621
Η πέτρα του «σκανδάλου Προφιούμο» Κριστίν Κίλερ, που διατηρούσε παράλληλες σχέσεις με τον παντρεμένο υπουργό Πολέμου της Βρετανίας και έναν ρώσο κατάσκοπο το 1961 | Daily Express/Getty Images

Τι σχέση είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος με το «σκάνδαλο Προφιούμο»;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 20:25
Η πέτρα του «σκανδάλου Προφιούμο» Κριστίν Κίλερ, που διατηρούσε παράλληλες σχέσεις με τον παντρεμένο υπουργό Πολέμου της Βρετανίας και έναν ρώσο κατάσκοπο το 1961
|Daily Express/Getty Images

Τι σχέση είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος με το «σκάνδαλο Προφιούμο»;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 20:25

Η «υπόθεση Προφιούμο», το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στη Βρετανία της δεκαετίας του 1960, αφορούσε την εξωσυζυγική σχέση του τότε 46χρονου υπουργού Πολέμου των Συντηρητικών, Τζον Προφιούμο, με το 19χρονο μοντέλο Κριστίν Κίλερ, η οποία είχε παράληλλη ερωτική σχέση με τον ναυτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας και σοβιετικό κατάσκοπο Γεβγκένι Ιβανόφ. Το σκάνδαλο οδήγησε στην κατάρρευση των Συντηρητικών στις εκλογές του 1964.

Ο Τζέι Εντγκαρ Χούβερ, ιδρυτής και επικεφαλής του FBI εκείνη την εποχή, υποστήριζε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος ίσως είχε «εμπλακεί» με τις δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο επίκεντρο του σκανδάλου, την Κίλερ και τη φίλη και συγκάτοικό της Μάντι Ράις-Ντέιβις.

Ο Χούβερ έστειλε μάλιστα σχετικό τηλεγράφημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, ενημερώνοντας για τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, το τηλεγράφημα, που εστάλη πριν από πάνω από 60 χρόνια και έκτοτε παρέμενε εκτεθειμένο στη σκόνη, στα αρχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έγινε τελικά διαθέσιμο μετά από μακροχρόνιο αίτημα, με βάση τον αμερικανικό νόμο για την Ελευθερία της Πληροφορίας.

Σε αυτό γίνεται αναφορά στον Τόμας Κόρμπαλι, έναν αμερικανό επιχειρηματία που τότε εργαζόταν στον τομέα της βιομηχανικής κατασκοπείας και ήταν φίλος με τον Στίβεν Γουόρντ. Ο Γουόρντ, ιατρός χειροπρακτικής, ήταν αυτός που είχε συστήσει τη 19χρονη Κίλερ στον Τζον Προφιούμο, ο οποίος ακολούθως αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς το σκάνδαλο απειλούσε τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης του Χάρολντ Μακμίλαν.

Το τηλεγράφημα, που δημοσίευσε η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Mail, περιλαμβάνεται ένα εδάφιο όπου ο Χούβερ γράφει: «Ο Κόρμπαλι δήλωσε επίσης ότι υπήρχε η φήμη πως ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε σχέση με αυτά τα δυο κορίτσια». Το διπλωματικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία αποστολής 20 Ιουνίου 1963, έχει τροφοδοτήσει εικασίες παρόμοιες με εκείνες που είχε υπονοήσει «Το Στέμμα», η αμφιλεγόμενη σειρά του Netflix για τη βασιλεία της Ελισάβετ.

Με το «σκάνδαλο Προφιούμο» ασχολήθηκαν πολυάριθμα ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, και η ταινία του 1989 «Scandal», με την Τζοάνα Γουάλεϊ στον ρόλο της Κριστίν Κίλερ (British Screen Productions)

Στην τηλεοπτική σειρά, ο Αντονι Μπλαντ –ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ως σοβιετικός κατάσκοπος– προειδοποιεί τον Δούκα του Εδιμβούργου και σύζυγο της βασίλισσας ότι θα τον εκθέσει για τη σχέση του με τον Γουόρντ, ως απάντηση στις απειλές του Φιλίππου ότι θα αποκάλυπτε την προδοσία του Μπλαντ. Το σενάριο της σειράς έχει κατηγορηθεί για σκανδαλοθηρία και τραβηγμένες υπερβολές, αλλά αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των τηλεθεατών.

Η αποκάλυψη ότι ο Χούβερ συνέδεε τον πρίγκιπα με δυο κοπέλες ελευθερίων ηθών της τότε βρετανικής σόουμπιζ θα προκαλούσε δυσφορία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η πιθανότητα εμπλοκής του Φιλίππου –που πέθανε το 2021 σε ηλικία 99 ετών–, έστω και έμμεσα, με μια από τις επιχειρήσεις του Χούβερ θα έβλαπτε σοβαρά τις αγγλοαμερικανικές σχέσεις στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

Για δεκαετίες ο Χούβερ ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στις ΗΠΑ. Διοίκησε το FBI για σχεδόν 50 χρόνια, έως τον θάνατό του το 1972, διεξάγοντας εκστρατείες κατά διάσημων προσωπικοτήτων για ζητήματα ελευθερίας ηθών και για συμπάθεια προς τον κομμουνισμό. Μετά τον θάνατό του κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, χρήση παρανόμων μεθόδων παρακολουθήσεων και για υποκλοπές.

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο πρίγκιπας ίσως γνωριζόταν με τον Γουόρντ, καθώς και οι δύο ήταν μέλη ενός αριστοκρατικού ανδρικού κλαμπ του Λονδίνου. Υπάρχει η θεωρία ότι ο Μπλαντ, που τότε ήταν Τοποτηρητής των Πινάκων Ζωγραφικής της Βασίλισσας, είχε συμμετάσχει στην αγορά όλων των σκίτσων των μελών της βασιλικής οικογένειας από τον Γουόρντ –δεινό ερασιτέχνη σκιτσογράφο– όταν αυτά εκτέθηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου.

Ο Γουόρντ συνελήφθη με την κατηγορία ότι ζούσε από τα κέρδη επιχείρησης πορνείας. Πήρε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών κατά τη διάρκεια της δίκης του, καταδικάστηκε ερήμην και απεβίωσε πριν την καταδίκη του. Το 1961 ο Γουόρντ είχε συστήσει την Κίλερ στον Προφίουμο, σε ένα πάρτι στο κτήμα Κλαϊβέντεν, ενώ εκείνη διατηρούσε παράλληλη σχέση με τον ναυτικό ακόλουθο και σοβιετικό κατάσκοπο Γεβγκένι Ιβανόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...