1233
| CreativeProtagon

Νέα ρότα: Πού το πάει ο Μητσoτάκης 

|CreativeProtagon

Νέα ρότα: Πού το πάει ο Μητσoτάκης 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πολιτικού ημερολογίου της φετινής σεζόν, και πριν περάσουμε σε περιβάλλον θερινής ανάπαυλας και αναμονής για τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (16/7) μια πρώτη εικόνα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι παρεμβάσεις για το ρεύμα είναι το θέμα που ξεχώρισε ως είδηση (αναλυτικά εδώ οι ανακοινώσεις από τον κ. Σκυλακάκη), ωστόσο η συνέντευξη απλώθηκε σε σειρά θεμάτων: Από τιμές στα σούπερ-μάρκετ και τα δρομολόγια των λεωφορείων μέχρι το πώς διαβάζει ο ίδιος τη «συνύπαρξή» του με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, όπου εμφανίστηκε ευγενικά… ανυποχώρητος.

Στέλεχος του Μαξίμου ανέφερε στο Protagon μετά τη συνέντευξη ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα: όπως η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση το 2023 σε σύγκριση με το 2019, έτσι και το 2027, που θα τον κρίνουν οι πολίτες, ο στόχος του είναι να έχουν αλλάξει πολλά και να είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 2023».

«Την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία, την ένταση με την Τουρκία, αναβάθμισε την Αμυνα και τη διεθνή θέση της χώρας, ανέταξε την οικονομία και ψηφιοποίησε το κράτος. Τώρα η εστίαση είναι στο “βαθύ κράτος” και στα λεγόμενα “μικρά”, κακώς τα ονομάζουμε έτσι κατά τη γνώμη μου, γιατί είναι μεγάλα και ταλαιπωρούν τους πολίτες στην καθημερινότητα» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος. Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός εννοούσε αυτό που είπε για τα σούπερ-μάρκετ η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Ναι».

⇒ Διαβάστε: Θα μιλήσουμε για τα σούπερ μάρκετ;

Τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα σούπερ μάρκετ; Ουσιαστικά τα φωτογράφισε και έστειλε μια προειδοποίηση. «Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης ακόμα στην ελληνική αγορά; Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν» τόνισε, παραπέμποντας στην αρμόδια για το θέμα Επιτροπή Ανταγωνισμού:

«Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία της, ενισχύουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με 50 ακόμα στελέχη»…

Ενα ακόμη ζήτημα που παραδέχτηκε ότι δεν πάει καλά ο κ. Μητσοτάκης είναι η συχνότητα των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα, ζήτημα που κατά τις ημέρες του καύσωνα αναδείχθηκε από δημοσιεύματα καθώς και αναρτήσεις ελλήνων και ξένων επισκεπτών της πόλης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν στην Αθήνα 900 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία. Ωστόσο πρόσθεσε:

«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να αντικαταστήσουμε τα παλιά λεωφορεία με καινούργια, φιλικά προς το περιβάλλον, προσβάσιμα λεωφορεία, αλλά να πυκνώσουμε και τα δρομολόγια των λεωφορείων. Τότε (οι πολίτες) θα αρχίσουν να βλέπουν μια πραγματική διαφορά».

⇒ Διαβάστε: Τα λάθη της κυβέρνησης στη μάχη της καθημερινότητας  

Η γραμμή του πρωθυπουργού ενόψει και του χειμώνα είναι -όπως την περιέγραψε στο Protagon πολιτικός παρατηρητής- η ακόλουθη: Δώστε μου χρόνο να ασχοληθώ προσωπικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας και του κράτους (Υγεία, Παιδεία). Θα με κρίνετε οι ίδιοι στην πορεία και συνολικά το 2027. 

Ωστόσο η κυβέρνηση μπαίνει πλέον στον έκτο χρόνο (οι εκλογές του 2019 διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου) και ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λάβει υπόψη του το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές, τη σκληρή κριτική από τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή και το δύσκολο παζλ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2025.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

♦ Σε ό,τι αφορά το μήνυμα των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης συνόψισε αυτό που είπαν οι πολίτες στην κυβέρνηση με τα εξής: «Δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη Νέα Δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν επιλέγουμε να ενισχύσουμε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές για να δούμε αν υλοποιήσατε αυτά τα οποία μας είπατε».

♦ Για του πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ήταν εξαιρετικά θεσμικός και προσεκτικός, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σαφής. «Σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πολιτικό κέντρο»

Αφιερώνοντας αρκετό χρόνο είπε ότι με κάποιες απόψεις δεν συμφωνεί «αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί».

Απαντώντας δε εμμέσως πλην σαφώς στις βολές για τη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο ο πρωθυπουργός θύμισε πως έτσι έφτασε το κόμμα στο 41%: «Αυτή είναι η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας. Και η διεύρυνση (…) είναι μια διεύρυνση, ας μην κοροϊδευόμαστε, που έγινε στον κεντρώο χώρο, από αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο».

«Είμαστε σοβαροί;» 

Λιγότερο ήπιος ήταν απέναντι στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν γύρω από το κεφάλαιο του «πατριωτισμού». Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε κάποια πράγματα προφανώς για να τα ακούσουν και οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής:

«Στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα τους απαντήσω να κοιτάξουν με πολλή προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή» ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Οταν η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διεθνείς οργανισμούς, η άποψή της μετράει. Και στους δείκτες της σκληρής, θα έλεγα, αποτροπής, για δείτε την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή άκουσα και διάφορες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν αδυνατίζουμε την άμυνα της χώρας. Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra, υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;».

Η Πρόεδρος 

♦ Δύο μηνύματα είχε και η (εκ πρώτης όψεως) στεγνή απάντηση του κ. Μητσοτάκη στο ερώτημα για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2025:

  1. Το πρώτο πήγαινε στους βουλευτές της ΝΔ που σπεύδουν άμεσα ή έμμεσα να πουν ότι δεν θα ψήφιζαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025».
  2. Το δεύτερο ήταν μια έμμεση αναγνώριση ότι θα απαιτηθεί συμφωνία ενός ή περισσότερων άλλων κομμάτων. Κάτι που θεσμικά είναι το πρέπον αλλά και που πρακτικά μπορεί να προκύψει ως ζητούμενο. «Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

⇒ Διαβάστε: Οχι δεξιός Πρόεδρος, αλλά ποιος;

Ανοιξε το καπάκι 

Πέρα λοιπόν από τα μηνύματα προς τους υπουργούς που άφησαν ζητήματα της καθημερινότητας να ξεφύγουν —όπως όταν η κυβέρνηση έστελνε τον κόσμο στο πράσινο τιμολόγιο του ρεύματος με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στις ανατιμήσεις και να απαιτηθεί τώρα η ανακοίνωση μέτρων ή πχ. για τα δρομολόγια των λεωφορείων— ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και ένα σαφές σήμα ότι έχει «ανοίξει το καπάκι» του βαθέος κράτους και ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με ορίζοντα την κρίση των πολιτών το 2027.

Το ερώτημα βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως το θέτουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι αν ο χειρισμός των κρίσεων που είναι σε εξέλιξη (κι αυτών που ίσως προκύψουν) στο γεωπολιτικό σκηνικό θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να παρακολουθεί προσωπικά δομικές παρεμβάσεις στην κρατική μηχανή. Και, βεβαίως, αν υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες του στο Μαξίμου που έχουν την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή τα λεγόμενα «μικρά» είναι «μεγάλα» και δεν οριοθετείται η οπτική τους από μια άλλη φιλοσοφία, ή αλλιώς, όπως λένε κάποια κομματικά στελέχη, από μια «παράλληλη, ρόδινη εικόνα για την πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνονται από το γραφείο τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...