485
| CreativeProtagon / Shutterstock

Το «σκάνδαλο ΕΤΑΔ» κορυφή ενός παγόβουνου

|CreativeProtagon / Shutterstock

Το «σκάνδαλο ΕΤΑΔ» κορυφή ενός παγόβουνου

Ωστε στην ΕΤΑΔ λειτουργούσε κύκλωμα διαφθοράς που λυμαινόταν τα ακίνητα του Δημοσίου. Τι πρωτότυπο! Σε ένα πρόσφατο κείμενό μου με τίτλο «Το χάος που λέγεται περιουσία του Δημοσίου» (25/5/2024) είχα περιγράψει γλαφυρά τι ακριβώς συμβαίνει με τα χιλιάδες αχαρτογράφητα και μισοχαρτογραφημένα δημόσια ακίνητα που στοιβάζονται στους καταλόγους της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου. Εκεί μέσα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κανένας δεν ξέρει τίποτα, κανένας δεν ελέγχει τίποτα, κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα και ο καθένας κάνει τελικά ό,τι του καπνίσει.

Ε, λοιπόν, οι Λερναίες Υδρες με τα δώδεκα κεφάλια και το δηλητηριασμένο αίμα σε κάτι τέτοιους βιοτόπους σκάνε μύτη. Οι επίορκοι υπάλληλοι, οι εραστές του άκοπου και γρήγορου πλουτισμού, οι καταχραστές, οι εκβιαστές, οι νονοί της νύχτας, οι μπράβοι και τα λοιπά παρεμφερή φυντάνια δεν φύονται σε εκκλησίες και σε ευγενή πολιτιστικά ιδρύματα, αλλά εκεί που υπάρχει κρατική ανοργανωσιά και πλούτος άνευ ιδιοκτήτη. Μιλάμε για ανυπολόγιστο πλούτο, αν σκεφτούμε τα χιλιάδες ακίνητα-φιλέτα που κατέχει και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σε όλη την Ελλάδα.

Οτι οι τύποι δεν αστειεύονταν έγινε γνωστό από την ίδια την αστυνομία, που βρήκε τον μίτο της βρώμικης υπόθεσης. Είχαν αρχηγείο στις φυλακές, έδερναν ανθρώπους, έκαιγαν αυτοκίνητα, έστελναν ανθοδέσμες με σφαίρες (αυτό στη διάλεκτο της νύχτας σημαίνει προειδοποίηση εκτέλεσης), κατά το κοινώς λεγόμενο είχαν στήσει κανονική εγκληματική συμμορία. Και όταν υπάρχει συμμορία με τέτοιες δυνατότητες και διαθέσεις, η δραστηριότητά της δεν περιορίζεται σε ένα πάρκιν στο Ταε Κβον Ντο, ούτε σε δυο-τρία άλλα παρόμοια που ξέρουμε, με λεία μισού μόνο εκατομμυρίου ευρώ. Οι τύποι είχαν απλωθεί πολύ παραπάνω.

Κατά τούτο, ήταν ατυχέστατη η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΤΑΔ ότι επρόκειτο για «μεμονωμένο περιστατικό». Πούθε τους προκύπτει η βεβαιότητα του «μεμονωμένου»; Εψαξαν όλες τις συμβάσεις τους και δεν βρήκαν άλλη παρανομία; Η αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνα; Διότι εγώ μαθαίνω ότι το ψάξιμο συνεχίζεται κανονικά και πως όσο πιο πολύ σκάβουν οι αστυνομικοί τόσο περισσότερα βρίσκουν, καθότι είναι πολλά τα λεφτά, Αρη. Γι’ αυτό κάτι ήξερε ο Χατζηδάκης ως αρμόδιος υπουργός και έκανε πολύ πιο ισορροπημένη δήλωση, κρατώντας τα μπόσικα έναντι πιθανών νέων αποκαλύψεων.

Οσο τα διαβάζω αυτά σκέφτομαι έναν ταλαίπωρο δήμαρχο εκεί στα νότια, που εδώ και χρόνια παλεύει ολομόναχος να κρατήσει την παραλία του δήμου του μακριά από τα νύχια ενός πλέγματος συμφερόντων της διασκέδασης και της νύχτας, που προσπαθούν (και εν πολλοίς έχουν καταφέρει) να μετατρέψουν την παραλία του δήμου του σε αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο Λας Βέγκας.

Του την πέφτουν όταν ουρλιάζει ότι με ενοικιαστήριο για μια καντίνα (που και αυτό δεν το πληρώνουν) έχουν στήσει νυχτομάγαζα εκατοντάδων καθισμάτων και ότι στην παραλία πάει σύννεφο η καταπάτηση δημόσιου χώρου, η απειλή και ο εκβιασμός. Αυτά ακριβώς που αποκαλύφθηκαν με την εξάρθρωση του κυκλώματος της ΕΤΑΔ καταγγέλλει εδώ και καιρό ο δήμαρχος. «Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο;» θα ρωτήσετε. Ενδεχομένως καμία, ενδεχομένως όμως και πολύ μεγάλη. Καθότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων κυνηγούν τον δήμαρχο είναι: «έχουμε γνωμοδότηση από την ΕΤΑΔ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...