Πάνω από μια δεκαετία μετά την αυτοκτονία του γιου της στην περίφημη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο, η Κίμπερλι Γκαμπόα ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στο κοινό που παρακολουθούσε την τελετή εγκαινίων του πλέγματος πρόληψης αυτοκτονιών, σε μια από τις πιο… θανατηφόρες τοποθεσίες στον κόσμο.
«Αυτό το πλέγμα δεν είναι απλώς ένα φυσικό εμπόδιο. Είναι το σύμβολο της συλλογικής μας προσπάθειας να αποτρέψουμε την απώλεια ζωής και τον δια βίου θρήνο που ακολουθεί» είπε η Κίμπερλι, που πριν από 11 χρόνια έχασε τον 18χρονο γιο της, Κάιλ, όταν εκείνος πήδηξε από την εμβληματική γέφυρα. «Αυτό το πλέγμα δείχνει ότι όλοι μας νοιαζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή» συμπλήρωσε συγκινημένη.
Σε μια συνηθισμένη χρονιά, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, σημειώνονται κατά μέσο όρο 15 με 20 αυτοκτονίες αυτή την εποχή στη γέφυρα. Μετά την εγκατάσταση του πλέγματος ασφαλείας υπήρξαν μόλις τρεις, ενώ δραματικά μειωμένες είναι και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις αποσόβησης αυτοκτονιών, με μόλις 56 φέτος. Πριν την εγκατάσταση, οι παρεμβάσεις των αστυνομικών περιπολίας ήταν από 150 έως 200 ετησίως.
Παρούσα στην τελετή ήταν η Νάνσι Πελόζι, η οποία συμμετείχε και στην έναρξη των εργασιών τοποθέτησης του πλέγματος, το 2017.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη συνεισφορά της εκστρατείας των συγγενών αυτοχείρων, που ίδρυσαν την οργάνωση Bridge Rail Foundation –η οποία είχε εκκινήσει την καμπάνια για την τοποθέτηση του πλέγματος το 2006.
Ο αγώνας τους έφτασε στο σημαντικό ορόσημο των εγκαινίων του πλέγματος σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, αφού το έργο αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις στην κατασκευή, καθώς και αντιστάσεις από φορείς που δεν ήθελαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της γέφυρας ή θεωρούσαν την εγκατάσταση πολύ δαπανηρή.
Το έργο για την κατασκευή του πλέγματος, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, για να μπορεί να αντέξει το σκληρό αλμυρό νερό, την ομίχλη και τους δυνατούς ανέμους του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ξεκίνησε με προϋπολογισμό 217 εκατ. δολαρίων (198 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.
Η χρηματοδότηση του έργου προήλθε από την διοίκηση της γέφυρας και κρατικούς φορείς, όπως η Μητροπολιτική Επιτροπή Μεταφορών και το υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνιας. Το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας εξασφάλισε πρόσφατα περισσότερα κεφάλαια για να ολοκληρώσει το δίκτυο, μέσω του νόμου για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Καλιφόρνιας.
Από τα εγκαίνια της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, το 1937, πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν εκεί είναι πολύ μεγαλύτερος από την επίσημη εκτίμηση των 1.700 –καθώς πολλά από τα πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ, εξαιτίας των ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων που επικρατούν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
Το 2007, η ιατροδικαστική υπηρεσία της τοπικής κομητείας Μαρίν δημοσίευσε μια αναφορά για τις 206 αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στη γέφυρα στο διάστημα των προηγούμενων 10 ετών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που πήδηξαν από τη γέφυρα ήταν μεταξύ 14 και 44 ετών. Οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι της περιοχής.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως υπάρχει ένας παράγοντας άγχους που σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Αλλά αν η πρόσβαση σε θανατηφόρα μέσα μπορεί να μειωθεί, τότε οι θάνατοι ενδέχεται να προληφθούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News