216
Τουρίστες που αποβιβάστηκαν από κρουαζιερόπλοιο βγαίνουν βόλτα στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 17:58
Τουρίστες που αποβιβάστηκαν από κρουαζιερόπλοιο βγαίνουν βόλτα στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 17:58

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 (λοίμωξη COVID-19) στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, αν και η μέση εβδομαδιαία αύξηση στην τιμή του φορτίου από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου ήταν 24%, η τιμή που μετρήθηκε τη Δευτέρα 15/7/2024 ήταν 66% μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Όπως διευκρινίζεται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, «τέτοια απότομη αύξηση είχε καιρό να παρατηρηθεί και αν επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις στις επόμενες ημέρες, θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού».

Με βάση την πιο πρόσφατη μέτρηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο ρυθμός διπλασιασμού των φορτίων είναι ανά 18 ημέρες. Με χρόνο γενιάς (μέσος χρόνος που μεσολαβεί από τη μόλυνση ενός ατόμου μέχρι να μολύνει αυτό με τη σειρά του τα δευτερογενή κρούσματα) τις 2,8 ημέρες ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt) εκτιμάται στο 1.115.

«Το κύμα αυτό εξελίσσεται αργά από τα μέσα Μαΐου και η Θεσσαλονίκη καθυστέρησε σε σχέση με άλλες πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και απότομες αυξήσεις στη διασπορά, καθώς η κινητικότητα και ο τουρισμός μεταβάλλονται σημαντικά όσο προχωράει το καλοκαίρι», σημειώνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...