1001
Με ελληνικό αίμα, η πριγκίπισσα Μάχρα έκανε αυτό που μέχρι πρότινος μόνον οι άνδρες μπορούσαν να κάνουν στα Εμιράτα | Instagram @hhshmahra / CreativeProtagon

Ντουμπάι: Η ελληνίδα πριγκίπισσα που αψήφισε τον ισλαμικό νόμο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 20:40
Με ελληνικό αίμα, η πριγκίπισσα Μάχρα έκανε αυτό που μέχρι πρότινος μόνον οι άνδρες μπορούσαν να κάνουν στα Εμιράτα
|Instagram @hhshmahra / CreativeProtagon

Ντουμπάι: Η ελληνίδα πριγκίπισσα που αψήφισε τον ισλαμικό νόμο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 20:40

«Σε χωρίζω, σε χωρίζω και σε χωρίζω». Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, το ταλάκ, όπως ονομάζεται στον ισλαμικό νόμο το δικαίωμα να χωρίζεις με μια απλή φράση, ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών στις μουσουλμανικές χώρες. Η ελληνικής καταγωγής (η μητέρα της είναι η εκ Σπάρτης Ζωή Γρηγοράκου) πριγκίπισσα Μάχρα μπιντ Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμπ, κόρη του ηγέτη του Ντουμπάι, ανέτρεψε τα δεδομένα και χώρισε –μέσω Instagram– τον άπιστο σύζυγό της, γράφοντας την παραπάνω φράση.

«Να προσέχεις. Η πρώην σύζυγός σου», έκλεισε τη σύντομη ανάρτησή της η πριγκίπισσα, που θα τη γράφουμε Μάχρα στο εξής, διότι αλλιώς το κείμενο δεν θα τελειώσει ποτέ. Ο μπαμπάς της όμορφης Μάχρα, ο αλ Μακτούμπ, έχει 26 παιδιά από… διάφορες συζύγους, όπως αναφέρει το βιογραφικό του. Μία από αυτές τις διάφορες υπήρξε η Ζωή Γρηγοράκου, που του χάρισε τη Μάχρα, πριν απομακρυνθεί τόσο από κοντά του όσο και από το… χαρέμι του στο Ντουμπάι.

Ο Μοχάμεντ, που είναι πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και απόλυτος ηγέτης στο Ντουμπάι, ένα απολυταρχικό εμιράτο χωρίς κανέναν δημοκρατικό θεσμό, έχει μακρύ ιστορικό σκανδάλων πάσης φύσεως, κυβερνητικών, επιχειρηματικών αλλά και προσωπικών. Μία από τις κόρες του, η Λατίφα, σύμφωνα με την Washington Post προσπάθησε να δραπετεύσει από την αυλή στο Ντουμπάι, την έπιασαν και την επέστρεψαν σε εκείνον. Η Λατίφα κατηγόρησε τον πατέρα της ότι την κρατούσε φυλακισμένη και υπό την επήρεια φαρμάκων.

Από τις τουλάχιστον επτά συζύγους του Μοχάμεντ οι έξι τον έχουν χωρίσει και από πέρυσι παραμένει παντρεμένος μόνο με τη δεύτερη, τη Χιντ μπιντ Μακτούμ μπιν Τζουμά Αλ Μακτούμ.

Το 2004 παντρεύτηκε, σε πέμπτο γάμο, τη Χιντ μπιντ Χουσεΐν, κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεΐν, και ετεροθαλή αδελφή του νυν βασιλιά, Αμπντάλα. Το 2019 η Χιντ δραπέτευσε, επίσης με τα δύο τους παιδιά, στο Λονδίνο, όπου κινήθηκε δικαστικά ζητώντας διαζύγιο, αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών και θηριώδη διατροφή. Τα πήρε, αφού απέδειξε ότι εκείνος έβαζε περίστροφα κάτω από το μαξιλάρι της για να την εκφοβίσει και να την εκδικηθεί που είχε δεσμό με τον σωματοφύλακά της!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shaikha Mahra Mohammed Rashed Al Maktoum (@hhshmahra)

Είναι κάπως ασαφές το πότε παντρεύτηκε και πότε χώρισε από τη Γρηγοράκου, αλλά η μοναδική τους κόρη, η Μάχρα, γεννήθηκε το 1994. Η ίδια παντρεύτηκε τον σεΐχη Μάνα μπιν Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ μπιν Μάνα Αλ Μακτούμπ, επίσης μέλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ, τον Μάιο του 2023. Πριν από μόλις τρεις μήνες γεννήθηκε η κόρη τους.

Προφανώς ο γάμος δεν απεδείχθη επιτυχημένος και έτσι η Μάχρα αποφάσισε να χωρίσει τον Μάνα, με τον παραπάνω πολύ πρωτότυπο και σίγουρα όχι πολύ ευχάριστο για τη βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ τρόπο. Η πριγκίπισσα έγραψε ότι ο σύζυγός της «είναι απασχολημένος με άλλες παρέες», υπονοώντας ότι δεν της ήταν πιστός.

Οι άνδρες, κατά τον ισλαμικό νόμο, μπορούν να χωρίζουν τις συζύγους τους επαναλαμβάνοντας τρεις φορές τη λέξη «διαζύγιο», χωρίς να χρειάζεται ούτε να τους δίνουν εξηγήσεις ούτε να έχουν τη συναίνεσή τους.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο ισλαμικός νόμος διέπει τις διαδικασίες γάμου και διαζυγίου για ζευγάρια μουσουλμάνων, καθώς και για ζευγάρια στα οποία ο άντρας είναι μουσουλμάνος και η γυναίκα όχι. Τα ζευγάρια μη μουσουλμάνων ομογενών, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαζύγιο στη χώρα καταγωγής τους ή να υποβάλουν αίτηση στο δικαστήριο για να ζητήσουν να εφαρμοστούν οι νόμοι της χώρας καταγωγής τους στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι γυναίκες λαμβάνουν συνήθως μια προίκα από τον σύζυγό τους ή την οικογένεια του συζύγου τους κατά τον γάμο. Μόλις μια γυναίκα επιστρέψει την προίκα, είναι σε θέση να επιδιώξει νόμιμα τον χωρισμό.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια μουσουλμάνα δεν επιτρέπεται νομίμως να παντρευτεί έναν μη μουσουλμάνο χωρίς απόδειξη της μεταστροφής του στο Ισλάμ. Από την άλλη, ένας μουσουλμάνος άνδρας επιτρέπεται να παντρευτεί μια μη μουσουλμάνα γυναίκα και επιτρέπεται επίσης να έχει έως τέσσερις συζύγους, αρκεί να προσφέρει «ίση διατροφή και ίση μεταχείριση σε όλες», σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο.

Μετά από την ανακοίνωση της Μάχρα, τόσο αυτή όσο και ο (πρώην) σύζυγός της φαίνεται να έχουν αφαιρέσει όλες τις φωτογραφίες ο ένας του άλλου από τις αντίστοιχες σελίδες τους στο Instagram.

Τον χώρισε, τον χώρισε και τον χώρισε. Πώς να αισθάνεται, άραγε, ένας άνδρας σε μια τόσο βαθιά πατριαρχική κοινωνία, όταν του κάνουν όσα θεωρούσε ότι μπορεί να κάνει μόνο εκείνος;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...