621
| INTIMEnews

Ουδείς «σεβασμός» σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου επεδείχθη, ή θα επιδειχθεί, απαντά η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 14:16
|INTIMEnews

Ουδείς «σεβασμός» σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου επεδείχθη, ή θα επιδειχθεί, απαντά η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 14:16

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «άδειας» που δόθηκε στην Ελλάδα για τις εργασίες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume» στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κάσου και περί «αναγνώρισης» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που υποτίθεται ότι απορρέουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν έμειναν αναπάντητοι από την Αθηνα.

Με το πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διεμήνυσαν πως «ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας- Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».

Είχαν προηγηθεί διαδοχικές διαρροές από το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας και η γνωστή αξιοποίηση -κατά πάγια τακτική της Αγκυρας- των εν λόγω «πληροφοριών» από τα  ΜΜΕ της γείτονος.

Στόχος η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, στη βάση του παράνομου και παράλογου τουρκολιβυκού μνημονίου – το οποίο, όπως επανέλαβε την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι άκυρο και νομικά ανυπόστατο, και κατα συνέπεια δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Οι Τούρκοι πάντως επιμένουν ότι το ιταλικό ερευνητκό «προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη» (κάτι βέβαια που δεν προκύπτει από πουθενά αφού δεν κατεγράφη καμία ενέργεια ή έστω απόπειρα παρεμπόδισης του πλου του από τα τουρκικά πολεμικά που εστάλησαν στην περιοχή των ερευνών του) και ότι τελικά «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους» κατέληγαν οι διαρροές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν τα ΜΜΕ της γείτονος με πομπώδεις τίτλους όπως  «Η Ελλάδα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας», «Δώσαμε άδεια στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο», «Βήμα από την Αθήνα ‘Εδώ είναι δικό σας’ / Ιστορική χορήγηση άδειας από την Αγκυρα στην Αθήνα κατά την κρίση στο Αιγαίο» κτλ.

«Τα ιταλικά και ελληνικά πλοία έλαβαν άδεια από την Τουρκία για την τοποθέτηση καλωδίων στο βυθό της θάλασσας. Η ένταση στο Αιγαίο έληξε με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση άδειας από την Τουρκία», γράφει η Hurriyet και συμπληρώνει για τον ιστορικό χαρακτήρα του συμβάντος:

«Η μικρής διάρκειας ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο επέφερε ένα ιστορικό βήμα. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων. Το ιστορικό αίτημα για άδεια σχολιάστηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των [τουρκικών] ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τürkiye Gazetesi που πανηγυρίζει: «Η Ελλάδα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Δώσαμε άδεια στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η οποία πόντιζε καλώδια στη θάλασσα με ιταλικό πλοίο στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, έκανε ένα βήμα πίσω όταν βρήκε μπροστά της το Ναυτικό μας. Η Αθήνα, η οποία ζήτησε άδεια από την Αγκυρα για τις εργασίες, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την υφαλοκρηπίδα μας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Τα εν λόγω πρωτοσέλιδα έρχονται στον απόηχο και των αναφορών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο που συνεδρίασε προ ημερών υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην έβδομη παράγαφο του ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, «τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...