372
| REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Παρίσι 2024: Μερικά hints για την τελετή έναρξης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2024, 20:30
|REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Παρίσι 2024: Μερικά hints για την τελετή έναρξης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2024, 20:30

Στις 26 Ιουλίου, 19:30 τοπική ώρα, θα δοθεί το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024, υπό το βλέμμα 300.000 θεατών και ενός δισεκατομμυρίου τηλεθεατών από όλον τον κόσμο.

Ποτέ ξανά μέχρι σήμερα (μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή) η τελετή έναρξης των Αγώνων δεν έχει λάβει χώρα εκτός σταδίου. Θα γίνει στο Παρίσι. Στον Σηκουάνα. Και όλοι προσπαθούν να φανταστούν τι θα περιλαμβάνει.

Σε ένα πολυτελές δωμάτιο στον 16ο όροφο ενός ξενοδοχείου, βρίσκεται εκείνος που ξέρει. Είναι Τομά Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής. Ο 42χρονος Ζολί είναι βραβευμένος ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης γνωστός στη Γαλλία για τις ανατρεπτικές διασκευές του Σαίξπηρ, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το προτζεκτ Παρίσι2024.

«Στην αρχή ήμουν σαν σοκαρισμένος. Πώς θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα σόου με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν όλοι;», λέει ο ίδιος στο Associated Press.

Δίνοντας μια ιδέα για την τελετή, ο Ζολί λέει: «Η Γαλλία δεν σταματά ποτέ να κατασκευάζεται, να αποδομείται και να ανακατασκευάζεται. Είναι ζωντανή». Εννοεί, σύμφωνα με το AP ότι θα αφηγηθεί την ιστορία της χώρας του αλλά με τον δικό του ανατρεπτικό τρόπο, αποφεύγοντας τα κλισέ και τα στερεότυπα.

«Όταν βλέπουμε την Αμελί, ξέρουμε ότι το αληθινό Παρίσι δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα παίξουμε με όλα αυτά τα κλισέ, αλλά ταυτόχρονα θα τα αμφισβητήσουμε», λέει.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μια 100% ελεύθερη τελετή, με εκατομμύρια ανθρώπους να την παρακολουθούν παρέλαση από τις όχθες του Σηκουάνα. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε υπό το φόβο απειλών και επιθέσεων και έτσι θα υπάρχουν προσκλήσεις και όχι πάνω από 300.000 θεατές.

«Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ εκτός σταδίου. Δεν υπάρχει προηγούμενο μοντέλο, είναι η απόλυτη δημιουργία», δήλωσε ο Ζολί, οραματιζόμενος ένα γιγαντιαίο μπαλέτο σε 12 πράξεις με εκατοντάδες χορευτές τοποθετημένους στις γέφυρες του Σηκουάνα, καθώς βάρκες επιπλέουν στον ποταμό μεταφέροντας τους αθλητές στον Πύργο του Άιφελ!

Φυσικά, τα χείλη του είναι σφραγισμένα. Οι πρόβες γίνονται σε μυστικές τοποθεσίες διάσπαρτες σε όλη τη Γαλλία και το AP αναφέρει πως δεν θα υπάρξει γενική δοκιμή πριν από την πραγματική ημερομηνία της τελετής.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, περιλαμβάνοντας από υποβρύχια μέσα στον Σηκουάνα και λαμπερές εμφανίσεις κορυφαίων σταρ όπως η Σελίν Ντιόν, η Lady Gaga και η γαλλο-μαλινέζα τραγουδίστρια Αγια Νακαμούρα.

«Θα απολυθώ αν σας πω οτιδήποτε», λέει ο Ζολί γελώντας.

Έτσι κι αλλιώς, η 26η Ιουλίου δεν είναι μακριά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...