362
Συνωστισμός σε παραλία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου την πιο καυτή ημέρα | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ψήθηκε ο πλανήτης την Κυριακή: Η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά!

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 15:28
Συνωστισμός σε παραλία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου την πιο καυτή ημέρα
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ψήθηκε ο πλανήτης την Κυριακή: Η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά!

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 15:28

Η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Copernicus».

Συγκεκριμένα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Κυριακή 21 Ιουλίου τους 17,09 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμών.

Εκτός από την Ελλάδα, καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο περιοχές του πλανήτη όπου την Κυριακή, η θερμοκρασία είχε τη μεγαλύτερη απόκλιση σε σχέση με το μέσο όρο, ήταν η Ανταρκτική και ο δυτικός Καναδάς.

Η υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940.

Τον περασμένο χρόνο τέσσερις συναπτές ημέρες κατέγραψαν ρεκόρ -από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου- καθώς η κλιματική αλλαγή υποκινούμενη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, προκάλεσε ακραία ζέστη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Παράλληλα, κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή 13 συνεχόμενοι μήνες, καταγράφηκε ως ο θερμότερος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Copernicus.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδράργυρο αυτή τη χρονιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...