556
Η δημοσιογράφος Τζούλια Κορτέζε (αριστερά) καλείται να πληρώσει 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στην Τζόρτζια Μελόνι επειδή σχολίασε δημοσίως το ύψος της | X / REUTERS/Guglielmo Mangiapane/

Ιταλίδα δημοσιογράφος πληρώνει αποζημίωση στην Μελόνι, επειδή την είπε «κοντή»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 12:06
Η δημοσιογράφος Τζούλια Κορτέζε (αριστερά) καλείται να πληρώσει 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στην Τζόρτζια Μελόνι επειδή σχολίασε δημοσίως το ύψος της
|X / REUTERS/Guglielmo Mangiapane/

Ιταλίδα δημοσιογράφος πληρώνει αποζημίωση στην Μελόνι, επειδή την είπε «κοντή»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 12:06

Ιταλικό δικαστήριο επέβαλε σε μια δημοσιογράφο να πληρώσει 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επειδή κορόιδεψε το ύψος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το δικαστήριο, σύμφωνα με τον Guardian, αποφάνθηκε ότι η δημοσιογράφος έκανε «body shaming» στην ιταλίδα πρωθυπουργό.

Στην Τζούλια Κορτέζε, δημοσιογράφο με έδρα το Μιλάνο, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 1.200 ευρώ (με ανασταλτικό χαρακτήρα), για μια ανάρτηση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2021, έναν χρόνο πριν η ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι ανέλθει στην εξουσία.

Οι δύο τους συγκρούστηκαν αφότου η 36χρονη Κορτέζε δημοσίευσε μια «πειραγμένη» φωτογραφία της Μελόνι, με φόντο τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, στο Twitter, τώρα Χ. Σε αντίδραση, η Μελόνι έγραψε στο Facebook ότι η «παραποιημένη φωτογραφία» ήταν «μοναδικής βαρύτητας» και ότι είχε δώσει εντολή στον δικηγόρο της να κινηθεί νομικά κατά της δημοσιογράφου.

Η δημοσίευση της Μελόνι στο Facebook σχετικά με την «παραποιημένη φωτογραφία». (Facebook)

Την ίδια ημέρα, η Κορτέζε ανέβασε δύο ακόμη tweets, στα οποία έλεγε περίπου τα εξής: «Η μεγάλη φασαρία που δημιούργησες στο Facebook, δείχνει αυτό που είσαι: μια μικρή γυναίκα» και «Δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, έχεις μόνο 1,2 μέτρα ύψος. Δεν μπορώ καν να σε δω»…

Η Κορτέζε αθωώθηκε για το tweet που συνέκρινε τη Μελόνι με τον Μουσολίνι, αλλά καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση για τα δύο τελευταία, για τα οποία ο δικαστής στο Μιλάνο αποφάσισε ότι «λοιδορούν σωματικά χαρακτηριστικά».

Η Κορτέζε είπε ότι η καταδίκη για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης». «Υπάρχει ένα κλίμα δίωξης. Δεν νιώθω ότι έχω πλέον την ελευθερία να γράφω για αυτήν την κυβέρνηση, γιατί από τη στιγμή που προσδιορίζεσαι ως ανεπιθύμητος δημοσιογράφος γι’ αυτήν την κυβέρνηση, δεν αφήνουν τίποτα να περάσει», είπε στον Guardian.

Η Κορτέζε μπορεί να κάνει έφεση, αλλά φέρεται να μην έχει αποφασίσει αν θα το κάνει. «Το να συνεχίσω, κινδυνεύει να μου κοστίσει πολύ και δεν ξέρω πώς θα τελειώσει», είπε.

Ο δικηγόρος της Μελόνι είπε ότι η ίδια θα διαθέσει τα 5.000 ευρώ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με διάφορα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μελόνι έχει ύψος 1,63 μέτρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται νομικά εναντίον δημοσιογράφου ή κάποιου που της έχει ασκήσει δημόσια κριτική. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνησή της έχει κατηγορηθεί για στρατηγική και συστηματική χρήση αγωγών συκοφαντικής δυσφήμισης, ώστε να φιμώσει δημοσιογράφους και διανοούμενους.

Σε μια υπόθεση υψηλού προφίλ, το περασμένο φθινόπωρο, ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, που γράφει συνήθως για την ιταλική μαφία, κρίθηκε ένοχος για δυσφήμιση της Μελόνι και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ επειδή την αποκάλεσε «κάθαρμα» για τις μεταναστευτικές πολιτικές της. Η υπόθεση χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Σαβιάνο κατηγόρησε την Μελόνι και το σύμμαχό της, τον ακροδεξιό ηγέτη Ματέο Σαλβίνι, ότι αντιμετωπίζουν «βιτριολικά» τα πλοία που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Η Μελόνι μήνυσε επίσης την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Ρούλα Τζεμπρεάλ, η οποία έχει ιταλική και ισραηλινή υπηκοότητα, για ένα tweet που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2022. Επιπλέον, η Τζεμπρεάλ μηνύθηκε από τον Φάμπιο Ραμπέλι, πολιτικό από το κόμμα της Μελόνι «Αδελφοί της Ιταλίας», και αντιπρόεδρο της κάτω βουλής, μετά από ένα tweet τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση του Μελόνι έχει κατηγορηθεί ότι ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai και σε άλλα ιταλικά ΜΜΕ. Τον Απρίλιο, η Rai δέχθηκε πυρά για υποτιθέμενη λογοκρισία, μετά την απότομη ακύρωση ενός αντιφασιστικού μονολόγου που επρόκειτο να διαβαστεί από τον συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...