310
Φωτογραφία από επιχειρησιακή εκπαίδευση στελεχών της Ζ-ΜΑΚ στην Κέρκυρα | INTIMEnews

Το ΓΕΕΘΑ απαντά στη σπέκουλα: Δεν εστάλη Ζ-ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 11:50
Φωτογραφία από επιχειρησιακή εκπαίδευση στελεχών της Ζ-ΜΑΚ στην Κέρκυρα
|INTIMEnews

Το ΓΕΕΘΑ απαντά στη σπέκουλα: Δεν εστάλη Ζ-ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 11:50

Δίπλα στις επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες περί «αποδυνάμωσης της Αμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία» (κάτι που έχει διαψευστεί αρμοδιως σε όλους τους τόνους), ήρθε να προστεθεί και η «πληροφορία» (που βρήκε όπως συμβαίνει συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αμέσως χώρο στον ελληνικό Τύπο) ότι η Ελλάδα έστειλε ομάδα των επίλεκτων της Ζ-ΜΑΚ  (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) στα ουκρανικά σύνορα.

Το δημοσίευμα  για την «Αποστολή ομάδας της Ζ-ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα» δεν έμεινε αναπάντητο, καθώς πηγές του ΓΕΕΘΑ προέβησαν σε νέα διάψευση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές προς απάντηση όσων θεώρησαν «εύκολο» να παρουσιάσουν ως συνταρακτική αποκάλυψη την εν λόγω «πληροφορία», «δύο στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ θα μεταβούν στην Πολωνία το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεκπαίδευση με τμήμα των πολωνικών Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε αντικείμενα χειρισμού Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones)».

Η εν λόγω δράση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ανταπόδοσης αντίστοιχης συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας (από 15 έως 25 Απριλίου 2024) με τις πολωνικές Ειδικές Δυνάμεις (θυμηθείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεκπαίδευση εδώ), συμπλήρωσαν οι πηγές του Γενικού Επιτελείου.

Η Ζ-ΜΑΚ εντάσσεται στη Δύναμη Ειδικών Δυνάμεων την οποία δημιούργησε ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συγκροτήθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων, στην έδρα των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» – που είχε τότε υιοθετηθεί και ανήκει στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού.

Κάποιοι την αποκαλούν μονάδα-φάντασμα για τον ακαριαίο και ταυτόχρονο αθόρυβο τρόπο δράσης (σ.σ. για λόγους ασφαλείας τα μέλη της  -άνδρες ΕΠΟΠ, ηλικίας έως 32 ετών στη συντριπτική τους πλειονότητα- .έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους, παρελάσεις κτλ, για να μην αναγνωρίζοντα). Κύρια αποστολή της είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...