829
| nycservice.org / Shutterstock / Creative Protagon

Η Νέα Υόρκη ρίχνει τα παιδιά στον πόλεμο με τους αρουραίους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 22:13
|nycservice.org / Shutterstock / Creative Protagon

Η Νέα Υόρκη ρίχνει τα παιδιά στον πόλεμο με τους αρουραίους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 22:13

Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει δοκιμάσει τα πάντα για να απαλλαγεί από τους αρουραίους: έλεγχο γεννήσεων των τρωκτικών· τον διορισμό ενός «τσάρου των αρουραίων» που ασχολείται αποκλειστικά μαζί τους· την επαναστατική ιδέα της απόρριψης των υπολειμμάτων τροφίμων σε ειδικούς κάδους ώστε να μη μένουν στον δρόμο δεμένα σε σακούλες. Τίποτα από αυτά δεν έχει αποδώσει και τώρα ο δήμαρχος της πόλης, Ερικ Ανταμς, έχει μια νέα ιδέα: να στρατολογήσει παιδιά για να βοηθήσουν την πόλη στον πόλεμο εναντίον των αρουραίων.

Σύμφωνα με τους Times, οι εθελοντές στο νέο Rat Pack, την «αγέλη αρουραίων» που εμπνεύτηκε το όνομά της από τη θρυλική παρέα του Φρανκ Σινάτρα, του Ντιν Μάρτιν και του Σάμι Ντέιβις τζούνιορ, θα πρέπει να παρακολουθήσουν μια δίωρη εκπαίδευση, να πάνε μια βόλτα στις «γειτονιές των αρουραίων» για να ανακαλύψουν τον κρυφό κόσμο των νέων εχθρών τους και να διδαχθούν τη βιολογία των αρουραίων και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ο Φρανκ Σινάτρα για να μπεις στην ομάδα», δήλωσε ο Ανταμς σε συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή 29 Ιουλίου, αναφερόμενος στους χολιγουντιανούς αστέρες των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Η Νέα Υόρκη εκτιμάται ότι «φιλοξενεί» περίπου τρία εκατομμύρια αρουραίους, μια αύξηση κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο την τελευταία δεκαετία. Κατά μέσο όρο έχουν μήκος 30 εκ., αν και μερικοί μπορεί να φτάσουν και τα 50 εκ.

Μέλη του Rat Pack μπορούν να γίνουν ενήλικες και παιδιά ηλικίας έξι έως 18 ετών, εφόσον συνοδεύονται από κηδεμόνα. Σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους, οι εθελοντές θα λάβουν ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο μπλουζάκι και ένα καπέλο του μπέιζμπολ, και θα γίνουν «πρεσβευτές περιορισμού των αρουραίων» στις γειτονιές τους.

Ο Ανταμς δήλωσε ότι ελπίζει να στρατολογήσει μια «επίλεκτη ομάδα αφοσιωμένων ακτιβιστών κατά των αρουραίων», προσθέτοντας: «Τους θέλουμε στις γειτονιές μας, στα σπίτια μας, έξω στους δρόμους, και μπορούμε να το κάνουμε μαζί. Αυτός ο πόλεμος είναι πολύ σημαντικός».

Ο Ρεπουμπλικανός Κέρτις Σλίβα, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης πρόληψης του εγκλήματος Guardian Angels, ο οποίος κατέβηκε εναντίον του Ανταμς στις δημοτικές εκλογές του 2021, δήλωσε στους Times ότι η πρωτοβουλία της «ομάδας αρουραίων» ακούγεται «ντικενσιανή», αναφερόμενος στα έργα του Ντίκενς, ο οποίος έγραφε για τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των παιδιών στη βικτωριανή Αγγλία.

«Αν μεγαλώνεις στη Νέα Υόρκη, δεν χρειάζεται να πας βόλτα για να βρεις αρουραίους», είπε. «Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγεις από το μετρό και τους βλέπεις στις αποβάθρες, τους βλέπεις στους δρόμους».

«Δεν μπορείς να νικήσεις τους αρουραίους»

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση μεταξύ των νέων να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εξόντωσης αρουραίων με αντάλλαγμα ένα καπέλο και ένα μπλουζάκι. «Εχω τρεις γιους. Είναι αρκετά δύσκολο να τους σηκώσεις από τον καναπέ για να κάνουν οτιδήποτε. Δεν τους πείθεις να έρθουν μαζί σου για να πολεμήσουν τους αρουραίους. Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα σκεφτούν ότι αυτό είναι ωραίο».

Ο Σλίβα είπε ότι η πρωτοβουλία ήταν ακόμη μια ένδειξη ότι ο Ανταμς είχε μια άρρωστη εμμονή με τους αρουραίους. «Αυτό που πρέπει να καταλάβει είναι ότι δεν μπορείς να νικήσεις τους αρουραίους, το μόνο που μπορείς να ελπίζεις είναι η αποκλιμάκωση», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φαίνονται την ημέρα, αλλά πάντα θα κυριαρχούν τη νύχτα».

Ο Ανταμς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022, έχει καταστήσει τον πόλεμο της πόλης κατά των αρουραίων κεντρικό θέμα της δημαρχίας του και έχει μιλήσει συχνά για το προσωπικό του μίσος για τα τρωκτικά που μεταφέρουν ασθένειες.

Το 2023 διόρισε την Κάθλιν Κοράντι ως «τσάρο των αρουραίων», έναν ρόλο με αμοιβή 155.000 δολαρίων ετησίως, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξάλειψη των τρωκτικών που αποτελούν εδώ και καιρό συνηθισμένο θέαμα στους δρόμους και τους υπόγειους σιδηρόδρομους της Νέας Υόρκης. Είχε πει τότε ότι η συνήθεια των Νεοϋορκέζων να αφήνουν τα σκουπίδια τους σε πλαστικές σακούλες στα πεζοδρόμια για να τα μαζεύει η υπηρεσία καθαριότητας της πόλης ήταν σαν να προσφέρουν έναν «24ωρο μπουφέ στους αρουραίους».

Η πόλη ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων McKinsey να εκπονήσει μελέτη ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων για τη μόλυνση από αρουραίους το 2022. Ο Ανταμς παρουσίασε τη λύση της McKinsey τον Ιούλιο: πλαστικοί κάδοι που θα είναι υποχρεωτικοί για τα κτίρια κατοικιών με ένα έως εννέα διαμερίσματα. Η πρωτοβουλία αυτή θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, είπε, και θα βγάλει από τους δρόμους περίπου το 70% των απορριμμάτων της πόλης.

Μαζί με την καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών, η πόλη έχει προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθυσμό των τρωκτικών, αναπτύσσοντας λύσεις στειρώσεων αρουραίων και αντισύλληψης.

Τα στοιχεία ποικίλλουν σχετικά με το κατά πόσον ο πόλεμος κατά των αρουραίων έχει κάποιο αντίκτυπο. Το 2022, το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της πόλης κατέγραψε 60.000 εμφανίσεις των τρωκτικών, διπλάσιες από τον αριθμό του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, ο αριθμός των αναφερόμενων εμφανίσεων μειώθηκε κατά 14% στις περιοχές με υψηλά επίπεδα δραστηριότητας αρουραίων, όπου εφαρμόζονται οι περισσότερες πολιτικές περιορισμού τους.

Η Νέα Υόρκη πρόκειται να φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο την εναρκτήρια Εθνική Σύνοδο Κορυφής για τους αστικούς αρουραίους, η οποία θα συγκεντρώσει ακαδημαϊκούς ερευνητές και διαχειριστές καταπολέμησης αρουραίων από όλη τη χώρα, για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...