633
Κλειστοί δρόμοι κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Οι Παριζιάνοι δεν είναι και τόσο χαρούμενοι που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Χρυσό μετάλλιο… στην αγανάκτηση για τους Παριζιάνους

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2024, 15:56
Κλειστοί δρόμοι κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Οι Παριζιάνοι δεν είναι και τόσο χαρούμενοι που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Χρυσό μετάλλιο… στην αγανάκτηση για τους Παριζιάνους

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2024, 15:56

Σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους του Παρισιού δεν ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη τους, από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με το Reuters, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, το 44% είχαν απαντήσει πως ήταν «κακή ιδέα». Σήμερα, το ποσοστό των «les misérables», όπως τους χαρακτηρίζουν οι Times, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα καφέ, στις «ουρές» που περιμένουν στον φούρνο για ψωμί, Παριζιάνοι άγνωστοι μεταξύ τους, συζητούν για τη μεγάλη ταλαιπωρία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Μέχρι πριν από λίγο καιρό έφταιγαν τα έργα για τους Αγώνες. Που δεν περιορίζονταν σε συγκεκριμένα σημεία, όπως συνήθως συμβαίνει στις διοργανώτριες πόλεις, αλλά εκτείνονταν σχεδόν σε ολόκληρο το Παρίσι. Γύρω από τα αξιοθέατα και στους δρόμους που οδηγούν σε αυτά. Τώρα φταίνε τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και όποιες άλλες παρεμβάσεις απαιτεί η διοργάνωση αυτού του γιγαντιαίου event.

Αγανακτούν. Γιατί 44.000 μεταλλικές μπάρες και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περισσότερες από τις γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες του Σηκουάνα, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους, τους δυσκολεύουν να προσεγγίσουν τις κατοικίες τους. Γιατί δεν επιτρέπεται να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους κοντά στα σπίτια τους. Γιατί πολλοί από τους σταθμούς του Μετρό έχουν κλείσει. Γιατί τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν τροποποιηθεί και τα εισιτήρια των δημοσίων συγκοινωνιών έχουν ανατιμηθεί (στα 4 ευρώ, από 2,15 που κόστιζαν), έως τις 8 Σεπτεμβρίου που τελειώνουν οι Παραολυμπιακοί. Γιατί στις μισές από τις λωρίδες κεντρικών λεωφόρων κυκλοφορούν μόνο οχήματα που εξυπηρετούν τους Αγώνες.

Οι επαγγελματίες ζουν ένα δράμα. Στις «αποκλεισμένες» περιοχές, ο τζίρος των εστιατορίων, των καφέ και των εμπορικών καταστημάτων έχει πέσει στο 40%-50%. Αλλά και στις υπόλοιπες, οι πελάτες… εξαφανίστηκαν. Οι Γάλλοι έχουν εγκαταλείψει το Παρίσι, ενώ οι τουρίστες που (υποτίθεται ότι) θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες, δεν έχουν φανεί. Είναι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά τέτοια εποχή. Η αρμόδια υπηρεσία (Paris Tourist Office) εκτιμά ότι η πτώση της τουριστικής κίνησης στην «Πόλη του Φωτός» είναι της τάξης του 18,2%, αλλά μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων υπολογίζει τους ξένους επισκέπτες της διοργάνωσης στο ενάμισι εκατομμύριο -το πολύ-, ενώ σε ένα νορμάλ καλοκαίρι αυτή την εποχή οι τουρίστες στο Παρίσι ξεπερνούν τα τρία τέσσερα εκατομμύρια. Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία στις μετακινήσεις, την ακρίβεια (λόγω των Αγώνων) και τον κίνδυνο ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης, εφέτος προτίμησαν την Ιταλία και την Ισπανία.

Πριν από μερικούς μήνες, γράφουν οι Times, η μέση τιμή μιας διανυκτέρευσης στο κέντρο της πόλης, τις μέρες των Αγώνων, ήταν 1.033 ευρώ – σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη συνήθη. Τώρα έχει πέσει στα 619 ευρώ, όμως τα ξενοδοχεία δεν έχουν γεμίσει. Σύμφωνα με τον Independent, η πληρότητα δεν θα ξεπεράσει το 70% στη διάρκεια της διοργάνωσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι τον Ιούλιο ήταν 90,7%.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα 15 εκατομμύρια εισιτήρια των αγώνων αγοράστηκαν από Γάλλους. Πολλοί από αυτούς, που ταξίδεψαν στο Παρίσι από διάφορες περιοχές της χώρας, θα μείνουν σε συγγενείς ή φίλους που έχουν στην πρωτεύουσα. Μαζί τους, ή στα άδεια σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικά οφέλη στον τομέα του τουρισμού δεν θα υπήρχαν από τους Αγώνες. Το Παρίσι, όπως η Νέα Υόρκη, δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση. Ούτε από τα έργα περιμένουν να κερδίσουν κάτι οι κάτοικοι της πόλης. Σχεδόν όλες οι κατασκευές είναι προσωρινές. Θα μείνει μόνο το Ολυμπιακό Χωριό, στο Σεν-Ντενί. Αλλά δεν θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει διαμέρισμα που κοστίζει 7.000-8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο;

Ο Πρόεδρος Μακρόν, γράφουν οι Times, πιστεύει πως η δυσαρέσκεια των πολιτών θα μετατραπεί σε ενθουσιασμό, μόλις οι γάλλοι αθλητές αρχίσουν να σαρώνουν τα μετάλλια. Θεωρεί ότι η χώρα του θα τερματίσει τρίτη στον σχετικό πίνακα, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, και πάνω από τη Βρετανία. Προς το παρόν, όπως σχολιάζει το Politico, οι Παριζιάνοι έχουν κερδίσει το «χρυσό» στη γκρίνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...