457
Μήπως άρχισαν ήδη τα τηλέφωνα για την μεγάλη συμμαχία με τους γιατρούς; | INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ο Αδωνις, η άγονη γραμμή και οι «σύμμαχοί μας ιατροί»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 13:31
Μήπως άρχισαν ήδη τα τηλέφωνα για την μεγάλη συμμαχία με τους γιατρούς;
|INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ο Αδωνις, η άγονη γραμμή και οι «σύμμαχοί μας ιατροί»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 13:31

Ολη τη νύχτα της Δευτέρας συνεχίζονταν στη Βουλή οι διαξιφισμοί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε νοσοκομεία με άγονες θέσεις.

Στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας -το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος επικρίσεων και αντιδράσεων- έχει ενταχθεί διάταξη η οποία προβλέπει την υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, εφόσον προκύπτει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία. Και όχι μόνον αυτό, αλλά προβλέπει και «ποινές» -διακοπή συμβάσεων ΕΟΠΥΥ και «κόφτη» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση- για όσους αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το επίμαχο άρθρο 65 που προβλέπει όλα αυτά έγινε αντικείμενο ποικίλων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από την πλευρά του ιατρικού κόσμου.

Τη Δευτέρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάτεθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του άρθρου 65 η οποία απορρίφθηκε με την αρνητική ψήφο των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Συμμαχία με τους γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωγιάδης -που βρέθηκε στο επίκεντρο των ιατρικών διαμαρτυριών- ζήτησε νωρίς το πρωί της Τρίτης συμμαχία με τους γιατρούς: «Οι πόρτες του υπουργείου Υγείας είναι απολύτως ανοικτές στους Ιατρικούς Συλλόγους και τα θεσμικά τους όργανα. Θα συνεχίσουμε πιο εντατικά έναν εκτεταμένο διάλογο, για να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, με τους γιατρούς συμμάχους και συμβούλους μας σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε από βήμα της Βουλής ο υπουργός.

Αν και δεν απέσυρε την διάταξη, δεσμεύθηκε να συνεχίσει πιο εντατικά έναν εκτεταμένο διάλογο με τον ιατρικό κόσμο για την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν και ιατρική ιδιότητα, αναγνωρίζοντας πως τους έφερε σε δύσκολη θέση και ζητώντας μάλιστα συγγνώμη!

«Είναι δύσκολη η δουλειά που κάνουν σήμερα οι γιατροί-βουλευτές, μέλη της ΚΟ της ΝΔ. Κάνουν μια δύσκολη δουλειά. Πραγματικά το αναγνωρίζω αυτό. Λυπούμαι που σας έχω φέρει σε δύσκολη θέση, και για μένα είναι δύσκολη, θα προτιμούσα να την έχω αποφύγει. Αλλά είναι μια στάση σας που εμένα με τιμάει και σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο βουλευτής Βασίλης Γιόγακας, γιατρός στο επάγγελμα, είχε αναφέρει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι το αυξημένο οικονομικό κίνητρο για τη μετακίνηση γιατρού του ΕΣΥ, από την ηπειρωτική χώρα σε νησιωτική περιοχή, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να δώσει λύση, όπως και η κάλυψη από τους δήμους στέγης, σίτισης και πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης αλλά και η ένταξη και άλλων περιοχών στο καθεστώς για τις άγονες.

Ο Αριστοτέλης Σπάνιας, επίσης γιατρός, είπε ότι το άρθρο 65 του νομοσχεδίου έχει αναστατώσει την ιατρική κοινότητα, σημείωσε όμως ότι το σύνολο του ιατρικού κόσμου στήριξε και στηρίζει την κοινωνία.

Αντιθέσεις έχουν εκφραστεί και για το σύνολο του νομοσχεδίου που αφορά την ψυχική υγεία, με τους συνδικαλιστές να αντιδρούν έντονα και επιστήμονες του χώρου να εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις.

Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε με 159 «υπέρ» και 138 «κατά».

Το επίμαχο άρθρο 65 για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, υπερψήφισαν 158 βουλευτές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...