337
| Shutterstock / CreativeProtagon

Πώς μια σταγόνα αίμα μπορεί να εντοπίσει 67 ασθένειες

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2024, 15:45

Πώς μια σταγόνα αίμα μπορεί να εντοπίσει 67 ασθένειες

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2024, 15:45

Οι πρωτεΐνες του αίματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης περισσότερων από 60 ασθενειών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Nature Medicine, ανοίγει νέες δυνατότητες για την πρόβλεψη ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων παθήσεων που μπορεί να χρειαστούν μήνες και χρόνια μέχρι να διαγνωστούν.

Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια τεχνική με την οποία γίνεται εφικτή η ανίχνευση συγκεκριμένων πρωτεϊνών (περίπου 20) στο πλάσμα του αίματος. Οπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε ένα ελάχιστο δείγμα, δηλαδή μία σταγόνα αίματος.

Πολύτιμος σύμμαχος

Οι ερευνητές δηλώνουν «εξαιρετικά ενθουσιασμένοι» με τα ευρήματά τους, καθώς δείχνουν ότι η μέθοδος τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη ενός ευρέος φάσματος ασθενειών.

«Η μέτρηση μιας πρωτεΐνης για συγκεκριμένο λόγο, για παράδειγμα της τροπονίνης που βοηθά στη διάγνωση του εμφράγματος, αποτελεί τυπική κλινική πρακτική. Τώρα όμως έχουμε την ευκαιρία να προσδιορίσουμε νέους δείκτες ανάμεσα στις χιλιάδες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα, με στόχο την ταχύτερη διάγνωση και τον καλύτερο έλεγχο μιας σειράς παθήσεων» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Κλόντια Λάνγκερμπεργκ, διευθύντρια στο ερευνητικό ινστιτούτο PHURI του Πανεπιστημίου Queem Mary στο Λονδίνο και καθηγήτρια Υπολογιστικής Ιατρικής Ερευνας στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το UK Biobank Pharma Proteomics Project (UKB-PPP), τη μεγαλύτερη βάση πρωτεϊνικών δεδομένων στον κόσμο, που αποτελεί υποσύνολο της περίφημης UK Biobank, της μεγαλύτερης παγκοσμίως βιοτράπεζας, με δεδομένα DNA εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών, τα οποία αξιοποιούνται καθημερινά από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σε κάθε είδους έρευνες.

Με τη νέα μέθοδο μπορεί να γίνει πρόβλεψη της εμφάνισης 67 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλού μυελώματος, του λεμφώματος non-Hodgkin, της νόσου του κινητικού νευρώνα και της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας – μιας νόσου του καρδιακού μυός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοντέλα που βασίζονται στην πρόβλεψη πρωτεϊνών ήταν καλύτερα από τα μοντέλα που βασίζονται σε κλινικά καταγεγραμμένες πληροφορίες.

Η πρόβλεψη με βάση τον αριθμό των κυττάρων του αίματος, τα τεστ χοληστερόλης, νεφρικής λειτουργίας και διαβήτη δεν απέδωσε τόσο καλά όσο τα μοντέλα πρόβλεψης μέσω της ανίχνευσης πρωτεϊνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...