663
O υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ | YouTube/ΕΡΤ

Γεωργιάδης: Δεν σκοπεύω να εκδώσω την υπουργική απόφαση για την επίταξη υπηρεσιών γιατρών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 12:48
O υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ
|YouTube/ΕΡΤ

Γεωργιάδης: Δεν σκοπεύω να εκδώσω την υπουργική απόφαση για την επίταξη υπηρεσιών γιατρών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 12:48

Την πρόθεσή του να μην κάνει τελικά χρήση του μέτρου της επίταξης για τις εφημερίες του ΕΣΥ στην άγονη γραμμή, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Παρασκευή στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Newsroom».

«Το έχω πει στη Βουλή από προχθές ότι δεν βλέπω λόγο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και δεν σκοπεύω να εκδώσω την υπουργική απόφαση», είπε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι γιατροί δεν θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν δεν καλύπτουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, στην άγονη γραμμή.

Οσο για τη μορφή των κινητοποιήσεων που επελέγη από πλευράς γιατρών ως απάντηση στην πίεση του υπουργείου, σημείωσε:

«Εχει γίνει μία συνδικαλιστική κινητοποίηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από τους κατά τόπους συλλόγους που έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να μην συνταγογραφούν, εννοώ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, μεγάλο κόστος. Αρα οι πράξεις των γιατρών σήμερα μάλλον όχι των γιατρών, των συνδικαλιστών γιατρών, εάν υποτεθεί ότι επιτυγχάνεται, θα σήμαινε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς».

«Είναι μια εχθρική ενέργεια προς τους ασθενείς, όχι προς τον υπουργό», θέλησε να επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης επιφυλασσόμενος για τα περαιτέρω από τα σχετικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ:

«Προσωπικά πιστεύω θα έχω τα στοιχεία, αύριο θα ανακοινώσω τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ. Θα ανακοινώσω στον ελληνικό λαό πόσοι πραγματικά γιατροί δεν έκαναν ηλεκτρονική συνταγογράφηση γιατί καταγράφονται όλα ηλεκτρονικά».

«Στο νομοσχέδιο», εξήγησε εκ νέου ο υπουργός Υγείας, «έχουμε μια σειρά διατάξεων. Δίνουμε περισσότερα χρήματα στους γιατρούς για να πάνε στα νησιά. Δίνουμε περισσότερες άγονες περιοχές, μεγαλύτερα επιδόματα. Κάνουμε πολύ πιο ελκυστικό το περιβάλλον. Θα έχουμε τελικά προσέλευση γιατρών εκεί που μέχρι χθες δεν είχαμε».

Και απευθύνοντας εκ νέου  έκκληση στους γιατρούς να μην ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, απάντησε στις κατηγορίες περί προσβλητικής συμπεριφοράς του προς τους γιατρούς:

«Εχω βγει σε δεκάδες ομιλίες μου και λέω σέβομαι τους γιατρούς, τους ξεχωρίζω, τους θεωρώ σπουδαίους. Τους πείραξε ότι είπα -λέει- σε μια εκπομπή ότι το κράτος μάς σπούδασε τζάμπα. Για μένα, για τον Άδωνι Γεωργιάδη θα πω το ίδιο. Εμένα το κράτος με σπούδασε τζάμπα. Δεν το είπα υποτιμητικά».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο Αδωνις Γεωργιάδης έκρινε εξάλλου πως  «η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας έχει απολύτως δικαιωθεί».

«Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να λύσουμε ένα χρονίζων θέμα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας που είχαν κενά στις εφημερίες τους. Με την πρωτοβουλία μας πλέον καλύφθηκαν όλα και ήρθαν πολλοί ιδιώτες γιατροί εθελοντικά, χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσουμε καμία τέτοια διάταξη.

»Και στην Ξάνθη, και στην Δράμα, και στην Κοζάνη, και στην Σπάρτη και αλλού ιδιώτες γιατροί δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία. ‘Αρα, αυτό που θέλαμε να πετύχουμε υπέρ των ασθενών και υπέρ του δημοσίου συστήματος το έχουμε ήδη πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά  και ευχαρίστησε τους γιατρούς που «με αίσθημα ευθύνης έσπευσαν να ανταποκριθούν στην κραυγή αγωνίας του υπουργείου Υγείας».

«Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα», διευκρίνισε,  «έχουμε δυο αρνητικές εξαιρέσεις: η μία είναι η Κως, στην οποία ακόμα δεν έχουμε βρει λύση, είμαι αισιόδοξος όμως ότι και εκεί τελικά θα έχουμε μια μεγάλη πρόοδο, και έχουμε και την πολύ σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών, κυρίως του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

Απαντώντας στην απόφαση του ΠΙΣ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν αυτή την προτροπή. «Γιατί αυτή η προτροπή του ΠΙΣ εάν τελικά επιτύχει και ακολουθηθεί θα έχει μια τρομακτική ταλαιπωρία των ασθενών», επανέλαβε για να συμπληρώσει:

«Εάν ένας ασθενής πάει σήμερα σε ένα γιατρό και του πει “δεν σου κάνω ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στη δίνω έγχαρτη», έχει τις εξής επιλογές: Ή να πάει στο φαρμακείο με το χαρτί και άρα να πληρώσει όλα τα φάρμακα από την τσέπη του γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί έγχαρτη συνταγή ή θα πρέπει να πάει σε μια δημόσια δομή να του τη γράψει κάποιος ως άυλη συνταγογράφηση».

«Πάνε να ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς ενώ η υπουργική απόφαση δεν θα εκδοθεί αφού το πρόβλημα πλέον έχει ουσιαστικά λυθεί. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η ακραία συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ δεν θα έχει παρά μηδενική ανταπόκριση από τους γιατρούς», κατέληξε ο υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του στο Action 24.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...