633
Χειραψία του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Κάμαλα Χάρις, στο Λευκό Οίκο, την Πέμπτη | REUTERS/Nathan Howard

Χάρις σε Νετανιάχου: Ηρθε η ώρα για συμφωνία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 13:40
Χειραψία του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Κάμαλα Χάρις, στο Λευκό Οίκο, την Πέμπτη
|REUTERS/Nathan Howard

Χάρις σε Νετανιάχου: Ηρθε η ώρα για συμφωνία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 13:40

Ισραηλινοί αξιωματούχοι άσκησαν κριτική στην Κάμαλα Χάρις, για τη δήλωσή της ότι έχει έρθει η ώρα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα δεδομένων των δεινών που έχει προκαλέσει στον πληθυσμό της.

Τα σχόλια της Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πίεση προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος για να επιτύχει μια συμφωνία με τη Χαμάς και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Εχει παρατηρηθεί μια αισιόδοξη μετακίνηση στις συνομιλίες για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας και όπως μόλις είπα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήρθε η ώρα για μια συμφωνία», είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Νετανιάχου, ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Γάζα και να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξέφρασε την ελπίδα τα σχόλια της Χάρις να μην ερμηνευτούν από τη Χαμάς ως κάτι που υποδηλώνει ένα χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ «και ως εκ τούτου να απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας».

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφότεροι ζητήσει τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου, που ξεκίνησε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Νετανιάχου θα συναντούσε τον Τραμπ, την Παρασκευή.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο σκληροπυρηνικοί ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, Οικονομικών και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Εθνικής Ασφαλείας καταδίκασαν τα σχόλια της Χάρις.

«Κυρία υποψήφια, δεν θα υπάρξει τερματισμός των εχθροπραξιών», έγραψε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης X ο Μπεν-Γκβιρ.

Η Χάρις υιοθέτησε αυστηρότερο ύφος στα σχόλιά της σε σχέση με τον Μπάιντεν, ο οποίος επίσης άσκησε πιέσεις στον Νετανιάχου να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Χαμάς που θα έδινε τέλος στον πόλεμο και θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Η Χάρις τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά τα σχόλιά της υπονοούσαν ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με την κυβέρνηση του Νετανιάχου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μη μας αγγίζουν τα δεινά και δεν θα σωπάσω», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιπρόεδρος δεν παρέστη στην ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο, λόγω «προγραμματισμένου ταξιδιού», όπως είπε.

Παράλληλα, η ίδια καταδίκασε τις «απεχθείς πράξεις αντιπατριωτικών διαδηλωτών» και τους βανδαλισμούς από υποστηρικτές της Χαμάς, έξω από το Καπιτώλιο, την Τετάρτη.

Στα επεισόδια, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες και βεβήλωσαν μνημεία με συνθήματα υπέρ της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Καταδικάζω το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας. Αυτή η σημαία είναι σύμβολο των υψηλότερων ιδανικών μας ως έθνος και αντιπροσωπεύει όσα υπόσχεται η Αμερική. Δεν πρέπει ποτέ να βεβηλώνεται με αυτόν τον τρόπο», είπε η Χάρις σε ανακοίνωσή της που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε «στην ανάγκη να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε να αρθούν τα εμπόδια στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αποκατασταθούν βασικές υπηρεσίες, καθώς και να προστατεύονται οι άμαχοι στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ» έναντι «όλων των απειλών από το Ιράν και ενδιαμέσους του», συμπεριλαμβανομένων «της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο – REUTERS/Elizabeth Frantz

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει τη χαρά να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν «τους ερχόμενους μήνες», μέχρι το τέλος της θητείας του.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά τα 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και υποστήριξης προς το κράτος του Ισραήλ και έχω τη χαρά να συζητήσω μαζί σας σήμερα και να συνεργαστώ με σας τους επόμενους μήνες», δήλωσε κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...