834
Ο Νίκος Δένδιας ενώ αποχωρεί απο το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη - σε εξοχως ειρωνικό τόνο η απάντησή του στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας | INTIMEnews

Στο μάτι των Τούρκων ο Δένδιας: «Χτίζει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 13:00
Ο Νίκος Δένδιας ενώ αποχωρεί απο το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη - σε εξοχως ειρωνικό τόνο η απάντησή του στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας
|INTIMEnews

Στο μάτι των Τούρκων ο Δένδιας: «Χτίζει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 13:00

Σκληρή προσωπική επίθεση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, εξαπέλυσε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, σε μια ασυνήθη, στη διπλωματική τουλάχιστον πρακτική, ανακοίνωση με αφορμή όσα είπε (εδω) για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στον «Αττίλα», ο Νίκος Δένδιας μίλησε για παράνομη, παντελώς αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο εισβολή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίς, τονίζοντας (όπως είχε κάνει και τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης) πως «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του διεθνούς δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το απόσπασμα των δηλώσεων Δένδια που προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας

Υπογράμμισα τη διαχρονική, απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη συμπαράστασή μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, συμβατή πάντοτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια, από εδώ, από τη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια, δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το διεθνές δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Ερεθισμένη από όσα άκουσε απο τον κ. Δένδια, η τουρκική πλευρά μιλάει για ψευδή και συκοφαντική δήλωση, αγνοώντας προφανώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων-ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ αποκαλεί τον τουρκικό στρατό κατοχής στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας «διαχρονικό εγγυητή της ειρήνης και της ηρεμίας» στην Κύπρο!

Στοχοποιώντας τον προσωπικά, διακρίνει πίσω από τη δήλωση του έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας προσπάθεια να κάνει πολιτική καριέρα με τέτοιου είδους τοποθετήσεις, δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που αναλυτικά έχει ως εξής :

«Καταδικάζουμε έντονα τη χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική δήλωση του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Δένδια, που στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό.

Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση βάσει των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, και έσωσε από απόπειρα γενοκτονίας τον τουρκοκυπριακό λαό (σ.σ. όπως αναφέρεται στο κείμενο), ο οποίος υπέστη κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974.

Χάρη στο θάρρος και την παρουσία του τουρκικού στρατού δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό (σ.σ. όπως αναφέρεται στο κείμενο) εξαλείφθηκε, το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα ανατράπηκε και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή.

Οι τούρκοι στρατιώτες θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν.

Καλούμε τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο.

Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Η τουρκική αμετροέπεια και η απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στην Κύπρο, με τη συνεχιζόμενη κατοχή και την επιδίωξη οριστικής διχοτόμησης της Μεγαλονήσου (βλ. επιμονή σε λύση δύο κρατών), δεν έμεινε αναπάντητη.

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία» αναφέρει με ισχυρή δόση ειρωνείας στην ανακοίνωση-απάντησή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Επίσκεψη στην ΑΣΔΥΣ

Την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας, συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτρη Χούπη, και του Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γεωργίου Κωστίδη, επισκέφθηκε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στο στρατόπεδο «Ζορμπά» στο Γουδή, όπου και ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του σχηματισμού από τον διοικητή, αντιστράτηγο Δημήτριο Μπαλομύτη, και αρμόδιους επιτελείς.

«Η ΑΣΔΥΣ –ως μηχανισμός υποστήριξης– είναι ένα απαραίτητο τμήμα της Ατζέντας 2030 για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που θα μεταρρυθμίζονται και πρέπει επίσης, να υποστηρίζονται. Είναι φανερό πια ότι η Ατζέντα 2030 εκτελείται» σημείωσε στις δηλώσεις του ο  υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στο ΚΥΣΕΑ της Τρίτης (εδώ) εισηγήθηκε:

  • Την απόκτηση των είκοσι F-35 (20 με option απόκτησης άλλων 20)
  • Την έναρξη συμμετοχής της πατρίδας μας, του Πολεμικού μας Ναυτικού, στο πρόγραμμα των Φρεγατών Constellation στην πρώτη φάση, που είναι φάση τεχνικών προδιαγραφών και προσδιορισμού του πώς ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα
  • Την προμήθεια των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100, τα οποία θα επιχειρούν από τις νέες φρεγάτες Belharra του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...