1393
Διασώστες και κάτοικοι στο σημείο όπου έπεσε η ρουκέτα της Χεζμπολάχ, στο Ματζτάλ Σαμς | EPA/ATEF SAFADI

«Ωρα μηδέν» για Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία 12 παιδιών σε χωριό των Δρούζων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 11:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2024 12:00
Διασώστες και κάτοικοι στο σημείο όπου έπεσε η ρουκέτα της Χεζμπολάχ, στο Ματζτάλ Σαμς
|EPA/ATEF SAFADI

«Ωρα μηδέν» για Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία 12 παιδιών σε χωριό των Δρούζων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 11:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2024 12:00

Χιλιάδες μαυροφορεμένοι συγκεντρώθηκαν στο χωριό των Δρούζων, στα Υψίπεδα του Γκολάν, την Κυριακή, για να θρηνήσουν τα θύματα της επίθεσης με ρουκέτα που έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου και σκότωσε 12 παιδιά.

Οι γυναίκες φορούσαν λευκά μαντήλια και οι γέροντες κόκκινα και λευκά τουρμπάνια. Εφτασαν στην ορεινή πόλη με μεγάλες αυτοκινητοπομπές και λεωφορεία από τα Υψίπεδα του Γκολάν και το βόρειο Ισραήλ.

Οι Δρούζοι είναι μια αραβική εθνοτική ομάδα με τη δική τους μονοθεϊστική πίστη, ξεχωριστή από το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Μια πίστη που υποστηρίζει την ενότητα του Θεού, την αιωνιότητα της ψυχής και τη μετενσάρκωση.

Δώδεκα σώματα παιδιών και εφήβων κείτονταν στο κέντρο της αίθουσας. Σκοτώθηκαν, ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο, το βράδυ του Σαββάτου, από ρουκέτα που φέρεται να εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, η τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στο Λίβανο.

Αλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με 19 εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Οπως περιγράφει ο δημοσιογράφος των Sunday Times, οι πενθούντες κάθισαν σιωπηλοί σε μακριές σειρές από πλαστικές καρέκλες κατά μήκος των απότομων δρόμων. Mια κοινότητα που παρασύρθηκε σε μια σύγκρουση στην περιοχή που βρίσκεται πια στα όρια της κλιμάκωσης, μετά από το θανατηφόρο χτύπημα.

Η πομπή της κηδείας πέρασε μέσα από το χωριό των Δρούζων – REUTERS/Ammar Awad

Από σεβασμό προς τους γέροντες δεν υπήρχαν ισραηλινές σημαίες ή κραυγές για εκδίκηση γύρω από την νεκρική πομπή. Αλλά ανάμεσα στους νεότερους κατοίκους, που εξακολουθούσαν να περιφέρονται γύρω από τον μικρό κρατήρα και τα καμένα ποδήλατα δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, υπήρχαν εκείνοι που ζητούσαν εκδίκηση.

«Περιμένουμε από το κράτος μας να μας προστατεύσει και να τιμωρήσει τη Χεζμπολάχ», είπε ένας από αυτούς στους Times.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο μέλη της μικρής εθνοθρησκευτικής ομάδας των Δρούζων.

Τον τελευταίο αιώνα τα σύνορα που χαράχτηκαν στην περιοχή, πρώτα από τη Βρετανία και τη Γαλλία και στη συνέχεια στους πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και των αράβων γειτόνων του, τους διαμοίρασαν σε τρεις χώρες: Ισραήλ, Λίβανο και Συρία.

Παραδοσιακά, ακολούθησαν μια διπλή πορεία, διατηρώντας την πολιτιστική και θρησκευτική τους αυτονομία μαζί με την πολιτική δέσμευση στο έθνος-κράτος τους. Για τους ισραηλινούς Δρούζους, αυτό σημαίνει ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και κατάταξη στον ισραηλινό στρατό, στον οποίο πολλοί από αυτούς έχουν φτάσει σε υψηλούς βαθμούς.

Οι Δρούζοι των Υψιπέδων του Γκολάν, 27.000 στον αριθμό, βρίσκονται σε μια πιο πολύπλοκη κατάσταση.

Μέχρι το 1967 ζούσαν στη Συρία. Στη συνέχεια, το Ισραήλ κατέλαβε την ορεινή περιοχή στον πόλεμο των Εξι Ημερών και, το 1981, διεκδίκησε την κυριαρχία της περιοχής -ένα βήμα που μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισαν.

Σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι αρχές τούς πρόσφεραν ισραηλινή υπηκοότητα, αλλά είτε από πίστη στην κυβέρνηση της Δαμασκού είτε από φόβο ότι μια μέρα η Συρία θα επέστρεφε και θα τιμωρούσε όσους έγιναν Ισραηλινοί, λίγοι έκαναν χρήση της προσφοράς του Ισραήλ.

Καθώς όμως οι κοινότητες των Δρούζων ενσωματώθηκαν στην ισραηλινή οικονομία και μια νεότερη γενιά έμαθε εβραϊκά, αυτό άρχισε να αλλάζει. Σήμερα, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Δρούζων του Γκολάν, κυρίως οι νέοι, έχουν πλήρη ισραηλινή υπηκοότητα.

Το πλήγμα του Σαββάτου μπορεί να αποδειχθεί κομβικό γεγονός σε έναν πόλεμο όπου έχουν ήδη σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι.

Ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό των Δρούζων, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μετά το θανατηφόρο πλήγμα – REUTERS/Avi Ohayon

Η επίθεση του Σαββάτου είναι η μεγαλύτερη απώλεια ζωής αμάχων από την ισραηλινή πλευρά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.

Αυτή τη φορά, σημειώθηκε στα βόρεια σύνορα, σε μια περιοχή που δέχεται συνεχή πυρά από τη Χεζμπολάχ.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, ήταν μέχρι τώρα ένας πόλεμος χαμηλής έντασης που διεξαγόταν σε μεγάλο βαθμό με βάση ένα σύνολο άγραφων κανόνων.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους και εκρηκτικά drones εναντίον του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς. Το Ισραήλ απάντησε με μια σειρά στοχευμένων πληγμάτων.

Και οι δύο πλευρές διαθέτουν τεράστια οπλοστάσια και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τρομερή ζημιά σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά μέχρι στιγμής, κάθε πλευρά έχει επιτεθεί κυρίως σε στρατιωτικούς στόχους, ενώ εκκενώνει τις περιοχές αμάχων κοντά στα σύνορα.

Η ρουκέτα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ το βράδυ του Σαββάτου, είχε πιθανότατα στόχο μια ισραηλινή βάση στο όρος Ερμόν -ένα βουνό που εκτείνεται στα σύνορα του Λιβάνου, της Συρίας και των Υψιπέδων του Γκολάν- αλλά πέρασε και προσγειώθηκε στο Ματζτάλ Σαμς.

Η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει εκτοξεύσει περισσότερα από 6.000 βλήματα στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, αρνήθηκε ότι εκτόξευσε τη ρουκέτα. Αλλά, πριν γίνουν γνωστά τα τρομερά αποτελέσματα, τα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ είχαν καυχηθεί ότι αυτή εκτόξευσε το βλήμα.

Αυτός είναι ο «λάθος υπολογισμός» που και οι δύο πλευρές φοβόντουσαν από την αρχή. Μια ακούσια κλιμάκωση που θα παραβίαζε τους «κανόνες» και θα ανάγκαζε την άλλη πλευρά να κλιμακώσει επίσης.

Στρατιώτες και κάτοικοι προσπαθούν να προστατευτούν, ενώ ηχούν οι σειρήνες των βομβαρδισμών, στο γήπεδο του Ματζτάλ Σαμς, όπου έγινε η φονική επίθεση – EPA/ATEF SAFADI

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει νωρίτερα από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορκίστηκε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα». Αλλά, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής των Times στο Τελ Αβίβ, Ανσελ Φέφερ, οι επιλογές του Ισραήλ είναι περιορισμένες.

Εάν τα αντίποινα υπερβούν πολύ τους κανόνες, αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή, με τη Χεζμπολάχ να απειλεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που έχει στο οπλοστάσιό της, για να πλήξει το κεντρικό Ισραήλ.

Αυτό θα σύρει τους Ισραηλινούς σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, τη στιγμή που οι χερσαίες δυνάμεις του εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη Γάζα.

Μετά από σχεδόν εννέα μήνες μαχών, το Ισραήλ δεν είναι καλά προετοιμασμένο για μια κλιμάκωση σε ένα δεύτερο μέτωπο. Ο Νετανιάχου, παρά τις απειλητικές δηλώσεις, είναι πιθανό να αναζητήσει μια ανώδυνη έξοδο από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Διπλωματικός πυρετός με στόχο περιορισμένα αντίποινα

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρονται στην πιθανότητα ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ ασκούνται έντονες διπλωματικές πιέσεις ώστε τα ισραηλινά αντίποινα στην Χεζμπολάχ να είναι περιορισμένα για να αποφευχθεί περιφερειακή σύρραξη, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

Το Ισραήλ θέλει να βλάψει την Χεζμπολάχ, αλλά δεν θέλει να σύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο, είπε ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, αφού δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε τον Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, «να αποφασίσουν τον τρόπο και τον χρόνο απάντησης στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».

Σε δήλωσή του χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την πολεμική κλιμάκωση.

«Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις (…) σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα προχωρήσει σε περιορισμένη κλιμάκωση και ότι από την πλευρά της η Χεζμπολάχ θα απαντήσει με περιορισμένο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι «συνεχίζονται οι επαφές με πολλούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και αραβικούς παράγοντες για την προστασία του Λιβάνου από τους κινδύνους».

Ο απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν, Αμος Χόσταϊν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με σειρά λιβανέζων αξιωματούχων.

Οι ΗΠΑ, που επέρριψαν στην Χεζμπολάχ την ευθύνη για την επίθεση στο Γκολάν, εργάζονται για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην μεθόριο ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ότι η Γαλλία κάνει τα πάντα για την αποφυγή μίας νέας πολεμικής κλιμάκωσης την περιοχή.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ έχει εκκενώσει όλες τις θέσεις της στον ανατολικό και τον νότιο Λίβανο μετά τις απειλές του Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...