1026
Η επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου ήρθε ως αντίποινα σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο | REUTERS/Ammar Awad

Το Ισραήλ έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως αντίποινα για επίθεση στο Γκολάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2024, 10:48
Η επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου ήρθε ως αντίποινα σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο
|REUTERS/Ammar Awad

Το Ισραήλ έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως αντίποινα για επίθεση στο Γκολάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2024, 10:48

Δώδεκα παιδιά και νέοι, ηλικίας έως 20 ετών, έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο όταν ρουκέτα της Χεζμπολάχ έπληξε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου σε χωριό στα υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, στην «πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως η ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου «θα πληρώσει ακριβά» την επίθεση που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς, με την ίδια τη Χεζμπολάχ, ωστόσο, να διαψεύδει πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγματι, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση.

Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» τα ξημερώματα, τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου» όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα» ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής το ισραηλινό επιτελείο.

Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, η σιιτική οργάνωση έθεσε τους μαχητές της σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απομάκρυνε άλλους από θέσεις τους στον νότιο Λίβανο, αναμένοντας ακόμη πιο σκληρές επιχειρήσεις των Ισραηλινών.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε και εκείνος το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε «νέας περιπέτειας», όπως την αποκάλεσε, στον Λίβανο. «Οποιαδήποτε δράση (…) του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή» σημείωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, θα φέρει την ευθύνη για τις «απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βηρυτό να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης του Σαββάτου, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα έως 20 ετών.

Αλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με 19 εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Φωτογραφίες και ονόματα των θυμάτων της επίθεσης στο Ματζντάλ Σαμς δόθηκαν στη δημοσιότητα από ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ (Πηγή: timesofisrael.com)

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Χεζμπολάχ είναι «αναμφίβολα υπεύθυνη» για το φονικό πλήγμα.

Πορεία εκατοντάδων κατοίκων «αποχαιρετά» τα νεαρά θύματα της επίθεσης στο γήπεδο

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της τρομοκρατικής οργάνωσης που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, άνοιξε μέτωπο στον βορρά ανταλλάσσοντας πυρά σχεδόν καθημερινά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη επίθεση του Σαββάτου, αναφέρθηκε πως η εκτόξευση της ρουκέτας έλαβε χώρα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Πολύνεκρο πλήγμα και σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχιζόταν για 296η ημέρα την Κυριακή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο κέντρο της Γάζας, «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες» ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έθεσε στο στόχαστρο «τρομοκράτες» που επιχειρούσαν στο σχολείο,.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούσαν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Στις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 39.258 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του «υπουργείου Υγείας» της Χαμάς.

Τους τελευταίους μήνες, μονάδες του στρατού του Ισραήλ επιστρέφουν σε τομείς του παλαιστινιακού θύλακα, όπου διαβεβαίωναν πως είχαν εξαλείψει τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όπως στη Χαν Γιούνις.

Οι επιχειρήσεις διευρύνθηκαν από τη Δευτέρα στην πόλη αυτή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...