462
Επιστήμονες βρήκαν υψηλές συγκεντρώσεις κοκαΐνης σε νεαρούς οξύρρυγχους καρχαρίες από τα παράκτια ύδατα του Ρίο Ντε Τζανέιρο | Shutterstock/lego 19861111

Στη Βραζιλία οι καρχαρίες χρειάζονται απεξάρτηση από την κοκαΐνη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 16:00
Επιστήμονες βρήκαν υψηλές συγκεντρώσεις κοκαΐνης σε νεαρούς οξύρρυγχους καρχαρίες από τα παράκτια ύδατα του Ρίο Ντε Τζανέιρο
|Shutterstock/lego 19861111

Στη Βραζιλία οι καρχαρίες χρειάζονται απεξάρτηση από την κοκαΐνη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 16:00

Δεν μας έφταναν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μεγάλες συγκεντρώσεις πλαστικού στους ωκεανούς, τώρα έχουμε και τα ναρκομανή θαλάσσια πλάσματα!

Στη Βραζιλία επιστήμονες βρήκαν κοκαΐνη στον οργανισμό των καρχαριών που «συχνάζουν» στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, παρτηρώντας μάλιστα ότι τα ναρκωτικά επηρεάζουν και την συμπεριφορά τους!

Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, βιολόγοι θαλάσσιας ζωής εξέτασαν 13 οξύρρυγχους καρχαρίες της Βραζιλίας που ελήφθησαν από παράκτια ύδατα κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης στους μύες και στο συκώτι τους.

Στη σχετική εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό Science of the Total Environment, -και είναι η πρώτη του είδους- οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ναρκωτικό καταλήγει στη θάλασσα πιθανότατα από αποχετεύσεις παράνομων εργαστηρίων όπου παρασκευάζεται η κοκαΐνη, ή μέσω μη επεξεργασμένων λυμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα. Δεν αποκλείεται εξάλλου οι καρχαρίες να… τρώνε κοκαΐνη από παράνομα φορτία που πετιούνται στη θάλασσα σε περιπτώσεις εφόδου των Αρχών, αν και αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει σπάνια στη Βραζιλία.

Όπως και να ‘χει, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν χρόνια έκθεση των καρχαριών στην κοκαΐνη, όπως εξηγεί στην Telegraph η Δρ Ρέιτσελ Αν Χάουζερ-Ντέιβις, βρετανίδα βιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ του Ρίο που πραγματοποίησε τη μελέτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν μικρούς καρχαρίες που ψαρεύτηκαν από μικρά αλιευτικά σκάφη. Οι νεκροτομές και οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν συγκεντρώσεις κοκαΐνης έως και 100 φορές υψηλότερες από αυτές που είχαν ανιχνευθεί παλαιότερα σε άλλα θαλάσσια ζώα. Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως «ανησυχητικά» για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εξακριβώσεις τις επιπτώσεις αυτής της έκθεσης στην υγεία των καρχαριών, αλλά εκτιμούν ότι το ναρκωτικό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους, καθιστώντας τους πιο επιθετικούς και απρόβλεπτους.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει, καθώς η κοκαΐνη στοχεύει τον εγκέφαλο και η υπερκινητική και απρόβλεπτη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε άλλα ζώα. Είναι μια πιθανότητα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες», λέει επίσης στην Telegraph ο δρ. Ενρίκο Μέντες Σαγκιόρο, καθηγητής Οικοτοξικολογίας και ερευνητής του Ινστιτούτου Οσβάλντο Κρουζ.

Πέρα από αυτό, η κοκαΐνη μπορεί να βλάψει την όραση των καρχαριών, άρα και την ικανότητά τους να κυνηγούν. «Ισως αρχίσουμε να βλέπουμε χαμηλότερους ρυθμούς γονιμότητας και ανάπτυξης», λέει στην Telegraph η δρ Τρέισι Φανάρα, ειδική στην Οικοτοξικολογία στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η κοκαΐνη προκαλεί «τρελή» συμπεριφορά στους καρχαρίες.

«Μπορεί να μην τρελαίνονται από την κοκαΐνη, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής τους εξαιτίας της», λέει η δρ. Φανάρα, η οποία πήρε μέρος στο ντοκιμαντέρ του Discovery Channel «Cocaine Sharks», που διερευνά εάν οι καρχαρίες στον Κόλπο του Μεξικού τρέφονται με συσκευασίες κοκαΐνης που πετούν οι διακινητές.

Και προσθέτει: «Το φαινόμενο είναι αντιπροσωπευτικό αντίστοιχων προβλημάτων που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο – είτε αφορούν κοκαΐνη, είτε λιπάσματα, είτε ζιζανιοκτόνα. Απελευθερώνουμε αυτές τις χημικές ουσίες στο περιβάλλον και σίγουρα επηρεάζουμε το οικοσύστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...