606
Η Σαρλότ Ντιζαρντέν με το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο | REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo

Παρίσι 2024: Το σκάνδαλο με το άλογο και δυο μυστήρια

Sportscaster Sportscaster 24 Ιουλίου 2024, 16:08
Η Σαρλότ Ντιζαρντέν με το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο
|REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo

Παρίσι 2024: Το σκάνδαλο με το άλογο και δυο μυστήρια

Sportscaster Sportscaster 24 Ιουλίου 2024, 16:08

Η είδηση του αποκλεισμού της Σαρλότ Ντιζαρντέν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έπεσε σαν βόμβα στην αθλητική κοινότητα της ιππασίας και στην ολυμπιακή ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η 39χρονη σούπερ-σταρ του αθλήματος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή της, προλαβαίνοντας τη διεθνή ομοσπονδία ιππικών σπορ (FEI), η οποία λίγες ώρες αργότερα την απέκλεισε από όλες τις επίσημες αγωνιστικές δραστηριότητες για έξι μήνες.

Ο λόγος ήταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, το οποίο τη δείχνει να κακοποιεί το άλογό της στη διάρκεια μιας προπόνησης. Το μαστίγωσε στα πόδια (τουλάχιστον) 24 φορές, όπως έκαναν παλιά στους ελέφαντες του τσίρκου. Αλλόκοτη συμπεριφορά για μια αθλήτρια που απέκτησε φήμη, όχι μόνο για τις επιτυχίες της, αλλά και για την αγάπη της για αυτά τα ζώα. Για την αρμονική σχέση που είχε μαζί τους, την οποία όλοι θαύμαζαν.

«Αυτό που συνέβη ήταν εντελώς εκτός του χαρακτήρα μου και δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύω τα άλογά μου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ντρέπομαι βαθύτατα. Λυπάμαι ειλικρινά για τις πράξεις μου και είμαι συντετριμμένη που τους απογοήτευσα όλους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση – απολογία της. Αλλά δεν έδωσε κάποια εξήγηση. Γιατί το έκανε;

Υπάρχει και άλλο μυστήριο. Η κακοποίηση του αλόγου συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια. Ποιος τη βιντεοσκόπησε σε έναν ιδιωτικό σταύλο; Και γιατί αποφάσισε να εμφανίσει αυτό το βίντεο με τόση καθυστέρηση, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων; Μάλλον, δεν πρόκειται για σύμπτωση, όπως γράφουν οι Times. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλονται ποινές αποκλεισμού μερικών μηνών. Ο Μαρκ Τοντ, ο νεοζηλανδός Ολυμπιονίκης της ιππασίας που είχε «συλληφθεί» να χτυπά ένα άλογο δέκα φορές με κλαδί δέντρου, έμεινε εκτός αγώνων για τέσσερις μήνες. Αν κάποιος ήθελε να είναι σίγουρος ότι η Ντιζαρντέν δεν θα αγωνιστεί στο Παρίσι, έπρεπε να την «καρφώσει» λίγο πριν τους Αγώνες.

Είναι πολλοί εκείνοι που δεν θα ήθελαν για αντίπαλο την τρεις φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκη. Στο Παρίσι ήταν -πάλι- φαβορί για δυο μετάλλια στο ντρεσάζ (ιππική δεξιοτεχνία): στο ατομικό και στο ομαδικό. Αν κατακτούσε έστω ένα, οποιουδήποτε χρώματος, θα συμπλήρωνε επτά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα γινόταν η πιο επιτυχημένη αθλήτρια της χώρας της. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες αθλητικές προσωπικότητες της Βρετανίας. Αλλά τώρα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη βρετανική ολυμπιακή ιστορία.

Κανείς δεν γνωρίζει -πιθανότατα, δεν θα το μάθουμε ποτέ- ποιος κίνησε τα νήματα του ταπεινωτικού αποκλεισμού της. Το βράδυ της Τρίτης ένας ολλανδός δικηγόρος δήλωσε ότι εκείνος έκανε τη σχετική καταγγελία στη FEI, για λογαριασμό του χορηγού μιας 19χρονης αθλήτριας, παλιάς μαθήτριας της Ντιζαρντέν. Ισχυρίστηκε πως το επίμαχο βίντεο τραβήχτηκε από την ίδια την κοπέλα, η οποία επί χρόνια φοβόταν να το παρουσιάσει λόγω του status της δασκάλας της στον χώρο της ιππασίας. Και αποφάσισε να το κάνει τώρα, για να σταματήσει η κακοποίηση των αλόγων. Τώρα που, λόγω των Ολυμπιακών, το θέμα θα έπαιρνε μεγάλη δημοσιότητα.

Είπε την αλήθεια ο δικηγόρος; Η Ολλανδία είναι μια από τις μεγαλύτερες αντιπάλους της Βρετανίας στο ντρεσάζ. Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά στην εικόνα της Ντιζαρντέν, για την οποία το 2018 γράφτηκε το βιβλίο «The Girl on the Dancing Horse» (Το κορίτσι πάνω στο άλογο που χορεύει), μοιάζει ανεπανόρθωτη.

Το άλογο ήταν ο Βαλέγκρο. Τότε, όλοι όσοι ασχολούνται με την ιππασία, το θαύμαζαν για τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσε τις ασκήσεις του. Σήμερα, όλοι αναρωτιούνται αν τα άλογα του ντρεσάζ κακοποιούνται στις προπονήσεις. Η διεθνής ομοσπονδία ιππικών σπορ υποσχέθηκε πως θα το ερευνήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...