκληματικής δραστηριότητας της Γκόμεθ- η έρευνα συνεχίζεται.

Παρά το γεγονός ότι ο Σάντσεθ περιέγραψε τους ισχυρισμούς εναντίον της συζύγου του ως αβάσιμες, πολιτικά υποκινούμενες συκοφαντίες, είχε προσφερθεί να παράσχει γραπτά αποδεικτικά στοιχεία στον δικαστή, Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο.

Ομως, ο δικαστής επέμεινε να ανακρίνει τον Σάντσεθ αυτοπροσώπως στην επίσημη κατοικία του, το παλάτι Μονκλόα στη Μαδρίτη, όπου ο πρωθυπουργός άσκησε το δικαίωμά του να μην καταθέσει σε υπόθεση που αφορά μέλος της οικογένειάς του.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το γραφείο του εισαγγελέα κατέθεσε μήνυση κατά του Πεϊνάδο για φερόμενη κατάχρηση εξουσίας.

Στο επίκεντρο της καταγγελίας βρίσκεται η «άδικη» και «εσκεμμένη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του δικαστή να επιμείνει στην αυτοπρόσωπη κατάθεση στο Μονκλόα, αντί να επιτρέψει στον Σάντσεθ να καταθέσει γραπτά στοιχεία, όπως επιτρέπει ο νόμος σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο Πεϊνάδο ισχυρίστηκε δήλωσε ότι η κατάθεση έπρεπε να δοθεί αυτοπροσώπως επειδή ήθελε να ανακρίνει τον Σάντσεθ ως σύζυγο της Γκόμεθ και όχι ως πρωθυπουργό.

«Δεν πρόκειται για προσπάθεια να υποδείξουμε ότι κάποιος δεν πρέπει να ερευνάται στο πλαίσιο του νομικού μας συστήματος. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα», αναφέρεται στη μήνυση. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα κατευθύνεται σε σκοπούς που απέχουν πολύ από τους δικαστικούς, και με τέτοιο τρόπο ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται για υπερβολικό αποτέλεσμα».

Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο Πεϊνάδο δεν μπορεί να επιδιώξει να ανακρίνει τον Σάντσεθ Sánchez αποκλειστικά και μόνο υπό την ιδιότητά του ως συζύγου της Γκόμεθ, διότι ολόκληρη η έρευνα βασίζεται σε όσα φέρεται να έχει κάνει η Γκόμεθ ως σύζυγος του πρωθυπουργού.

«Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να διαχωριστεί και δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι ένα πρόσωπο πρόκειται να ανακριθεί ως σύζυγος, όταν το καθοριστικό χαρακτηριστικό της έρευνας είναι, όπως είπαμε, το γεγονός ότι ο σύζυγος του υπό έρευνα προσώπου είναι ο πρωθυπουργός», ανέφερε.

Στην καταγγελία τονίζεται επίσης ότι η μήνυση «δεν αποτελεί επίθεση στη δικαστική εξουσία», αλλά μια προσπάθεια να προστατευθεί το αξίωμα του πρωθυπουργού από αυθαίρετες νομικές επιθέσεις.

«Η μήνυση αυτή αποσκοπεί στον σεβασμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, αλλά και στην υπεράσπισή της από τις πρακτικές εκείνων που λειτουργούν με πολιτικά κίνητρα και εκτός νόμου», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πιλάρ Αλεγκρία.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει πει ότι η υπόθεση εναντίον της συζύγου του ως «καθοδηγείται από τις ακροδεξιές ομάδες που βρίσκονται πίσω από την καταγγελία», διέκοψε τα δημόσια καθήκοντά του για πέντε ημέρες στα τέλη Απριλίου, ενώ σκεφτόταν αν ήθελε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε «επιχείρηση παρενόχλησης και εκφοβισμού» που υπέστη ο ίδιος και η σύζυγός του. Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...