885
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά από την προεδρική βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον, στο Οστιν του Τέξας | REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο πάσχει από «εξτρεμισμό» – ζητεί μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 12:50
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά από την προεδρική βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον, στο Οστιν του Τέξας
|REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο πάσχει από «εξτρεμισμό» – ζητεί μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 12:50

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, επιβάλλοντας όρια θητείας 18 ετών και έναν κώδικα δεοντολογίας για τους εννέα δικαστές του.

Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να ψηφίσει συνταγματική τροπολογία για την ανατροπή της απόφασης που ανακοίνωσε το δικαστήριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να χορηγήσει ευρεία ασυλία σε πρώην προέδρους μετά από προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο «εξτρεμισμός» στο δικαστήριο έχει οδηγήσει σε διάβρωση της δημόσιας εμπιστοσύνης.

«Μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας και να αποκαταστήσουμε την πίστη στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε από την προεδρική βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον στο Τέξας με αφορμή την 60ή επέτειο από την ψήφιση της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε «εξωφρενικές» πρόσφατες αποφάσεις του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων η αποψίλωση του νόμου περί δικαιωμάτων ψήφου του 1965 το 2013, η ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση το 2022 και η «διάλυση» των προγραμμάτων ποσόστωσης για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια, πέρυσι.

«Αυτό το έθνος ιδρύθηκε με βάση την αρχή ότι δεν υπάρχουν βασιλιάδες στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ο καθένας από εμάς είναι ίσος ενώπιον του νόμου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι ο πρόεδρος μπορεί να παραβιάζει τον όρκο του, να περιφρονεί τους νόμους μας και να μην αντιμετωπίζει συνέπειες».

Ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε τις προτάσεις του Μπάιντεν «επικίνδυνο κόλπο» που δεν θα έχει τύχη όταν φτάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Τα σχέδιά του όμως, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, καθώς ο Μπάιντεν χρειάζεται την υποστήριξη της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων και της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Γερουσίας για να θέσει σε ισχύ τις αλλαγές.

Μια συνταγματική τροποποίηση για την αλλαγή όσων ισχύουν για την ασυλία του προέδρου, θα απαιτούσε τη συμφωνία των δύο τρίτων του Κογκρέσου και των τριών τετάρτων των νομοθετικών σωμάτων κάθε πολιτείας, πράγμα που φαίνεται αδύνατο στο σημερινό πολωμένο περιβάλλον.

Όπως σημειώνουν οι Times, οι Δημοκρατικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αποφάσεις του δικαστηρίου που διαμόρφωσε ο Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε τρεις συντηρητικούς δικαστές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Εχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του μακροβιότερου δικαστή, Κλάρενς Τόμας, ο οποίος απέκρυψε πολυάριθμες πληρωμένες διακοπές και άλλα δώρα που του παρείχε ένας πλούσιος χορηγός.

Ο προτεινόμενος από τον Μπάιντεν κώδικας δεοντολογίας θα απαιτούσε από τους δικαστές να αποκαλύπτουν τα δώρα, να απέχουν από τη δημόσια πολιτική δραστηριότητα και να αποσύρονται από υποθέσεις στις οποίες οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους έχουν οικονομικές ή άλλες συγκρούσεις συμφερόντων.

Οι εν ενεργεία πρόεδροι θα μπορούν να διορίζουν έναν δικαστή κάθε δύο χρόνια, ο καθένας με 18ετή θητεία, τερματίζοντας έτσι τους ισόβιους διορισμούς στο δικαστήριο.

Τα σχέδια αποτελούσαν μέρος της εκστρατείας επανεκλογής του που έχει πλέον εγκαταλειφθεί, αλλά υποστηρίζονται από την Κάμαλα Χάρις, η οποία δήλωσε ότι, «υπάρχει μια σαφής κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς οι αποφάσεις του έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά από πολυάριθμα σκάνδαλα δεοντολογίας και τη μία απόφαση μετά την άλλη που ανατρέπει μακροχρόνια προηγούμενα».

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ καλούμε το Κογκρέσο να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις -από την επιβολή ορίων θητείας για την ενεργό υπηρεσία των δικαστών, μέχρι την απαίτηση από τους δικαστές να συμμορφώνονται με δεσμευτικούς κανόνες δεοντολογίας, όπως κάθε άλλος ομοσπονδιακός δικαστής.

»Και τέλος, στη δημοκρατία μας, κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι κανένας πρώην πρόεδρος δεν θα έχει ασυλία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο».

Ο Τραμπ απορρίπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστηρίου ως προσπάθεια των Δημοκρατικών να υπονομεύσουν τις εκλογές και να ανατρέψουν αυτό που θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα «επιτεύγματά» της θητείας του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social: «Οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές και να καταστρέψουν το δικαστικό μας σύστημα, επιτιθέμενοι στον πολιτικό τους αντίπαλο, ΕΜΕΝΑ, και το έντιμο Ανώτατο Δικαστήριό μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δίκαια και ανεξάρτητα δικαστήριά μας και να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του Μπάιντεν θα «ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων και θα διαβρώσουν όχι μόνο το κράτος Δικαίου, αλλά και την πίστη του αμερικανικού λαού στο σύστημα δικαιοσύνης μας.

»Η πρόταση αυτή είναι η λογική κατάληξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου να απονομιμοποιήσουν το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι εκκλήσεις τους να διευρύνουν και “να γεμίσουν” το δικαστήριο (με “δικούς τους” δικαστές) θα ακουστούν ξανά σύντομα.

»Είναι ενδεικτικό ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να αλλάξουν το σύστημα που καθοδηγεί το έθνος μας από την ίδρυσή του απλώς και μόνο επειδή διαφωνούν με ορισμένες από τις πρόσφατες αποφάσεις του δικαστηρίου».

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δήλωσε στο CNN ότι τα σχέδια του Μπάιντεν για μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στο να υπενθυμίσουν στους Αμερικανούς ότι «όταν ψηφίζουν τον Νοέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι στο ψηφοδέλτιο. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να ψηφίσουν την Χάρις και τους Δημοκρατικούς τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί δεν διαμαρτύρονταν όταν το δικαστήριο με πιο φιλελεύθερο προσανατολισμό «έβγαζε γνωμοδοτήσεις που τους άρεσαν».

«Μόνο όταν επαναφέραμε τη συνταγματική ισορροπία έχοντας ένα συντηρητικό δικαστήριο, έγινε “απειλή” για τη χώρα», δήλωσε. «Αυτό που αποτελεί απειλή για τη χώρα είναι ένα ανεξέλεγκτο φιλελεύθερο δικαστήριο που εκδίδει γνωμοδοτήσεις οι οποίες ουσιαστικά καθορίζουν κάθε φάση της αμερικανικής ζωής με βάση την κρίση εννέα ανθρώπων», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...