371
Ο καναδός οικολόγος Πολ Γουάτσον στο πλοίο του | REUTERS (Howard Burditt/File Photo)

Συνελήφθη καναδός ακτιβιστής, προστάτης των φαλαινών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 15:31
Ο καναδός οικολόγος Πολ Γουάτσον στο πλοίο του
|REUTERS (Howard Burditt/File Photo)

Συνελήφθη καναδός ακτιβιστής, προστάτης των φαλαινών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 15:31

Δώδεκα χρόνια πέρασαν από την έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Καναδού Πολ Γουάτσον, του «ηρωικού προστάτη των φαλαινών» και ιδρυτή του Sea Shepherd, έγραψε η Repubblica. Tελικά συνελήφθη την περασμένη Κυριακή από την αστυνομία της Γροιλανδίας καθώς ετοιμαζόταν για νέα αναχαίτιση ιαπωνικών φαλαινοθηρικών.

Δώδεκα αστυνομικοί πέρασαν στον 73χρονο ακτιβιστή χειροπέδες επάνω στο πλοίο του, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Νουούκ με σκοπό τον ανεφοδιασμό με καύσιμα. Η σύλληψη, σύμφωνα με την οργάνωσή του, το ίδρυμα Captain Paul Watson (CPWF), ήρθε ως αποτέλεσμα «κόκκινου σήματος» από πλευράς Ιντερπόλ, ακραίου μέτρου που συνήθως αφορά υπόπτους για εγκλήματα.

Τις σχετικές διαδικασίες εναντίον του είχαν κινήσει οι Ιάπωνες το 2012, με αίτημα τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. «Στη λίστα των καταζητουμένων τον έβαλε η κατηγορία ότι το 2010 τραυμάτισε τρεις ιάπωνες ναυτεργάτες πετώντας τοξική ουσία στο κατάστρωμα του φαλαινοθηρικού τους. Ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την κατηγορία, μάλιστα έλεγε ότι οι ναυτεργάτες έπεσαν θύματα του δικού τους σπρέι πιπεριού».

Ολον αυτόν τον καιρό, πάντως, το «κόκκινο σήμα» έμοιαζε να είχε… ξεθωριάσει. Ανθρωποι της CPWF δήλωσαν ότι έμειναν άφωνοι από την αρνητική έκπληξη. Πλέον ο Γουάτσον, στον οποίο αρνήθηκαν την αποφυλάκιση με εγγύηση αφού κρίθηκε ύποπτος φυγής, θα παραμείνει στη φυλακή του Νουούκ μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Αμέσως υψώθηκαν φωνές διαμαρτυρίας, ενώ η Sea Shepherd απαιτεί την απελευθέρωσή του.

Σημειωτέον ότι τυχόν έκδοση του Γουάτσον στην Ιαπωνία σημαίνει σίγουρη φυλάκιση, ενδεχομένως και δεκαπενταετή, «αλλά δεν θα είναι και η πρώτη φορά». Οι Ιταλοί έγραψαν ότι ο Γουάτσον, πρώην μέλος της Greenpeace που κατόπιν διαφωνιών αποχώρησε το 1977, είχε συλληφθεί και το 2012 στη Φρανκφούρτη κατηγορούμενος από τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Νορβηγίας.

Εκείνη η κατηγορία αφορούσε παραβίαση κανόνων της ναυσιπλοΐας στην προσπάθειά του να εμποδίσει τη θήρα καρχαριών. Ωστόσο ο «επαναστάτης καπετάνιος, αγαπητός σε όλους τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων» αφέθη τότε ελεύθερος επειδή ο ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν πλήρωσε την εγγύηση.

Η νέα σύλληψη του «επαναστάτη», την περασμένη Κυριακή στη Γροιλανδία, έγινε προτού εξορμήσει εναντίον του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού «Kangei Maru» στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. «Σε πλήρη λειτουργία από τον περασμένο Μάιο, αυτός ο σιδερένιος γίγαντας σφάζει εν πλω τα αλιεύματα μικρότερων σκαφών και μπορεί να συσκευάζει έως και 600 τόνους από αυτά».

Δείτε δύο βίντεο από τη δράση του Γουάτσον στους ωκεανούς:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...