890
Γιώργος Γεραπετρίτης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Νίκη Κεραμέως | InTime News / Creative Protagon

Γεραπετρίτης, Τζιτζικώστας, Κεραμέως στο παζλ των Επιτρόπων

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 13:29
Γιώργος Γεραπετρίτης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Νίκη Κεραμέως
|InTime News / Creative Protagon

Γεραπετρίτης, Τζιτζικώστας, Κεραμέως στο παζλ των Επιτρόπων

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 13:29

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ή αλλιώς σε μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές εξελίσσεται η υπόθεση του προσώπου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα κινούμενα μέρη περιλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο, τον αν θα ζητηθούν δύο προτάσεις από την Αθήνα (ένας άνδρας και μια γυναίκα), το ενδεχόμενο να απαιτηθούν μετακινήσεις στην κυβέρνηση αλλά και τους προβληματισμούς για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το δεξιότερο τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Αρχίζοντας από τις δύο «σταθερές», η πρώτη είναι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί πολιτική φιλία ετών με την φον ντερ Λάιεν από την εποχή που η γερμανίδα πολιτικός ήταν ακόμη υπουργός Αμυνας της Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπήρξε διαπραγματευτής του ΕΛΚ και έπαιξε ενεργό ρόλο (και στο παρασκήνιο) για την επανεκλογή την περασμένη εβδομάδα της φον ντερ Λάιεν στη θέση της «πρωθυπουργού» της Κομισιόν για άλλα πέντε χρόνια. Παράλληλα, υπάρχει ταύτιση προτεραιοτήτων της Αθήνας με την υπό διαμόρφωση νέα Κομισιόν σε κρίσιμα θέματα: Αμυνα (ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα), Αγρότες, Ανταγωνισμός (πολυεθνικές, τιμές προϊόντων), Στέγη (ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους), Πολιτική Προστασία, πολιτική για τη Μεσόγειο και ασφαλώς για τη Μετανάστευση, ζήτημα που κατέστη σαφές ήδη από τον Μάρτιο του 2020 και τα γεγονότα τον Εβρο.

⇒ Διαβάστε: Τι περιμένει η Ελλάδα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η δεύτερη «σταθερά» είναι η αποχώρηση του νυν Ελληνα Επιτρόπου και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη στο protothema.gr, εδώ και κάποιο διάστημα «η απόφαση Μητσοτάκη ήταν ήδη ειλημμένη, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σχοινά στο Politico (διαβάστε εδώ) όμως για το πώς ξεκλείδωσαν πόροι για την Ουγγαρία, στο πλαίσιο ενός deal για τα κεφάλαια που αφορούν την Ουκρανία, δεν τον βοήθησαν καθόλου».

Περνώντας στις μεταβλητές της επιλογής, με άξονα τα πρόσωπα, κάθε προσωπικότητα φαίνεται να συγκεντρώνει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα:

—Η επιλογή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, που έχει γραφτεί αρκετές φορές στον Τύπο τους τελευταίους μήνες, θα ταίριαζε με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, καθώς ο έλληνας ΥΠΕΞ έχει διευρυμένο δίκτυο επαφών σε ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ. Εχει όμως και αρνητικές όψεις, διότι τα ζητήματα αρμοδιότητάς του ΥΠΕΞ είναι πολλά και σημαντικά. Εαν μετακινηθεί στις Βρυξέλλες ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καλύψει τη θέση αυτή με πρόσωπο της εμπιστοσύνης του. Το επικρατέστερο θα ήταν κατά τις πληροφορίες ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο και το δικό του πόστο είναι νευραλγικό, άρα η αντικατάστασή του θα ήταν δύσκολη και με κινδύνους για καραμπόλες και ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα του ΥΠΕΞ, ο Γιώργος Παπαχρήστος σημειώνει στα ΝΕΑ ότι παρά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο, «υπάρχει ισχυρή βούληση να λυθεί το Κυπριακό ως το κλειδί για να προχωρήσει η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Οι εξελίξεις αναμένονται «τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ».

—Η επιλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, καταρχάς δεν ανακατεύει την υπουργική τράπουλα στα κορυφαία Υπουργεία. Δεύτερον, σηματοδοτεί την έμφαση που επιθυμεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου η ΝΔ κατέγραψε απώλειες και είδε την ενίσχυση μικρών ακροδεξιών κομμάτων. Επομένως πρόκειται για μια επιλογή που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τους υποστηρικτές της ΝΔ στη Μακεδονία και ευρύτερα στον Βορρά, ειδικότερα δε τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τζιτζικώστας διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που αποτελεί τη συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ.

—Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο πρόσωπα, έναν άνδρα και μια γυναίκα, ώστε να επιλέξει η ίδια με βάση το συνολικό σχήμα της νέας Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια ανά χώρα, ισχυρές πιθανότητες φέρεται να συγκεντρώνει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Η κυρία  Κεραμέως ανήκει στον κύκλο των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ το 2016, ωστόσο η μετακίνησή της θα απαιτήσει κι αυτή την κάλυψη θέσης Υπουργού. Η κυρία Κεραμέως έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών και εκπροσωπεί σήμερα την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας (EPSCO). Εχει σπουδάσει νομική στη Σορβόνη και στο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί σε δική της δικηγορική εταιρεία στην Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια, ορισμένες πηγές θεωρούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο του υποψήφιου Επιτρόπου ή των Επιτρόπων που θα προτείνει η Ελλάδα. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτό το παζλ είναι περίπλοκο. Τα βαριά χαρτοφυλάκια όπως αυτό της Ανταγωνιστικότητας συγκεντρώνουν μνηστήρες από ισχυρές χώρες και φαίνεται πως οι ρεαλιστικοί στόχοι της Αθήνας θα μπορούσαν να είναι τα χαρτοφυλάκια της Εργασίας, της Συνοχής ή ακόμη και της Ενέργειας.

Βεβαίως, υπάρχει και μια άλλη «σχολή σκέψης» που λέει ότι η επιρροή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Κομισιόν δεν περιορίζεται και δεν εξαρτάται μόνο από το χαρτοφυλάκιο ή το πρόσωπο του Ελληνα Επιτρόπου. Οι σκέψεις αυτές διατυπώνονται λαμβάνοντας υπόψη το «status» του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο στο πλαίσιο του ΕΛΚ και των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, αλλά και με βάση το ιστορικό ειλικρινούς διαλόγου και επικοινωνίας ανάμεσα τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για κρίσιμα ζητήματα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...