361
Ο Πέδρο Σάντσεθ ακολούθησε το παράδειγμα της συζύγου του, η οποία επίσης δεν κατέθεσε | REUTERS/Hollie Adams

Ισπανία: Ο Σάντσεθ επικαλέσθηκε το δικαίωμα στη σιωπή ενώπιον του δικαστή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 16:49
Ο Πέδρο Σάντσεθ ακολούθησε το παράδειγμα της συζύγου του, η οποία επίσης δεν κατέθεσε
|REUTERS/Hollie Adams

Ισπανία: Ο Σάντσεθ επικαλέσθηκε το δικαίωμα στη σιωπή ενώπιον του δικαστή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 16:49

Ο Πέδρο Σάντσεθ επικαλέσθηκε την Τρίτη το δικαίωμα στη σιωπή κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στον δικαστή Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο, στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ για διαφθορά και άσκηση αθέμιτης επιρροής.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Γκόμεθ, η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε δύο λεπτά, ενώ σύμφωνα με τη Μάρτα Κάστρο, δικηγόρο του ακροδεξιού κόμματος Vox, διήρκεσε 20 λεπτά.

Το Vox συμμετείχε στην προσφυγή που προκάλεσε την έρευνα, για αυτό και η δικηγόρος του ήταν παρούσα στην ακροαματική διαδικασία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός εκλήθη ως μάρτυρας σχετικά με την υπόθεση της άσκησης αθέμιτης επιρροής από τη σύζυγό του.

Είχε το δικαίωμα να μην απαντήσει στις ερωτήσεις, καθώς ο ισπανικός νόμος επιτρέπει στους πολίτες να σιωπήσουν αν η έρευνα αφορά τον/την σύζυγό τους. Η ίδια η Γκόμεθ είχε κρατήσει την ίδια στάση όταν εκλήθη να καταθέσει στις 19 Ιουλίου.

«Ο Σάντσεθ δεν θέλησε να μιλήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να απαντήσει ενώπιον των Ισπανών για όλες τις αδικίες» της κυβέρνησής του, έγραψε το Χ ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Ο Σάντσεθ προσπάθησε να επικαλεσθεί την θέση του για να ζητήσει να καταθέσει γραπτώς, αλλά ο δικαστής αρνήθηκε.

Ηταν η δεύτερη τέτοια ακρόαση εν ενεργεία πρωθυπουργού στην Ισπανία, μετά από αυτή του Μαριάνο Ραχόι, το 2017, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος.

Η έρευνα κατά της Γκόμεθ ξεκίνησε έπειτα από αγωγή της Manos limpias (Καθαρά Χέρια), ένωσης που πρόσκειται στην Ακρα Δεξιά, που ισχυρίζεται ότι βασίσθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου. Στην συνέχεια, η ένωση Hazte oír (Κάνε την Φωνή σου να ακουστεί) και το Vox έγιναν μέρη της προσφυγής.

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ διευθύνει ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και θεωρείται ύποπτη ότι χρησιμοποίησε την θέση του συζύγου της στο πλαίσιο των επαγγελματικών της σχέσεων, ειδικότερα με τον ισπανό επιχειρηματία Χουάν Κάρλος Μπαραμπές.

Στην κατάθεσή του στον δικαστή Πεϊνάδο, ο επιχειρηματίας παραδέχθηκε πέντε ή έξι συναντήσεις μαζί της, δύο από αυτές παρουσία του Σάντσεθ.

Ο Μπαραμπές έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, συστατικές επιστολές από την Μπεγκόνια Γκόμεθ για την συμμετοχή του σε δημόσιους διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι συναντήσεις είχαν ως θέμα την καινοτομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...