727
Τομ Ντέιλι και Νόα Γουίλιαμς με το μετάλλιο και τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας | Clive Rose/Getty Images/Ideal Image

Μπαμπά, θέλω να σε δω στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουλίου 2024, 16:22
Τομ Ντέιλι και Νόα Γουίλιαμς με το μετάλλιο και τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας
|Clive Rose/Getty Images/Ideal Image

Μπαμπά, θέλω να σε δω στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουλίου 2024, 16:22

Είχε ολοκληρώσει την καριέρα του στις συγχρονισμένες καταδύσεις πριν από τρία χρόνια, έτσι όπως κάθε σπουδαίος αθλητής ονειρεύεται: με ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και τι χρυσό! Το πρώτο μετά το 2000 που δεν κατακτήθηκε από Κινέζο στο συγκεκριμένο σπορ. Είχε αρχίσει μια νέα σταδιοδρομία στην TV και στο Διαδίκτυο -στο δημοφιλές του podcast «Made with Love» πολλοί διάσημοι του έχουν εκμυστηρευτεί τα πάθη τους- και είχε αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Ο Τομ Ντέιλι δεν φανταζόταν, καν, ότι στο Παρίσι θα κρατούσε τη σημαία της χώρας του πάνω στο πλοιάριο της βρετανικής ολυμπιακής αποστολής που έπλεε στον Σηκουάνα.

Εγινε ο πρώτος Βρετανός που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πέμπτη φορά. Τη Δευτέρα κατέκτησε και μετάλλιο -το αργυρό- συγχρονισμένες καταδύσεις 10μ. Στα 30 του. Ο παρτενέρ του στο Aquatics Centre, Νόα Γουίλιαμς, ήταν μόλις 8 ετών όταν εκείνος έκανε το ντεμπούτο του στους Αγώνες, το 2008 στο Πεκίνο. Ο Ντέιλι, πατέρας δυο αγοριών, είναι ο Πίτερ Παν της εφετινής διοργάνωσης, σημειώνουν οι Times. Ενα παιδί που δεν μεγαλώνει και μπορεί να πετάει.

Η επιστροφή του, η οποία συνοδεύτηκε με μετάλλιο, είναι εντυπωσιακή. Εμεινε εκτός δράσης για δυο ολόκληρα χρόνια. Πριν από 12 μήνες παρακολούθησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Φουκουόκα από το σπίτι του στο Λος Αντζελες, κάνοντας babysitting. Ταξίδεψε στο Παρίσι έπειτα από μια προετοιμασία – εξπρές και μετ’ εμποδίων. Ο παρτενέρ του ζει στο Λονδίνο. Προπονήθηκαν μαζί για μόλις δυο μήνες, για να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα που απαιτεί απόλυτο συγχρονισμό.

«Μπαμπά, θέλω να σε δω στους Ολυμπιακούς Αγώνες», του είπε ο γιος του, Ρόμπι, καθώς επισκέπτονταν μαζί το αμερικανικό μουσείο Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Κολοράντο. Ο πιτσιρικάς ήταν τριών ετών όταν ο πατέρας του κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο – πολύ μικρός για να το θυμάται. Ηταν ένα από τα «τρελά» πράγματα που τα παιδιά ζητούν από τους γονείς τους. Ή, μήπως, όχι; Ο Ντάλεϊ δεν μπορούσε να το βγάλει από το μυαλό του. Το σκεφτόταν μέρα – νύχτα. Και πήρε την απόφαση να το αποτολμήσει όταν είδε στην TV το βρετανικό «δίδυμο» να τερματίζει τέταρτο στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα. Ηταν ο Μάτι Λι, παρτενέρ του όταν κέρδισε το «χρυσό» στο Τόκιο, και ο Γουίλιαμς, με τον οποίο κατέκτησε χθες το «αργυρό».

Το χθεσινό ήταν το πέμπτο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα αγώνισμα που πριν εμφανιστεί ο Ντέιλι, η Βρετανία δεν είχε δει χαρά. Το 2009, σε ηλικία μόλις 15 ετών κατέκτησε το «χρυσό» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης. Χαρακτηρίστηκε ως ο «νέος Γκρεγκ Λουγκάνις». Ακολούθησε μια σειρά θριάμβων, που ενέπνευσε αρκετούς συμπατριώτες του να ασχοληθούν με το σπορ. Ο πιο μεγάλος ήταν αυτός στο Τόκιο. Εκεί ο Ντέιλι δεν νίκησε μόνο τους αντιπάλους του, αλλά και τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση, στην οποία τον είχε καταδικάσει η προκατάληψη.

Το πόσο δύσκολα χρόνια πέρασε μετά το come-out που τόλμησε το 2013, δηλώνοντας ότι είναι ομοφυλόφιλος, φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τον άθλο του στο Τόκιο. «Οταν ήμουν μικρότερος, ένιωθα εντελώς μόνος και διαφορετικός. Αισθανόμουν ότι ένα κομμάτι μου δεν ήταν τόσο “σωστό”, όσο θα ήθελε η κοινωνία. Πίστευα πως δεν θα κατάφερνα τίποτα, επειδή ήμουν αυτός που ήμουν. Αλλά τώρα νιώθω περήφανος. Είμαι ένας γκέι άνδρας και, επίσης, χρυσός Ολυμπιονίκης. Ελπίζω κάθε άνθρωπος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όση μοναξιά κι αν νιώθει τώρα, να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνος. Οτι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε».

Το 2017 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και κινηματογραφικό παραγωγό, Ντάστιν Λανς Μπλακ. Το 2018 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Ρόμπι, μέσω παρένθετης μητέρας. Βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας αρκετές φορές, αλλά για τους λάθος λόγους, με τα media να στέκονται επικριτικά απέναντί του. Επειδή ήταν «διαφορετικός». Αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Στο Παρίσι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα. Ηταν και πριν κατακτήσει το μετάλλιο. Ο κόσμος τον έχει παρακολουθήσει να μεγαλώνει ως «παιδί – θαύμα», να προοδεύει ως θλιμμένος τινέιτζερ (το 2011 «έχασε» τον πατέρα του από όγκο στον εγκέφαλο), να υποφέρει στα πρώτα του χρόνια ως ενήλικας λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, να αδικείται, να θριαμβεύει. Οι περισσότεροι χάρηκαν χθες που τον είδαν στο Olympic Aquatic Centre ευτυχισμένο, με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος, να κρατάει στο χέρι ένα μπιμπερό και να νταντεύει τον δεύτερο γιο του, Φίνιξ, που είναι ενός έτους.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην αυλή του σπιτιού του, στο Λος Αντζελες. Το 2028 θα είναι 34 ετών. Αλλά όταν ρωτήθηκε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον δούμε στη διοργάνωση για έκτη φορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...