709
Η Κάμαλα Χάρις θέλει να κατακτήσει ακόμα ένα οχυρό, το μεγαλύτερο από όλα στη μέχρι σήμερα πορεία της | REUTERS/ CreativeProtagon

Κάμαλα Χάρις: Από το Μπέρκλεϊ του ’60 στο κατώφλι του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2024, 09:52
Η Κάμαλα Χάρις θέλει να κατακτήσει ακόμα ένα οχυρό, το μεγαλύτερο από όλα στη μέχρι σήμερα πορεία της
|REUTERS/ CreativeProtagon

Κάμαλα Χάρις: Από το Μπέρκλεϊ του ’60 στο κατώφλι του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2024, 09:52

Την Κάμαλα Χάρις, σε όλη της την πορεία, από τα πρώτα της βήματα στην Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο μέχρι τον Λευκό Οίκο, τη χαρακτηρίζει μία φράση: Η γυναίκα που γκρεμίζει τείχη.

Ο τίτλος της πρώτης γυναίκας, και μάλιστα πρώτης έγχρωμης αντιπροέδρου, το 2020, ήταν μία ακόμη πρωτιά στη μακρά καριέρα της.

Προηγουμένως, η 59χρονη σήμερα Χάρις ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη που εξελέγη στη θέση της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη που έγινε υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, καθώς και η πρώτη έγχρωμη γερουσιαστής από την Πολιτεία.

Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στο Οκλαντ και στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, δίπλα στο Σαν Φρανσίσκο, τη δεκαετία του 1960, μία περιοχή επαναστατική και προοδευτική, σχεδόν εξ ορισμού.

Γονείς της δυο μετανάστες, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί: ο πατέρας της Ντόναλντ Χάρις, από την Τζαμάικα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και η μητέρα της Σάμαλα Γκόπαλαν, από την Ινδία, η οποία αργότερα έγινε μια από τις σπουδαιότερες ερευνήτριες για τον καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Η μητέρα της ήταν επίσης πολιτική ακτιβίστρια, που μετέδωσε στις κόρες της –τις οποίες μεγάλωσε μόνη μετά το διαζύγιό της– τις αξίες της περί κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Σάμαλα Γκόπαλαν με την κόρη της στο Σαν Φρανσίσκο το 2007 (Kamala Harris campaign)

Η Χάρις βρέθηκε επίσης από πολύ μικρή σε ένα πολυπολιτισμικό και πολυφυλετικό σχολικό περιβάλλον, το οποίο τη διαμόρφωσε για το υπόλοιπο της ζωής της. Εκανε παρέα εντός και εκτός σχολείου με παιδιά από διάφορες χώρες και διαφορετικές καταβολές.

Η αδελφή της, Μάγια, δύο χρόνια μικρότερή της, επίσης δικηγόρος που μεταπήδησε στην πολιτική, έγινε αργότερα βασική σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Η Χάρις σπούδασε στη Νομική και ξεκίνησε την καριέρα της στην εισαγγελία της κομητείας της, στην Αλαμίντα.

Το 2002 κέρδισε τις εκλογές για το κορυφαίο πόστο της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο, θέση από την οποία πολέμησε τις μεγάλες εταιρείες και τις αθέμιτες πρακτικές τους υπερασπιζόμενη τους «μικρούς» και αδύναμους.

Εστίασε επίσης στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Ποινικό Δίκαιο και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επόμενο βήμα της, το 2010, η θέση της γενικής εισαγγελέβς –ή υπουργού Δικαιοσύνης– στην Καλιφόρνια. Από το πόστο αυτό ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα όπως τα δικαιώματα των καταναλωτών, η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, εστιάζοντας στη μεταρρύθμιση και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η φήμη της βέβαια είχε φτάσει στην Ουάσινγκτον πριν ακόμα εκλεγεί γερουσιαστής, το 2016. Στο Κογκρέσο ξεχώρισε ως μια πολιτικός που δεν άφηνε «σε χλωρό κλαρί» τους Ρεπουμπλικανούς, κάνοντάς τους τις πιο δύσκολες ερωτήσεις στις εξεταστικές επιτροπές, καθώς είχε χρόνια εμπειρίας ως εισαγγελέας.

Αύγουστος 2020. Η πρώτη κοινή προεκλογική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, αφότου ο πρώτος την όρισε υποψήφια αντιπρόεδρό του (REUTERS/Carlos Barria)

Γνωστή για τις μεγάλες φιλοδοξίες της, έβαλε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, όμως αποσύρθηκε σύντομα από την κούρσα στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, καθώς οι χορηγοί σταμάτησαν να τη στηρίζουν μόλις είδαν τα χαμηλά ποσοστά της.

Παρά την έντονη λογομαχία της με τον Τζο Μπάιντεν σε ένα εσωκομματικό debate, ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ την επέλεξε για αντιπρόεδρό του, γράφοντας Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη στη θέση αυτή.

Οταν, αργότερα, κυκλοφόρησαν φήμες για εσωτερικές διαμάχες στο επιτελείο της στον Λευκό Οίκο και η ίδια υπέπεσε σε επικοινωνιακά λάθη, κυρίως λόγω απειρίας, έγινε στόχος πολλών επικρίσεων. Οι συνεργάτες της κατηγόρησαν τα ΜΜΕ και τους επικριτές της για σεξισμό και ρατσισμό και ο Μπάιντεν τη στήριξε δημόσια.

Δημοκρατικοί και πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν το τελευταίο διάστημα ότι η Χάρις βελτίωσε την εικόνα της και απέκτησε εμπειρίες κατά τη θητεία της στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν και πως ήταν έτοιμη για το επόμενο βήμα, ένα άλμα για την αμερικανική Ιστορία: να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος τής παρέδωσε τη σκυτάλη, με μια νέα ηχηρή δήλωση στήριξης προς το πρόσωπό της: «Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα ως αντιπρόεδρο. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Σήμερα παρέχω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...