534
Κίνηση στις αποβάθρες του παρισινού σιδηροδρομικού σταθμού Γκαρ ντι Νορ, παρά τις απειλές για σαμποτάζ στο δίκτυο της υπερταχείας TGV | REUTERS/ CreativeProtagon

Η Ρωσία ηθική αυτουργός των σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 14:00
Κίνηση στις αποβάθρες του παρισινού σιδηροδρομικού σταθμού Γκαρ ντι Νορ, παρά τις απειλές για σαμποτάζ στο δίκτυο της υπερταχείας TGV
|REUTERS/ CreativeProtagon

Η Ρωσία ηθική αυτουργός των σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 14:00

Οι γάλλοι κυβερνητικοί που ασχολούνται με το θέμα των «ολυμπιακών σαμποτάζ» στους σιδηροδρόμους φοβούνται ότι μια ξένη δύναμη, δηλαδή η Ρωσία, ίσως και το Ιράν, χρησιμοποιεί ομάδες αριστεριστών και οικολόγων ώστε να αναστατώσει τη Γαλλία και να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά προκύπτουν από την ανταπόκριση που έστειλε στην Coriere della Sera ο ανταποκριτής της στο Παρίσι και επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του Μακρόν, Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο Νταρμανέν είπε στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομία έχει εντοπίσει «έναν ορισμένο αριθμό ατόμων» από τον χώρο του αριστερισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας, «στα οποία ενδεχομένως μπορούν να αποδοθούν ευθύνες». Ωστόσο «τον παραδοσιακό τρόπο δράσης των ακροαριστερών» είναι πιθανόν να εκμεταλλεύονται τρίτοι.

Ο Νταρμανέν δήλωσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή διότι τίθεται το ερώτημα «αν αυτοί οι αριστεριστές και οικολόγοι ενεργούν μόνοι τους ή έχουν χειραγωγηθεί». Στον κύκλο των υπόπτων για ηθική αυτουργία η γαλλική κυβέρνηση τοποθετεί, εκτός της Ρωσίας, και το Ιράν («σύμμαχο της Ρωσίας όσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία»).

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε επίσης ότι το περασμένο Σάββατο, δηλαδή την επομένη της Τελετής Εναρξης των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων, συνελήφθησαν περίπου 50 «περιβαλλοντικοί ακτιβιστές» της οργάνωσης Extinction Rebellion ως μέλη «μεγαλύτερης ομάδας, 150 ατόμων, η οποία είναι αποφασισμένη να προκαλέσει είτε σαμποτάζ είτε έκτροπα σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Τελικά αυτοί οι 50 ακτιβιστές της οικολογίας αφέθησαν ελεύθεροι, καθώς απεδείχθη ότι δεν ήταν οι φυσικοί αυτουργοί της δολιοφθοράς στις ράγες της υπερταχείας TGV.

Ωστόσο η Ασφάλεια φρονεί ότι «οι πραγματικοί δράστες προέρχονται από το ίδιο περιβάλλον» και ότι έχουν παρακινηθεί να δράσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο «από πράκτορες της Ρωσίας, απεσταλμένους του Κρεμλίνου στο Παρίσι». Μάλιστα, ο ιταλός ανταποκριτής  έγραψε ότι οι γάλλοι κυβερνητικοί «πιστεύουν πως αυτήν την εποχή το Παρίσι δέχεται ‘‘ασύμμετρο πόλεμο’’». Εξάλλου «στον ιστότοπο Reporterre οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υπερασπίζονται το δικαίωμα στη διαδήλωση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των ελευθεριών και την αστυνομοκρατία».

Κατά την ανταπόκριση, η γαλλική αστυνομία απέτρεψε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οικολόγων το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο κέντρο των Παρισίων. Από πλευράς τους οι της Extinction Rebellion δήλωσαν μέσω του συνηγόρου τους ότι το γαλλικό κράτος θέλει να αποφύγει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε με το παραμικρό, με μια μικρή συμβολική ενεργεία, συλλαμβάνει κόσμο. «Καθώς η γαλλική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την έντονη κοινωνική διαμαρτυρία, προσπαθεί να την κρύψει».

Η Corriere έγραψε ότι το Κρεμλίνο, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, κατήγγειλε «τις νέες αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας», συγχρόνως όμως θύμισε ότι «εδώ και μήνες η Ρωσία θεωρεί βασικό εχθρό της τη Γαλλία, κυρίως αφότου ο πρόεδρος Μακρόν δεν απέκλεισε την περίπτωση να στείλει γαλλικό στρατό στην Ουκρανία». Συνεπώς «δεν μπορεί να αποκλειστεί η ρωσική υποστήριξη στα σαμποτάζ, με υλικό και τεχνογνωσία».

Η ανταπόκριση έκλεισε με μικρή ιστορική αναδρομή: «Η δολιοφθορά σιδηροδρομικών δικτύων είναι τυπική μέθοδος δράσης των Ρώσων. Τον Μάρτιο του 2023 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια κατέγραψε μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες έγιναν από ρωσόφιλους χάκερ. Τότε επλήγησαν σιδηροδρομικές εταιρείες στη Λετονία, στη Λιθουανία, στη Ρουμανία και στην Εσθονία, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί και άλλες απόπειρες σαμποτάζ, στην Πολωνία και στην Τσεχία. Τον Ιούνιο ένας Ρώσος του Ντονμπάς, με ρωσικό διαβατήριο, τραυματίστηκε σε ξενοδοχείο του Ρουασί, κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ παρασκεύαζε βόμβα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...