461
Φωτογραφία αρχείου | INTIME NEWS

Ανένδοτοι οι ιδιώτες γιατροί για την άγονη γραμμή – θα υπάρξουν τελικά «ποινές»;

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 12:31
Φωτογραφία αρχείου
|INTIME NEWS

Ανένδοτοι οι ιδιώτες γιατροί για την άγονη γραμμή – θα υπάρξουν τελικά «ποινές»;

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 12:31

Αλυτος παραμένει -μεσούντος του θέρους- ο γρίφος των άγονων ιατρικών θέσεων σε 14 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και μερικοί από τους δημοφιλέστερους, διεθνώς, τουριστικούς προορισμούς (βλ. Σαντορίνη). Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει ούτε οι εκκλήσεις αλλά ούτε και οι προειδοποιήσεις, ενώ το κίνητρο των 1.000 ευρώ που δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε επίσης μικρό αποτέλεσμα.

Εως τώρα, ελάχιστοι είναι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δεχτεί να εφημερεύουν 2 με 3 φορές το μήνα σε 14 νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις γιατρών σε ισάριθμες περιοχές της χώρας, από την Κρήτη μέχρι την Ξάνθη (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο).

Το υπουργείο Υγείας μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα στην υποχρεωτικότητα και την καλόπιστη συνεργασία: Αναμένει την θετική ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές, ενισχύοντας και τα κίνητρα (π.χ. με τον τριπλασιασμό του επιδόματος άγονης θέσης, από τα 100 περίπου στα 300 ευρώ), ενώ ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει από το ταμείο του 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα δεχτεί να συνδράμει στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών.

Από την άλλη, φέρνει στη Βουλή μέτρα που ουσιαστικά καθιστούν υποχρεωτική την συμμετοχή ιδιωτών στις εφημερίες των 14 νοσοκομείων, αφού προβλέπουν και ποινές.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που εισάγεται προς ψήφιση εντός των επόμενων ημερών, προβλέπεται «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Τροποποιήθηκε, έτσι, η προηγούμενη διάταξη που αφορούσε «έκτακτες ανάγκες» (βλ. πανδημία) και που δεν θα μπορούσε να καλύψει την παρούσα ανάγκη η οποία δεν είναι έκτακτη αλλά διαχρονική…

Η συμμετοχή στο ΕΣΥ μπαίνει κάτω από την «ομπρέλα» των συμβάσεων των ιδιωτών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου. Αυτά είναι τα βήματα που έχουν ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα, χωρίς αποτέλεσμα.

Οπότε, μένει ένα ακόμη βήμα: Οι «ποινές»

Όπως προβλέπεται, αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα χάσουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων για τους ασθενείς που κουράρουν στα ιατρεία τους.

Μέχρι τώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει διευκρινίσει πόσο θα περιμένει τους ιδιώτες να αποδεχτούν την καλόπιστη συνεργασία με το δημόσιο σύστημα, πριν εφαρμόσει την υποχρεωτικότητα. Το καλοκαίρι προχωρά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...