919
| Shutterstock / instagram@melaniatrump

Η δύναμη της Μελάνια Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 14:35
|Shutterstock / instagram@melaniatrump

Η δύναμη της Μελάνια Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 14:35

Είναι κάποιες στιγμές στην παγκόσμια πολιτική ιστορία που εγγράφονται για πάντα αν και δεν αφορούν τους πρωταγωνιστές πολιτικούς, αλλά τις συζύγους τους.

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας, η Τζάκι Κένεντι πλησιάζει, μέσα στο αυτοκίνητο, τον χτυπημένο σύζυγό της και κρατάει το κεφάλι του. Η εικόνα ήταν και θα παραμείνει για πάντα εμβληματική.

Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, το 1981, ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει την Νάνσι Ρίγκαν να ορμάει στο νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου οι χειρουργοί αφαιρούσαν μια σφαίρα από τον πνεύμονα του δικού της συζύγου.

Στην απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Μελάνια ήταν απούσα. Δεν ήταν στη συγκέντρωση, στην Πενσυλβάνια, όπου ο Τόμας Κρουκς άνοιξε πυρ κατά του συζύγου της, ούτε στο νοσοκομείο όπου οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών μετέφεραν τον Τραμπ μετά τον τραυματισμό του στο αυτί, αλλά ούτε στο αεροδρόμιο του Μιλγουόκι όπου εκείνος προσγειώθηκε για το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στο Συνέδριο χωρίς εκείνην, η κουβέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άναψε με το hashtag «MIA Melania» (Missing in Action Melania – Η Μελάνια Αγνοείται), έναν απόηχο του «Πού είναι η Μελάνια;» το οποίο κυκλοφορούσε ευρέως τα πρώτα τους χρόνια στον Λευκό Οίκο. Τότε, πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπό της μια «παγιδευμένη» γυναίκα, που περίμενε να τελειώσει η προεδρική θητεία του Τραμπ για να «δραπετεύσει» από το γάμο τους. Απεδείχθη ότι έκαναν λάθος.

Και τώρα, πάλι, αρκετοί φαίνεται να θεωρούν ότι η απουσία της Μελάνια από το πλευρό του συζύγου της είναι ένα σημάδι ότι ο γάμος τους έχει προβλήματα, ή ότι η ίδια αδιαφορεί πλήρως για το πολιτικό μέλλον του Τραμπ.

Η Μαίρη Tζόρνταν, δημοσιογράφος και βιογράφος της Μελάνια, γράφει στην Washington Post, ότι δεν είναι έτσι.

Η Τζόρνταν πέρασε πολλά χρόνια μιλώντας με ανθρώπους που γνώριζαν τη Μελάνια σε κάθε φάση της ζωής της, ακόμη και όταν ήταν νέα στη Σλοβενία. «Η Μελάνια και ο σύζυγός της μοιάζουν με πολλούς τρόπους. Συχνά υποτιμώνται. Αλλά είναι μαχητές που δεν τα παρατάνε, δεν σταματούν ποτέ να υπολογίζουν την επόμενη κίνησή τους και είναι εξαιρετικά συντονισμένοι με τη δύναμη της δημοσιότητας», γράφει.

«Η Μελάνια ξέρει τι κάνει», συνεχίζει, «και κάνει πάντα αυτό που θέλει». Επισημαίνει ότι δεν της αρέσει να μιλάει δημόσια και την χαρακτηρίζει ως «μοναχική και έξυπνη». Μια γυναίκα που έχει πλήρη επίγνωση ότι αν μιλάει σπάνια, οι άνθρωποι θα την ακούσουν πιο προσεκτικά. Και αν μείνει για καιρό στη σκιά, θα τραβήξει περισσότερο την προσοχή όταν βγει στο προσκήνιο.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, μια ημέρα μετά την απόπειρα, η Μελάνια έκανε τα πρώτα δημόσια σχόλιά της μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια και 30 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την ανάρτησή της  στο X. Εκατομμύρια άλλοι την άκουσαν στην τηλεόραση. Αναμένεται να εμφανιστεί την τελευταία μέρα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών και η φωτογραφία της μαζί με τον Τραμπ θα δημοσιευθεί παντού. Δεν είναι, όμως, προγραμματισμένο να μιλήσει, όπως είχε κάνει στα δύο προηγούμενα συνέδρια, και όπως παραδοσιακά κάνουν οι σύζυγοι των υποψηφίων.

«Οταν είδα εκείνη τη σφαίρα να χτυπά τον σύζυγό μου, Ντόναλντ, συνειδητοποίησα ότι η ζωή μου και η ζωή του Μπάρον βρέθηκε στα πρόθυρα μιας καταστροφικής αλλαγής», έγραψε στη δήλωσή της. «Ενα τέρας που έβλεπε το σύζυγό μου ως μια απάνθρωπη πολιτική μηχανή προσπάθησε να σβήσει το πάθος του Ντόναλντ: Το γέλιο, την εφευρετικότητά του, την αγάπη του για τη μουσική και την έμπνευσή του».

Οι Τραμπ είναι διαφορετικοί από άλλα προεδρικά ζευγάρια. Μπορεί κανείς να βρεί πολλές φωτογραφίες άλλων ζευγαριών του Λευκού Οίκου να κρατιούνται χέρι-χέρι ή να δείχνουν στοργικοί μεταξύ τους, αλλά όχι των Τραμπ. Στη δική τους περίπτωση, υπάρχει εκείνο το βίντεο που δείχνει τη Μελάνια να απωθεί το χέρι του συζύγου της. Η Τζόρνταν το αποδίδει στη δική της «αυτάρκεια» και «αυτοδιάθεση». Αλλοι, όμως, πιστεύουν ότι η Μελάνια δεν συμπαθεί καθόλου το σύζυγό της. Και η αλήθεια είναι ότι έχει πολλούς λόγους.

Η Μελάνια είναι η τρίτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνη είναι 54 και εκείνος 78. Τον γνώρισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πέρασε τα περισσότερα από τα χρόνια που μεσολάβησαν πολύ θυμωμένη μαζί του, κυρίως για τις απιστίες του.

Δεν αποτέλεσε, συνεπώς, ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι επέλεξε να μην εμφανιστεί ποτέ στην πρόσφατη δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, όπου εκείνος αντιμετώπισε την Στόρμι Ντάνιελς.

Η πορνοστάρ ισχυρίστηκε ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ αμέσως μετά την γέννηση του Μπάρον από την Μελάνια και ότι ο Τραμπ της έδωσε 130.000 δολάρια με αντάλλαγμα τη σιωπή της. Ο Τραμπ αρνείται τους ισχυρισμούς της Ντάνιελς, αλλά το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για επιχειρηματική απάτη που σχετίζεται με τα χρήματα που της καταβλήθηκαν.

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Μελάνια είναι χαρούμενη με όλα αυτά και κυρίως με τη δημοσιότητα που πήρε η δίκη, με τις άλλες απιστίες του Τραμπ, όπως και τις εναντίον του κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, αλλά και τον αντίκτυπο που όλα αυτά έχουν επάνω της.

Μια διαφορετική Πρώτη Κυρία

Οπως ο Τραμπ δεν μοιάζει με κανέναν άλλον υποψήφιο για την προεδρία και με κανέναν άλλο πρόεδρο στην αμερικανική Ιστορία, έτσι και η Μελάνια δεν μοιάζει με καμία άλλη Πρώτη Κυρία. Στον Λευκό Οίκο, παρ’ όλο που είχε ένα γραφείο στην Ανατολική Πτέρυγα χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους, δεν ένιωθε καμία υποχρέωση να εξηγήσει το κοινό πού βρισκόταν ή τι έκανε. Εξαφανιζόταν ακόμη και για εβδομάδες. Η άποψή της ήταν ότι δεν είναι εκλεγμένη αξιωματούχος και επομένως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, σημειώνει η Τζόρνταν.

Αλλά όταν και όπου χρειάζεται, δείχνει τη δύναμή της.

Όπως το θέτει η Τζόρνταν, η Μελάνια δεν κάνει τίποτα βιαστικά και έχει πάντα μακροπρόθεσμη οπτική για τα πράγματα. «Ίσως θα ήταν σοφότερο να σκεφτόμαστε λιγότερο το πού βρίσκεται η Μελάνια και περισσότερο για το τι σχεδιάζει στη συνέχεια».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...