Το όπλο που χρησιμοποίησε ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ, το ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15, στις ΗΠΑ έχει συνδεθεί με μαζικές δολοφονίες, έγραψε η Corriere della Sera, και άρχισε να τις απαριθμεί: 60 νεκροί σε μουσικό φεστιβάλ στο Λας Βέγκας, 49 σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, 26 σε μια εκκλησία του Τέξας και 21 σε κάποιαν άλλη εκκλησία στην ίδια Πολιτεία, 27 σε ένα σχολείο του Νιούτον στο Κονέκτικατ, όπως και καμιά διακοσαριά άλλοι σκοτωμένοι σε ανάλογα περιστατικά σε διάφορες Πολιτείες.
Αυτές τις μαζικές σφαγές αθώων ανθρώπων, «η λίστα των οποίων ενδέχεται να μεγαλώσει», τις προκάλεσαν «μοναχικά άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας». Αν και σε κανένα από τα προαναφερθέντα περιστατικά ωμής και χύδην βίας δεν υπήρξε κορυφαίος πολιτικός στόχος, το μιλανέζικο Μέσο φρονεί ότι «το ίδιο συνέβη και στο Μπάτλερ», δηλαδή σε χώρο προεκλογικής εκδήλωσης με ομιλητή και στόχο έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο για το αξίωμα.
«Ο νεαρός πήρε το όπλο από το οπλοστάσιο του πατέρα του, ανενόχλητος ανέβηκε στην ταράτσα, πυροβόλησε κατά του Τραμπ και σκότωσε έναν άλλον άνθρωπο. Πρόκειται για την ατομική ψυχασθένεια που έγινε συλλογική τραγωδία. Ο ίδιος τύπος ατόμων, και με το ίδιο όπλο μάλιστα, έχει επιτεθεί σε παιδιά, σε σπουδαστές, σε μετανάστες, σε διαδηλωτές, σε εκκλησιαζόμενους, σε πελάτες μπαρ, σε πλήθος κινούμενο ή ακίνητο. Τώρα ήταν η σειρά ενός υποψηφίου προέδρου».
Το AR-15, συνέχισε η Corriere, δεν είναι κατάλληλο για κυνήγι ή για σπορ, καθώς είναι πολεμικό όπλο. «Μέχρι το 2004 η πώλησή του απαγορευόταν, ενώ σήμερα μόνο λίγες Πολιτείες εμποδίζουν την αγορά του. Στη συγκέντρωση του Μπάτλερ μερικοί οπαδοί του Τραμπ είχαν φωτογραφίες του AR-15 στα πουκάμισα και στα καπέλα τους, όμως με αυτό το όπλο ο νεαρός προσπάθησε να σκοτώσει το είδωλό τους. Πώς θα αντιδρούσε μια υγιής κοινωνία; Θα έβγαζε κάποια όπλα από τη νόμιμη κυκλοφορία. Ωστόσο, στις ΗΠΑ αυτό φαίνεται αδύνατον».
Το σημείωμα κατέληξε με την αναφορά ότι ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να απαγορεύσει το AR-15, όμως δεν το κατάφερε. Επίσης, ότι στο παρελθόν ο Τραμπ είχε απορήσει με την κυκλοφορία του («Αλήθεια, τι κάνουν οι άνθρωποι με ένα τέτοιο όπλο;»), αλλά οι λομπίστες της βιομηχανίας όπλων (η National Riffle Association) τον έπεισαν να μην το απαγορεύσει. «Συνεχείς σφαγές, μαζικές δολοφονίες, και τώρα η επίθεση σε υποψήφιο πρόεδρο. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να συνέλθει η Αμερική;»
Ακόμη «σκάβουν» ψάχνοντας το κίνητρο
Σε άλλο κείμενό της η Corriere έγραψε ότι το κίνητρο στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ παραμένει το μέγα ζητούμενο. Και αυτό αναζητούν οι ερευνητές των ειδικών υπηρεσιών «που σκάβουν βαθιά» στο παρελθόν του νεαρού με το AR-15 του μπαμπά του.
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές αλλά και προσωπικές επαφές του 20χρονου, ο οποίος εκτελέστηκε επιτόπου στο Μπάτλερ. Το δεύτερο ρεπορτάζ της Corriere βρήκε ενδιαφέρουσα «την αξιολόγηση ενός ειδικού από το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης».
Αυτός δεν κατονομάζεται στο ρεπορτάζ, ωστόσο επικεντρώηθηκε σε δύο σημεία: Πρώτον, ότι στην αμερικανική κοινωνία ο αριθμός των ατόμων που συλλαμβάνονται για επιθέσεις ή για απειλές κατά δημοσίων προσώπων και μάλιστα για ιδεολογικούς λόγους «είναι σίγουρα υψηλός». Ο ειδικός λέει ότι υπάρχουν πολλοί εξτρεμιστές, κάθε τάσης. «Από ρατσιστές μέχρι μισογύνηδες και από αριστερούς ριζοσπάστες μέχρι νεοναζιστές».
Δεύτερον, ότι από τους 503 συλληφθέντες για τέτοια δράση, μόνον οι μισοί είχαν ξεκάθαρο πολιτικό αποτύπωμα. Οι άλλοι πυροβόλησαν από θυμό, τρέλα, μίσος και από «αόρατες ωθήσεις».
Τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση του σφαγέα στο προαναφερθέν φεστιβάλ του Λας Βέγκας, ο οποίος σκότωσε 60 άτομα, είναι χαρακτηριστική στο πλαίσιο της τρέλας που δεν έχει σαφή κίνητρα όταν «της τη δίνει» και τραβάει τη σκανδάλη: «Ο Στίβεν Πάντοκ είχε προετοιμάσει καλά την επίθεσή του. Μέχρι σήμερα το FBI δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί ο παθιασμένος τζογαδόρος αποφάσισε να αφαιρέσει αθώες ζωές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News