216
Φωτ. αρχείου | In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Αγκυρας περί «τουρκικής» μειονότητας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 19:55
Φωτ. αρχείου
|In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Αγκυρας περί «τουρκικής» μειονότητας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 19:55

Στις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη, αλλά και την ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο, απάντησε το απόγευμα της Τετάρτης η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών.

Οπως τόνισαν κύκλοι του ΥΠΕΞ, «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας», ενώ «ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σε ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, AKP, ότι η Αγκυρα παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της Ελλάδας και επεμβαίνει όταν είναι απαραίτητο.

Υποστήριξε ακόμη πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει την «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη, επαναφέροντας την ρητορεία πως πρόκειται για «εθνική» και όχι «θρησκευτική» μειονότητα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν, στο μεταξύ, και στις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για το Κυπριακό, διαμηνύοντας πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού, και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσαν ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει «τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...