871
| CreativeProtagon

Ποιος Μπάιντεν; Ο γέροντας τώρα είναι ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 12:51
|CreativeProtagon

Ποιος Μπάιντεν; Ο γέροντας τώρα είναι ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 12:51

«Ξέρετε ποιος άλλος είναι πραγματικά ηλικιωμένος;», αναρωτιέται σε άρθρο του το Atlantic και η απάντηση είναι αυτονόητη. Η κουβέντα για την προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν «σκέπαζε» τόσον καιρό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε κάνει «σημαία» του το ζήτημα, θα είναι 78 ετών όταν θα ξεκινήσει η θητεία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ρεπουμπλικάνων και του ίδιου του Τραμπ, μετατράπηκε μέσα σε μια στιγμή σε μειονέκτημα, γράφει το Atlantic, καθώς από τις 13:46 το μεσημέρι της Κυριακής 21 Ιουλίου, ο Τραμπ έγινε ο πιο ηλικιωμένος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία στην ιστορία.

Οι Δημοκρατικοί, φυσικά, είναι πολύ χαρούμενοι που απηλλάγησαν από αυτό το βάρος και είναι σε θέση πλέον να γυρίσουν την κουβέντα στα θέματα που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ τους.

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ του Τραμπ και οποιουδήποτε από τους πιθανούς Δημοκρατικούς αντιπάλους του, την 59χρονη Κάμαλα Χάρις, την 52χρονη κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, τον 51 ετών Τζος Σαπίρο από την Πενσυλβάνια, θα μπορούσε να τον μετατρέψει πλέον σε επίκεντρο της επιθυμίας των ψηφοφόρων για παράδοση της εξουσίας σε μια νεότερη γενιά, παρατηρεί το BBC.

Και με τις συχνά καταστροφικές δημόσιες εμφανίσεις του Μπάιντεν, ειδικά το ολέθριο γι’ αυτόν ντιμπέιτ, να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, είναι πιθανό η εστίαση να μετακινηθεί στη διανοητική οξύτητα του Τραμπ και στις συχνά μπερδεμένες, συγκεχυμένες προεκλογικές του ομιλίες.

«Ο,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, το πλαίσιο έχει αλλάξει», γράφει η Αν Απλμπάουμ στο Atlantic. «Τώρα είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν φορτωθεί έναν ηλικιωμένο υποψήφιο, αυτόν που δεν μπορεί να θέσει ένα ξεκάθαρο επιχείρημα ή να ολοκληρώσει μια πρόταση χωρίς να στραφεί σε κάποιο “αστείο”. Τώρα οι Δημοκρατικοί προτείνουν κάτι νέο. Τώρα δείχνουν ανόητοι οι ειδικοί που είχαν ήδη βαρεθεί την κούρσα και είχαν προκαταβάλει τα αποτελέσματά της».

Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζει το BBC, ο Τραμπ είπε λάθος το όνομα του γιατρού του. Προηγουμένως είχε κάνει υπερ-γκάφες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν για παράδειγμα φάνηκε να πιστεύει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμη πρόεδρος και μπέρδεψε την επίδοξη αντίπαλό του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Νίκι Χέιλι, με τη Νάνσυ Πελόζι.

Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ δήλωναν τον περασμένο μήνα ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε «οπωσδήποτε» ή «πιθανώς» να αντικατασταθεί, ενώ η δημοφιλία του Τραμπ είχε αυξηθεί στο 40% μετά την καταδίκη του και την απόπειρα δολοφονίας του. Η δημοφιλία της Κάμαλα Χάρις βρίσκεται περίπου στο 39%.

Η αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα ανατρέπει εντελώς τους υπολογισμούς των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο -καταδικασμένος εγκληματίας- Τραμπ, θα πρέπει τώρα να πάει σε ντιμπέιτ με την πρώην εισαγγελέα Χάρις τον Σεπτέμβριο, εάν εκείνη λάβει το χρίσμα, κάτι που είναι πλέον κάτι περισσότερο και από πιθανό.

Η Χάρις, βέβαια, θα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει και σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσα γνώριζε τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση του Μπάιντεν, γράφει η Απλμπάουμ στο Atlantic. Ιδιαίτερα εάν οι Δημοκρατικοί αποφασίσουν να ανατρέψουν την κατάσταση και να παίξουν εκείνοι, με τη σειρά τους, «το χαρτί της ηλικίας».

Ο ίδιος ο Τραμπ, είπε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι «η πιθανή αντικατάσταση του Μπάιντεν από την Χάρις δεν θα αλλάξει κάτι» για τον ίδιον. Λογικά, όμως, θα είχε αρχίσει ήδη να κάνει τους υπολογισμούς του. Το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξει είναι η βασική του ρητορική: Η Χάρις δεν είναι ο «τσακισμένος Τζο», όπως αποκαλούσε τον έως πρότινος αντίπαλό του. Και ο ίδιος δεν είναι πια ο «γεμάτος ζωντάνια και νεύρο» υποψήφιος που φαινόταν σαν έφηβος δίπλα στον Μπάιντεν.

Αντιθέτως, όπως παρατηρεί το Atlantic, στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων «ανέβηκε στη σκηνή ένας “γυμνός αυτοκράτορας”. Ενας ηλικιωμένος άντρας με πολλά επιπλέον κιλά, βαρύ μακιγιάζ στο πρόσωπό του, που παρόλα αυτά γυάλιζε από τον ιδρώτα, ο οποίος στο μεγαλύτερο διάστημα της ομιλίας του έλεγε ακαταλαβίστικα πράγματα».

Ο Τραμπ έχει αποκαλύψει ελάχιστα πράγματα για την κατάσταση της δικής του υγείας -σωματικής και πνευματικής. Είχε ύψος 1.90 μ. και βάρος 110 κιλά το 2020 όταν πέρασε από εξετάσεις στον Λευκό Οίκο. Είναι σαφώς υπέρβαρος. Οσο για το τεστ νοητικής ικανότητας, για το οποίο μιλάει διαρκώς και στο οποίο υποτίθεται ότι πήρε άριστα, δεν το έχει δει κανείς… Το 2016, όταν ήταν και πάλι υποψήφιος, ο γιατρός του είχε δώσει στη δημοσιότητα μια επιστολή, σύμφωνα με την οποία «ο Τραμπ ήταν το πιο υγιές άτομο που έχει βάλει ποτέ υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο». Ο συγκεκριμένος γιατρός, ο Χάρολντ Μπόσνστάιν, είπε αργότερα ότι η επιστολή γράφτηκε καθ’ υπαγόρευση από τον ίδιον τον Τραμπ.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησαν να εγείρουν θέμα με την ηλικία του, αλλά με μικρή επιτυχία. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, είπε ότι η φετινή εκδοχή του Τραμπ δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο που ήταν πριν από οκτώ χρόνια. «Τώρα, είναι απλώς ένας διαφορετικός τύπος», είπε ο ΝτεΣάντις. «Και είναι λυπηρό να τον βλέπεις».

Η Χέιλι είπε στο Νιου Χάμσαϊρ τον Ιανουάριο ότι «το πρώτο κόμμα που θα αποσύρει τον 80χρονο υποψήφιο του θα κερδίσει αυτές τις εκλογές». Η προεκλογική ομιλία της Χέιλι περιελάμβανε επίσης έκκληση για υποχρεωτικά τεστ νοητικής ικανότητας για υποψήφιους άνω των 75 ετών, αν και το παρέλειψε από την ομιλία της, υποστηρίζοντας τον Τραμπ στο Μιλγουόκι, την περασμένη εβδομάδα.

Η Χάρις, καταλήγει το Atlantic, θα μπορούσε να δανειστεί αυτές τις ιδέες για τη δική της προεκλογική καμπάνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...