599
Η Σάντρα Εμι (αριστερά) ετοιμάζεται να αγκαλιάσει, ελεύθερη πια, την αδελφή της | Innocence Project

ΗΠΑ: Ελεύθερη μετά από 43 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν έκανε

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 19:05
Η Σάντρα Εμι (αριστερά) ετοιμάζεται να αγκαλιάσει, ελεύθερη πια, την αδελφή της
|Innocence Project

ΗΠΑ: Ελεύθερη μετά από 43 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν έκανε

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 19:05

Μια γυναίκα που εξέτισε 43 χρόνια για έναν φόνο που δεν διέπραξε, αφέθηκε ελεύθερη στις ΗΠΑ μετά την ανατροπή της καταδίκης της.

Η Σάντρα Εμι ήταν 20 ετών όταν κρίθηκε ένοχη για τον θάνατο της Πατρίσια Τζέσκι, από το Μιζούρι, τον Νοέμβριο του 1980 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπήρχαν στοιχεία που να τη συνέδεαν με το έγκλημα εκτός από μια ομολογία που έδωσε υπό βαριά καταστολή σε ψυχιατρείο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της υπόθεσής της, όπως ανέφερε το BBC.

Σήμερα, σε ηλικία πια 64 ετών, πιστεύεται ότι έχει εκτίσει άδικα τα περισσότερα χρόνια από κάθε κατάδικο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της.

Η νομική της ομάδα είπε ότι είναι ευγνώμονες που επανενώθηκε επιτέλους με την οικογένειά της και ότι θα «συνεχίσουν να αγωνίζονται» για να αποκαταστήσουν το όνομά της.

Η υπόθεσή της εξακολουθεί να εξετάζεται.

Η αρχική απόφαση 118 σελίδων του δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου, Ράιαν Χόρσμαν, που ανέτρεπε την καταδίκη της, δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου.

Ανέφερε ότι οι δικηγόροι της Εμι είχαν σαφείς αποδείξεις για την αθωότητά της, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων που δεν δόθηκαν στην ομάδα υπεράσπισής της στην αρχική δίκη.

«Αυτό το δικαστήριο διαπιστώνει ότι το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την αθώωσή της», κατέληξε ο δικαστής Χόρσμαν.

Η επανεξέταση της υπόθεσης έφερε στο φως το γεγονός ότι η τοπική αστυνομία αγνόησε στοιχεία που έδειχναν ως ένοχο έναν από τους αξιωματικούς της αστυνομίας -τον Μάικλ Χόλμαν- ο οποίος αργότερα πήγε στη φυλακή για άλλο έγκλημα και πέθανε το 2015.

Το φορτηγό του Χόλμαν εθεάθη στην περιοχή την ημέρα της δολοφονίας, το άλλοθί του δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί και επιπλέον χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα του θύματος, αφού ισχυρίστηκε ότι τη βρήκε σε ένα χαντάκι.

Ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια που αναγνωρίστηκαν από τον πατέρα του θύματος, βρέθηκαν επίσης στο σπίτι του Χόλμαν.

Τίποτα από αυτά δεν είχε πει η αστυνομία στην ομάδα υπεράσπισης της Εμι στην αρχική δίκη, σημειώνει το BBC.

Η Εμι ανακρίθηκε από την αστυνομία πολλές φορές υπό την επήρεια αντιψυχωσικών φαρμάκων και ισχυρού ηρεμιστικού μετά από ακούσιο εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο. Είχε λάβει περιστασιακά ψυχιατρική θεραπεία από τα 12 της χρόνια.

Οι απαντήσεις της ήταν «μονοσύλλαβες» και «δεν ήξερε ακριβώς τι συνέβαινε», έδειξαν τα δικαστικά έγγραφα, και μερικές φορές μετά βίας κρατούσε το κεφάλι της όρθιο γιατί πονούσε από μυϊκούς σπασμούς –μια παρενέργεια των φαρμάκων.

Η κριτική του δικαστή Χόρσμαν σημείωσε ότι κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο δεν συνέδεε την Εμι με τη δολοφονία. Δεν είχε κανένα κίνητρο και δεν υπήρχαν μάρτυρες που να τη συνέδεαν με το έγκλημα.

Η Σάντρα Εμι τελικά έφυγε από τη φυλακή την Παρασκευή και θα ζήσει με την αδελφή της.

Μετά την απελευθέρωσή της ξαναβρέθηκε με την οικογένειά της σε ένα κοντινό πάρκο, όπου αγκάλιασε την αδελφή, την κόρη και την εγγονή της.

Ο πατέρας της είχε νοσηλευτεί και λάμβανε ανακουφιστική φροντίδα αυτή την εβδομάδα. Η νομική της ομάδα είπε ότι σχεδίαζε να τον επισκεφτεί το συντομότερο δυνατό.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Σον Ο’Μπράιεν είπε ότι θα χρειαστεί βοήθεια επειδή έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη φυλακή και δεν δικαιούται κοινωνικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...