716
Ο δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς ακούει την ετυμηγορία του ρωσικού δικαστηρίου, την Παρασκευή | REUTERS/Dmitry Chasovitin

Ο Γκέρσκοβιτς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπεία στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 17:38
Ο δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς ακούει την ετυμηγορία του ρωσικού δικαστηρίου, την Παρασκευή
|REUTERS/Dmitry Chasovitin

Ο Γκέρσκοβιτς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπεία στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 17:38

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή ένοχο τον αμερικανό δημοσιογράφο Εβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Wall Street Journal, στην οποία εργαζόταν ο Γκέρσκοβιτς, έκανε λόγο για μια δίκη βιαστική, που διεξήχθη υπό μυστικότητα και που η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε ως απάτη.

Η δίκη του 32χρονου δημοσιογράφου, που αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ.

Ο ίδιος συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στην πόλη, που βρίσκεται στα Ουράλια Ορη, στις 29 Μαρτίου 2023. Από τότε παρέμενε έγκλειστος σε ρωσικές φυλακές. Ο δημοσιογράφος έχει ασκήσει δίχως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες εφέσεις κατά της κράτησής του.

Στη δίκη, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλλέξει μυστικές πληροφορίες έπειτα από εντολές της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για εταιρεία που κατασκευάζει τεθωρακισμένα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος αμερικανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, που ήρθε έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία, θεωρήθηκε από πολλούς δεδομένη, καθώς οι αθωωτικές αποφάσεις ρωσικών δικαστηρίων σε δίκες που αφορούν κατασκοπεία κατά της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας συχνά θέλουν μήνες για να διεκπεραιωθούν και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία διεξήχθη η συγκεκριμένη  δίκη, κεκλεισμένων των θυρών, ενίσχυσε τις εικασίες ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, πάντως, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και του δημοσιογράφου της Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν είναι εφικτή συμφωνία ανταλλαγής για τον Γκέρσκοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Θα αφήσω την ερώτησή σας αναπάντητη».

Διεθνείς αντιδράσεις

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών, αρχηγών κρατών και οργανώσεων για την καταδίκη του αμερικανού δημοσιογράφου.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, όπου εργαζόταν ο Γκέρσκοβιτς, έκανε λόγο για μια «σκανδαλώδη» καταδίκη, η οποία «συμβαίνει ενώ ο Εβαν έχει περάσει 478 ημέρες στη φυλακή, φυλακισμένος άδικα, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του (…) όλα αυτά επειδή έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη της εφημερίδας.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) χαρακτήρισε επίσης σκανδαλώδη την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου. «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια. Είναι καιρός να σταματήσει η διπλωματία της ομηρείας και να απελευθερωθεί αμέσως» είπε ο Κάρλος Μαρτίνεζ της Serna, διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η Υπατη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την καταδίκη του Γκέρσκοβιτς. «Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν να εκτελούν τις βασικές επαγγελματικές τους λειτουργίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς φόβο αντιποίνων – σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Ζητούμε την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων στη Ρωσία, που κρατούνται αποκλειστικά επειδή κάνουν τη δουλειά τους».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον εργάζεται «εντατικά» για να διασφαλίσει ότι ο Γκέρσκοβιτς θα αφεθεί ελεύθερος. «Στοχοποιήθηκε από τις ρωσικές αρχές επειδή είναι δημοσιογράφος και Αμερικανός» κατήγγειλε ο Μπάιντεν. «Εργαζόμαστε σκληρά για να απελευθερώσουμε τον Εβαν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία κρατά αδίκως τον Εβαν. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι εργάζεται νυχθημερόν προσπαθώντας να φέρει πίσω στις ΗΠΑ τον Γκέρσοβιτς και έναν άλλο φυλακισμένο Αμερικανό, τον πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε «αξιοκαταφρόνητη» την καταδίκη του Γκέρσκοβιτς και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. «Η καταδίκη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Εβαν Γκέρσκοβιτς είναι αξιοκαταφρόνητη και απλώς θυμίζει την απόλυτη περιφρόνηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία. Η δημοσιογραφία δεν πρέπει να είναι έγκλημα. Ο Γκέρσκοβιτς πρέπει να αποφυλακιστεί αμέσως» έγραψε ο βρετανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Χ.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε την καταδίκη του δημοσιογράφου «πολιτικά υποκινούμενη και μέρος της πολεμικής προπαγάνδας του Πούτιν». Η ετυμηγορία που καταδικάζει τον αμερικανό δημοσιογράφο σε 16 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία «αποκαλύπτει τον φόβο του Πούτιν» για την αλήθεια, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι η καταδίκη του Γκέρσκοβιτς είναι αποτέλεσμα μιας «δίκης-παρωδίας» και απαίτησε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...