Η Σκάρλετ Γιοχάνσον, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT χρησιμοποίησε μια μίμηση της φωνής της, καθώς η ίδια αρνήθηκε να δανείσει την δική της. «Η πρόταση ήταν αντίθετη στις βασικές μου αξίες», είχε πει. Η Γιοχάνσον έχει μιλήσει εναντίον της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI, λέγοντας ότι είναι «πολύ ανήσυχη» και «πολύ θυμωμένη» επειδή η εταιρεία φέρεται να μιμήθηκε τη φωνή της για το σύστημα Sky του ChatGPT.
H ηθοποιός, σύμφωνα με τον Guardian, έγινε πρωτοσέλιδο πριν από μερικούς μήνες, όταν εξέδωσε μια δημόσια δήλωση λέγοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, επικοινώνησε μαζί της τον Σεπτέμβριο του 2023 για να της ζητήσει να «δανείσει» τη φωνή της στο Sky, ως φόρο τιμής στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Αυτή», του Σπάικ Τζόουνς, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει. H Γιοχάνσον είχε αρνήθηκε για «προσωπικούς λόγους». Τον Μάιο, καθώς η εταιρεία κυκλοφόρησε το Sky, ο Αλτμαν μοιράστηκε ένα tweet που έγραφε απλώς «Αυτή». Η Γιοχάνσον μπήκε στο Sky και λέει ότι άκουσε, έκπληκτη, τη φωνή της.
Μετά τη δημόσια δήλωση της Γιοχάνσον και αφού οι δικηγόροι της επικοινώνησαν με την OpenAI για να απαιτήσουν να αλλάξει η φωνή του Sky, η OpenAI συμμορφώθηκε, αλλά υποστήριξε ότι «η φωνή του Sky δεν είναι μίμηση εκείνης της Σκάρλετ Γιοχάνσον, αλλά ανήκει σε μια άλλη επαγγελματία ηθοποιό που χρησιμοποιεί τη δική της φυσική φωνή».
Ο Αλτμαν είπε αργότερα ότι η ηθοποιός που έδωσε τελικά τη φωνή της στο Sky, είχε προσληφθεί προτού ο ίδιος πλησιάσει τη Γιοχάνσον για να γίνει μια επιπλέον, έκτη φωνή. Παρόλα αυτά, ζήτησε συγγνώμη από τη Γιοχάνσον και είπε ότι είχαν αποσύρει τη φωνή του Sky «από σεβασμό προς αυτήν».
Μιλώντας στους New York Times, η ηθοποιός είπε ότι «απέφυγε ενεργά να συμμετάσχει στη συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναστατώθηκε πολύ όταν τελικά το όνομά της ενεπλάκη στην όλη υπόθεση.
«Ενιωσα ότι δεν ήθελα να είμαι στην πρώτη γραμμή αυτού του ζητήματος, ότι ήταν ενάντια στις βασικές μου αξίες», πρόσθεσε. Η Γιοχάνσον συνέχισε, περιγράφοντας την τεχνολογία deepfake ως μια «σκοτεινή σκουληκότρυπα από την οποία δεν μπορείς ποτέ να βγεις».
«Μόλις προσπαθήσετε να εξαφανίσετε κάτι από μια περιοχή, εμφανίζεται κάπου αλλού. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν διαφορετική νομοθεσία και κανόνες. Εάν ο πρώην σύντροφός σας θέλει να σας εκδικηθεί με ψεύτικο πορνό, ολόκληρη η ζωή σας μπορεί να καταστραφεί εντελώς», είπε.
«Νομίζω ότι οι τεχνολογίες κινούνται πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τις διαχειριστεί ο εύθραυστος ανθρώπινος εγωισμός μας και βλέπεις τα αποτελέσματα παντού, ειδικά στους νέους».
Ερωτηθείσα αν ο Αλτμαν θα μπορούσε να γίνει ένας επιτυχημένος «κακός» της Marvel, είπε: «Υποθέτω ότι θα ήταν εξαιρετικός. Ισως με ένα ρομποτικό χέρι».
Η δημόσια διαμάχη της Γιοχάνσον με το OpenAI ήρθε τρία χρόνια μετά τη νομική της διαμάχη με την Disney για την κυκλοφορία της ταινίας της Marvel «Black Widow», η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και στην υπηρεσία streaming Disney+ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Γιοχάνσον ισχυρίστηκε ότι το συμβόλαιό της περιείχε την προϋπόθεση ότι η Black Widow θα κυκλοφορούσε αποκλειστικά στους κινηματογράφους, υποστηρίζοντας ότι οι αμοιβές της βασίζονταν στην απόδοση της ταινίας στο box office και ότι η υβριδική κυκλοφορία της θα επηρέαζε τα χρήματά που θα έπαιρνε τελικά.
Η αρχική απάντηση της Disney ήταν απροσδόκητα επιθετική, καθώς σε μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση, αποκάλυψε ότι η Γιοχάνσον πήρε προκαταβολή 20 εκατομμύρια δολάρια. Η Γιοχάνσον απάντησε, αποκαλώντας το στούντιο «μισογυνιστικό».
Τα δύο μέρη συμφώνησαν τελικά σε διακανονισμό, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έφτασε τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News