337
O Τζον ΜακΦολ, μόλις συνάντησε τον πρώτο σεληνιακό «πρεσβευτή» της Ευρώπης, τον Σον το πρόβατο | European Space Agency

Βρετανός παραολυμπιονίκης έγινε αστροναύτης της ESA

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 15:42
O Τζον ΜακΦολ, μόλις συνάντησε τον πρώτο σεληνιακό «πρεσβευτή» της Ευρώπης, τον Σον το πρόβατο
|European Space Agency

Βρετανός παραολυμπιονίκης έγινε αστροναύτης της ESA

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 15:42

Ο 43χρονος Τζον ΜακΦολ υπήρξε παραολυμπιονίκης στον στίβο, αφού κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Είναι μονόπους από τα 19 του, εξαιτίας ατυχήματος με ποδήλατο. Τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) τον επέλεξε από ένα γκρουπ επίδοξων αστροναυτών και τον υπέβαλε σε δοκιμασίες επί διετία. Ο ΜακΦολ πέρασε περισσότερα από 100 τεστ και εκρίθη κατάλληλος για διαστημικά ταξίδια, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να φορέσει πολλά προσθετικά όπως δήλωσε ο ίδιος στα media.

Προ τριμήνου, όταν δεν ήταν σίγουρος ότι θα περνούσε τα τεστ, είχε πει στο BBC τα εξής: «Μου αρέσει να πιστεύω ότι, αν καταφέρω να περάσω τα τεστ, αυτό θα διευρύνει τους ορίζοντες της κοινής γνώμης όσον αφορά το θέμα αναπηρία. Πιστεύω ότι θα καταλάβουν όλοι τι είναι ικανός να κάνει ένας ανάπηρος». Ωστόσο, η επιτυχία στα τεστ είναι ένα ζητούμενο, το διαστημικό ταξίδι είναι ένα άλλο. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα πάω στο Διάστημα» διευκρίνισε στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα ο μονόπους παραολυμπιονίκης υπέστη ό,τι και κάθε άλλος αρτιμελής που επελέγη από την ESA. Οι γιατροί και οι υπόλοιποι ειδικοί που τον παρακολούθησαν αξιολόγησαν την αρτηριακή πίεσή του στο ακρωτηριασμένο πόδι και άλλα στοιχεία, όπως είναι το προσθετικό μέλος, σε σχέση με την έλλειψη βαρύτητας και με τις συνθήκες που επικρατούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Διαπιστώθηκε ότι το τεχνητό μέλος δεν είναι πόδι, αφού οι αντιδράσεις του δεν είναι ανάλογες στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Τα media όπως η Corriere della Sera που αναμετέδωσαν την είδηση από το Νησί παρατήρησαν ότι ως παραολυμπιονίκης ο ΜακΦολ ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τον πασίγνωστο Οσκαρ Πιστόριους. Ο Πιστόριους σκότωσε τη φίλη του και φυλακίστηκε, ενώ ο ΜακΦολ σπούδασε Ιατρική, έγινε χειρουργός και έκανε οικογένεια με τρία παιδιά, η οποία τον ακολούθησε στην Κολωνία όπου έγιναν τα τεστ της ESA.

Στην αρχή τα παιδιά του, έγραψαν οι Ιταλοί, εξεπλάγησαν που ο πατέρας τους εγκατέλειψε την Ιατρική για την πιθανότητα να γίνει αστροναύτης, ωστόσο πλέον όλοι είναι υπερήφανοι για το κατόρθωμά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...