448
| Shutterstock

Covid στο αεροπλάνο: Πώς και πότε κολλάς

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 10:21
|Shutterstock

Covid στο αεροπλάνο: Πώς και πότε κολλάς

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 10:21

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι το… Φλερτ (FLiRT) και προκαλεί καλοκαιρινή έξαρση της νόσου. Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπήρξαν 788 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε έξι από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Η καλοκαιρινή κοινωνικότητα και τα ταξίδια ευνοούν βέβαια την εξάπλωση του ιού. Με αυτήν την αφορμή, έλληνες ειδικοί υπενθυμίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με την παθολόγο, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και τη βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την μετάδοση του κορονοϊού μέσα στην καμπίνα ενός αεροπλάνου, η οποία συμβαίνει παρότι τα φίλτρα και η ροή αέρα του αεροσκάφους θεωρούνται ασφαλή.

Ο αριθμός των επιβατών, ο χρόνος παραμονής τους στον κλειστό χώρο και ο μηχανικός αερισμός είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μετάδοση του ιού.

Μια σχετική μελέτη που εξέτασε δεδομένα τα οποία αφορούσαν την πανδημική περίοδο πριν διατεθούν τα πρώτα εμβόλια (Ιανουάριος 2020 – Απριλίος 2021), για 50 πτήσεις, διαπίστωσε ότι η μέση αναλογία μόλυνσης σχετίζεται με τη διάρκεια της πτήσης, όταν η χρήση μάσκας δεν επιβάλλεται. Η αναλογία τείνει να είναι μεγαλύτερη στις μεσαίας (3-6 ωρών) και μεγάλης (άνω των έξι ωρών) διάρκειας πτήσεις, σε σύγκριση με τις μικρότερης διάρκειας πτήσεις (κάτω των 3 ωρών). Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις σύντομες πτήσεις χωρίς μάσκα, οι μεσαίες και μεγάλες πτήσεις χωρίς μάσκα συσχετίσθηκαν με 4,6 φορές και 25,9 φορές υψηλότερη επίπτωση αντίστοιχα.

Στις μεγάλες πτήσεις με υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναφέρθηκε μετάδοση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν η μάσκα δεν επιβάλλεται, κάθε επιπλέον ώρα πτήσης σχετίζεται με 1,53 φορές αύξηση στην αναλογία συχνότητας μετάδοσης (δηλαδή 50% μεγαλύτερη πιθανότητα).

Ο ρόλος του φαγητού μέσα στο αεροπλάνο

Πιθανόν οι σύντομες πτήσεις να είναι πιο ασφαλείς λόγω της μικρότερης συνολικής διάρκειας έκθεσης σε σωματίδια αερολύματος, εξηγούν οι επιστήμονες. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις σύντομες πτήσεις συχνά δεν σερβίρονται γεύματα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται λιγότερα σωματίδια αερολύματος και σταγονίδια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, σε πτήσεις μακρινών αποστάσεων, με χρήση μάσκας και γεύματα, δεν αναφέρθηκε μετάδοση του ιού εντός των αεροσκαφών (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων).

Αυτό αναδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον καθοριστικό ρόλο της μάσκας στην προστασία από τον κορονοϊό, όπως και από κάθε άλλον ιό που μεταδίδεται από  τα σταγονίδια της αναπνοής.

Ακόμη και σήμερα, λοιπόν, είναι η σημαντική η χρήση της μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια (αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση συγχρωτισμού σε κλειστό χώρο), κυρίως για τους ευπαθείς οργανισμούς και όσους κινδυνεύουν με βαριά νόσο από κορονοϊό εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...