778
Ο ΥΠ.ΟΙΚ παίζει με τη φωτιά αλλά, για την ώρα, δεν καίγεται | Creative Protagon/ ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Χατζηδάκης και το έθιμο των παρατάσεων

Ο ΥΠ.ΟΙΚ παίζει με τη φωτιά αλλά, για την ώρα, δεν καίγεται
|Creative Protagon/ ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Χατζηδάκης και το έθιμο των παρατάσεων

Κάθε καλοκαίρι, όταν σφίγγουν οι ζέστες, είναι η ώρα της δικαίωσης. Της δικαίωσης των καθιερωμένων αγώνων μας για ένα αίτημα που είναι κάθε χρόνο το ίδιο και κάθε χρόνο παρά το build up (την οικοδόμηση ενός κάπως τεχνητού σασπένς) δικαιώνεται: «υπουργέ δώσε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις»!

Αντίστοιχα, μέσα στις γιορτές, μετά και από το τραπέζι της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, παρότι μας έχει πέσει βαρύ τόσο φαγητό, βρίσκουμε τα ανάκαρα για νέους αγώνες. Με τη σιγουριά ότι θα νικήσουμε πάλι, παρά τις όποιες πιρουέτες των φορολογικών υπευθύνων που λένε «αα φέτος δεν ξέρουμε αν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας» και την ώρα που το λένε γελάνε και τα μουστάκια τους. Ξέρεις από πριν ότι ο λαός θα νικήσει, ότι το πατροπαράδοτο «ό,τι να ναι» θα επικρατήσει ξανά απέναντι σε κάθε έννοια σοβαρού κράτους. Αν έμπαινε στο στοίχημα, η απόδοση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση θα ήταν αντίστοιχη με την πιθανότητα να κερδίσει ή όχι η Μπαρτσελόνα τον Πανιώνιο στο Καμπ Νου.

Θα αλλάξει ποτέ αυτό το μοτίβο; Υπάρχει με άλλα λόγια υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών που να είναι τόσο… ανάλγητος που θα αναλάμβανε το ρίσκο να μας στερήσει ένα από τα βασικά κεκτημένα της Μεταπολίτευσης; Που θα τολμήσει να σπάσει την παράδοση προς όφελος της πιο σοβαρής και πιο εύρυθμης λειτουργίας του κράτους (δηλαδή προς οφελός μας);

Τα λέω αυτά γιατί ο σημερινός Υπουργός μοιάζει έτοιμος να παίξει με τη φωτιά. Ο Κωστής Χατζηδάκης, λένε συνεργάτες του, απεχθάνεται τις παρατάσεις. Λένε ακόμη ότι το γνωρίζουν αυτό οι μηχανικοί από την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Ενέργειας, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι όταν ήταν στο Εργασίας (όπου όντως έλυσε το χρονίζον θέμα της καθυστέρησης για την έκδοση των συντάξεων).

Σύμφωνοι μέχρις εδώ. Τι γίνεται όμως τώρα που είναι στο υπουργείο Οικονομικών; Διότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η συνήθεια των παρατάσεων και των αναβολών αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του Δημοσίου. Ενώ σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η διαδικασία φτάνει ακόμη και στους πέντε μήνες, με αλλεπάλληλο τράτο και προφανείς συνέπειες για τη βεβαίωση και την είσπραξη των φόρων από το κράτος.

Πέρα λοιπόν από το χιούμορ με το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο την κατάσταση, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν να δουν κάποια βελτίωση σε αυτό το… σπορ με τα κινούμενα γκολπόστ. Μπορεί να μπει όμως τάξη; Ο Χατζηδάκης έδειξε εφέτος ότι επιθυμεί να μπει μια τάξη. Είπε ότι δεν πρόκειται να δοθούν παρατάσεις και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να υποβληθούν από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου. Και ότι στη συνέχεια θα δινόταν μόνο μια «λειτουργική παράταση» λίγων ημερών ανάλογα με την ουρά που θα υπήρχε στις φορολογικές δηλώσεις. Παράταση δόθηκε; Ναι, λίγων ημερών έως τις 2 Αυγούστου.

Αλλαξε κάτι; Και πάλι, ναι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα δοθεί κι άλλη παράταση. Εφέτος το πράγμα δεν έγινε λάστιχο και η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων δεν κύλησε με το πνεύμα του «βάστα Μήτσο το σφυρί» ανάμεσα στις φορολογικές αρχές, τους φοροτεχνικούς, τους βουλευτές, τους πολιτευτές και τις διάφορες ομάδες πίεσης. Οπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ υπήρξε όντως γκρίνια από λογιστές, μεγάλα φορολογικά γραφεία και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι άρχισαν να πολιορκούν το υπουργείο Οικονομικών και να απαιτούν το… αυτονόητο: ο εορτασμός του «πολιούχου» να γίνει κανονικά, παράταση! Λέγεται δε πως σε αυτό το θέμα οι βουλευτές της ΝΔ ήταν ενωμένοι, δεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην τηλεφώνησε στο υπουργείο Οικονομικών ελέγχονται ως ανακριβείς.

Στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 6 εκατ. δηλώσεις, ποσοστό 93%. Την τελευταία ημέρα το υπουργείο έδωσε ένα περιθώριο κάποιων ημερών το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του, κρίθηκε αναγκαίο με βάση τις πραγματικές ανάγκες που προέκυψαν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Συμπέρασμα: Για να επιστρέψουμε στη στοιχηματική μας παρομοίωση, όπως κάθε χρόνο η Μπαρτσελόνα κέρδισε τον Πανιώνιο, ο «πολιούχος» των παρατάσεων εορτάστηκε, αλλά παρ΄όλα αυτά κάτι έμοιαζε διαφορετικό. Ο εορτασμός ήταν σαφώς πιο σύντομος και το ΥΠΟΙΚ άντεξε τις ποικίλες πιέσεις που ασκήθηκαν. Η διαδικασία συλλογής των φορολογικών δηλώσεων περιορίστηκε εφέτος σε τρεις μόλις μήνες, κάτι που σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη συνιστά «ρεκόρ όλων των εποχών».

Με βάση τη φετινή εμπειρία, αν του χρόνου ο Πανιώνιος κερδίσει την Μπαρτσελόνα, γίνει δηλαδή επιτέλους η μεγάλη ανατροπή που θα σπάσει την παράδοση των παρατάσεων και του «βάστα Μήτσο το σφυρί» με τις φορολογικές δηλώσεις, δεν θα είναι το αποτέλεσμα τύχης αλλά σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης. Ενθαρρυντικά σημάδια της οποίας είδαμε ομολογουμένως εφέτος από τον νυν υπουργό. Διότι, για να σοβαρευτούμε, με βάση την εμπειρία της περασμένης δεκαετίας, το να βεβαιώνονται οι φόροι έγκαιρα και να διατηρείται η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ένα πραγματικά φιλολαϊκό μέτρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...